Yüksek yağlı diyet /streptozotosin ile indüklenmiş tip 2 diyabet fare modeli ile transgenik tip 2 diyabet fare modellerinin refah düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of the welfare of high-fat diet/streptozotocin-induced type 2 diabetes mouse model and transgenic type 2 diabetes mouse models
  1. Tez No: 1016373
  2. Yazar: NAZAN BAKSİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ENSARİ GÜNELİ, DOÇ. DR. ZELAL KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan refahı, Animal welfare
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Laboratuvar Hayvanları Bilimi Ana Bilim Dalı
Özet
Diabetes mellitus çağın hastalıkları arasında en ön sıralarda yer almakta olup, Tip 1 (T1D) ve Tip 2 (T2D) olmak üzere iki ana sınıfı vardır. T2D'in oluşum mekanizmalarını ortaya çıkarmak ve anti-diyabetik ilaçları test etmek amacıyla deneysel birçok hayvan modeli geliştirilmiştir. Bu modeller arasında: spontan olarak ya da genetik olarak türetilen obez (ob/ob fare, db/db fare, Zucker yağlı sıçan gibi) ve obez olmayan (Cohen diyabetik sıçan, Goto-Kakizaki sıçan, C57BL/6 mutant fare gibi) kemirgen modelleri; kimyasaller (alloxan veya streptozotosin) ya da diet (yağlı/yüksek kalorili) ile ya da kimyasal ve diyet kombinasyonu (yüksek yağlı diyet+streptozotosin) ile oluşturulmuş modeller; cerrahi olarak pankreasın kısmi alınması modelleri; genetik olarak modifiye edilmiş modeller ve kemirgen olmayan modeller (kedi, domuz ve insan dışı-primat) yer almaktadır. Bunlardan en sık kullanılan yöntemlerden biri yüksek yağlı diyet ve streptozotosin indüksiyonudur. Deney hayvanları ile ilgili bir araştırma planlanırken araştırma sorusuna en iyi yanıt verecek hayvan modeli hayvan refahına göre belirlenir. Son dönemlerde çok sayıda deneysel diyabet modellemeleri/çalışmaları yapılmış olmasına rağmen, yüksek yağlı diyet+streptozotosin kombinasyonu ile transgenik modellemerin hem hayvan refahı açısından hem de veri niteliğinin ne düzeyde etkilendiğini konusunda karşılaştırmalı olarak incelendiği bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın amacı, deneysel in vivo T2D araştırmalarında yüksek yağlı diyet+streptozotosin kombinasyonu ile genetiği değiştirilmiş modellemelerin hayvan refahı düzeylerini ve verileri nasıl etkilendiğini davranışsal, biyokimyasal ve histopatolojik olarak karşılaştırmaktır.İBG'de geliştirilen C57BL/6 zemininde ob/yabanıl ve db/yabanıl heterozigot erişkin dişi ve erkek fareler DÜSAM'a transfer edilecektir. Heterozigot fareler kendi aralarında çiftleştirilerek deney gruplarında yer alacak fareler üretilecektir. Elde edilen yavrulardan kuyruk biyopsileri alınarak genotiplendirililmeleri yapılacaktır. Daha sonra deney grupları (Grup 1 kontrol: 17 adet yabanıl fare, Grup 2 yüksek yağlı diyet+streptozotosin diyabet modeli: 17 adet yabanıl fare, Grup 3 transgenik diyabet modeli: 17 adet ob/yabanıl fare, Grup 4 transgenik diyabet modeli: 17 adet db/yabanıl fare) oluşturulacaktır. Grup 1 kontrol grubu olup çalışma boyunca standart diyet ile beslenecektir. Grup 2'de bulunan fareler 4 hafta yüksek yağlı diyet ile beslendikten sonra intraperitoneal) 100 mg/kg dozda streptozotosin uygulanıp, kan glikoz düzeyleri 250 mg/dL olanlar diyabet kabul edilecektir. Grup 3 ve Grup 4 bulunan ob ve db fareler çalışmanın başından sonuna kadar standart yem ile beslenecektir. Çalışma süresince 15 günde bir tüm gruplardaki farelerden kuyruktan kan alınarak kan glikoz düzeyleri takip edilecek, vücut ısı değişimleri ve ağırlıkları kaydedilecektir. Hayvanlardaki davranış paternlerini değerlendirmek için açık alan testi, yükseltilmiş artı Labirent testi, delikli tahta testi ve ağrı düzeylerini değerlendirmek amacıyla kuyruk çekme ve sıcak plaka testleri yapılacaktır. Bütün fareler çalışmanın sonunda CO2 ile ötanazi edilecek, kan ve doku örnekleri toplanacak, biyokimyasal ve histopatolojik olarak incelenecektir
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus is one of the most prominent diseases of the age and has two main classes, Type 1 and Type 2. Many experimental animal models have been developed to reveal the mechanisms of T2D and to test anti-diabetic drugs. These models include: spontaneously or genetically derived obese (ob/ob, db/db mouse, Zucker fatty rat) and non-obese (Cohen diabetic rat, Goto-Kakizaki rat, C57BL/6 mutant mouse) rodent models; models induced by chemicals (alloxan/streptozotocin) or diet (fatty/high calorie) or a combination of chemicals and diet (high fat diet+streptozotocin); models of surgical partial removal of the pancreas; genetically modified models and non-rodent models. One of the most commonly used methods is high-fat diet and streptozotocin induction. When planning a research on experimental animals, the animal model that will best answer the research question is determined according to animal welfare. Although many experimental diabetes modeling/studies have been conducted recently, there is no study comparing the high-fat diet + streptozotocin combination with transgenic modeling in terms of both animal welfare and data quality. The aim of this study was to compare the behavioral, biochemical and histopathological effects of high-fat diet+streptozocin combination and genetically modified models on animal welfare levels and data in experimental in vivo T2D studies.Adult female and male ob/wild and db/wild heterozygous on a C57BL/6 background developed in IBG will be transferred to DÜSAM. Heterozygous mice will be mated among themselves to produce mice to be included in the experimental groups. Tail biopsies will be taken from the resulting offspring and genotyping will be performed. Then the experimental groups (Group 1 control: 17 wild mice, Group 2 high fat diet+streptozotocin diabetes model: 17 wild-type mice, Group 3 transgenic diabetes model: 17 ob/wild mice, Group 4 transgenic diabetes model: 17 db/wild mice) will be established. Group 1 is the control group and will be fed with standard diet throughout the study. Mice in Group 2 will be fed with high fat diet for 4 weeks and then intraperitoneally) 100 mg/kg dose of streptozotocin and blood glucose levels of 250 mg/dL will be considered as diabetes. Ob and db mice in Group 3 and Group 4 will be fed with standard chow from the beginning to the end of the study. During the study, blood glucose levels will be monitored by taking blood from the tail of mice every 15 days, body temperature changes and weights will be recorded. Open field test, elevated plus maze test, hole-board tail flick and hot plate tests will be performed to evaluate behavioral patterns in the animals and pain levels. All mice will be euthanized with CO2 at the end of the study, blood and tissue samples will be collected and examined biochemically and histopathologically.