Primer rinoplastide perikondrial flep ile güçlendirilmiş modifiyespreader flep tekniğinin internal nasal valf fonksiyonununkorunması üzerine etkisinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
The effect of perichondrial flap reinforced modified spreader flap technique on preservation of internal nasal valve function in primary rhinoplasty: A retrospective evaluation
- Tez No: 1016353
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AKYÜREK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rinoplasti, internal nazal valv, spreader flep, perikondrial flep, modifiye spreader flep, NOSE skoru, ROE skoru, Rhinoplasty, internal nasal valve, spreader flap, perichondrial flap, modified spreader flap, NOSE score, ROE score
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, primer rinoplasti sırasında internal nazal valv fonksiyonunun korunmasında klasik spreader greft tekniği ile perikondrial flep ile güçlendirilmiş modifiye spreader flep tekniğinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Ocak 2020 - Haziran 2025 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda retrospektif olarak gerçekleştirildi. Primer rinoplasti operasyonu geçiren ve internal nazal valv rekonstrüksiyonu uygulanan toplam 86 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar cerrahi tekniğe göre iki gruba ayrıldı: Perikondrial flep ile güçlendirilmiş modifiye spreader flep grubu (n=44) ve klasik spreader greft grubu (n=42). Tüm hastalar primer olgu olup, daha önce nazal cerrahi öyküsü olanlar çalışma dışı bırakıldı. Nazal obstrüksiyon semptomları, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 6. ayda Nasal Obstruction Symptom Evaluation (NOSE) ve Rhinoplasty Outcome Evaluation (ROE) anketleri ile değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmalar Mann-Whitney U testi, Wilcoxon işaretli sıra testi ve bağımsız t-testi ile yapıldı. Bulgular: Preoperatif dönemde iki grup arasında NOSE ve ROE skorları açısından anlamlı fark saptanmadı. Postoperatif 6. ayda modifiye spreader flep grubunda NOSE toplam skoru anlamlı olarak daha düşük bulundu (2,95 ± 2,41 vs 4,88 ± 2,73; p=0,002). Özellikle burun tıkanıklığı, burundan nefes almada güçlük ve uyku sırasında nefes almada zorluk sorularında flep grubu lehine anlamlı iyileşme gözlendi (p<0,05). ROE skorlarında her iki grupta da belirgin iyileşme saptandı ancak gruplar arasında genel ortalama skor açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (3,66 vs 3,62; p=0,325). Flep grubunda fonksiyonel solunum ile ilgili 2. soruda hafif üstünlük gözlendi (p=0,074). Sonuç: Perikondrial flep ile güçlendirilmiş modifiye spreader flep tekniği, primer rinoplastide internal nazal valv fonksiyonunun korunmasında klasik spreader greft tekniğine göre daha üstün fonksiyonel sonuçlar sağlamaktadır. Özellikle nazal obstrüksiyon semptomlarını azaltmada daha etkili olduğu görülmüştür. Bu teknik, ek greft gereksinimini azaltması ve daha doğal orta çatı rekonstrüksiyonu sağlaması nedeniyle hem fonksiyonel hem de estetik açıdan avantajlı bir alternatif olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the effects of the classical spreader graft technique and the perichondrial flap reinforced modified spreader flap technique on the preservation of internal nasal valve function during primary rhinoplasty. Material and Methods: This retrospective study was conducted in the Department of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery at Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Medicine between January 2020 and June 2025. A total of 86 patients who underwent primary rhinoplasty with internal nasal valve reconstruction were included. Patients were divided into two groups according to the surgical technique: perichondrial flap reinforced modified spreader flap group (n=44) and classical spreader graft group (n=42). All patients were primary cases, and those with a history of previous nasal surgery were excluded. Nasal obstruction symptoms were evaluated preoperatively and at the 6th postoperative month using the Nasal Obstruction Symptom Evaluation (NOSE) and Rhinoplasty Outcome Evaluation (ROE) questionnaires. Intergroup comparisons were performed using the Mann- Whitney U test, Wilcoxon signed-rank test, and independent t-test. Results: There was no statistically significant difference between the two groups in preoperative NOSE and ROE scores. At the 6th postoperative month, the total NOSE score was significantly lower in the modified spreader flap group (2.95 ± 2.41 vs 4.88 ± 2.73; p=0.002). Significant improvement in favor of the flap group was observed especially in the questions regarding nasal congestion, difficulty breathing through the nose, and difficulty breathing during sleep (p<0.05). Both groups showed marked improvement in ROE scores; however, no statistically significant difference was found between the groups in overall mean ROE scores (3.66 vs 3.62; p=0.325). A slight superiority was noted in the flap group for the 2nd question related to functional breathing (p=0.074). Conclusion: The perichondrial flap reinforced modified spreader flap technique provides superior functional outcomes compared to the classical spreader graft technique in preserving internal nasal valve function during primary rhinoplasty. It is particularly more effective in reducing nasal obstruction symptoms. This technique can be considered a favorable alternative as it reduces the need for additional grafts and provides a more natural reconstruction of the middle vault, offering advantages in both functional and aesthetic aspects.