Şehir tanıtımlarında boyutlu kitap ve Bursa örneği
Dimensional books in city promotion and the Bursa example
  1. Tez No: 1016399
  2. Yazar: ELİF NUR ERGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. ALPER RAİF İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik tasarımı, Graphic design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
Özet
Daha Sonra Bu araştırmada, şehir tanıtımında alternatif bir grafik ürün olarak boyutlu kitapların kullanım olanakları incelenmiş ve Bursa şehri için örnek bir boyutlu kitap uygulaması geliştirilmiştir. Çalışmanın kuramsal çerçevesinde kitap kavramı, kitap türleri, boyutlu kitabın tarihsel gelişimi, yapısal özellikleri, üretim teknikleri ve kâğıt mühendisliği ile ilişkisi ele alınmış; ayrıca marka şehir kavramı ve marka şehir uygulamalarında grafik tasarımın rolü değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda boyutlu kitapların, şehirlerin tarihsel, kültürel ve simgesel değerlerini daha dikkat çekici, etkileşimli ve akılda kalıcı biçimde aktarabilen bir tanıtım aracı olduğu ortaya konulmuştur. Araştırma, nitel araştırma prensipleri doğrultusunda yürütülmüş; konuya ilişkin ulusal ve uluslararası kaynaklar taranmış, elde edilen kuramsal ve teknik veriler uygulama bölümüne aktarılmıştır. Uygulama aşamasında Bursa şehri örnek alan olarak seçilmiş; kentin Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti olması, tarihsel mirası, kültürel değerleri ve simgesel unsurları dikkate alınarak boyutlu kitap formunda bir tasarım önerisi geliştirilmiştir. Bu kapsamda Bursa'nın tarihsel, kültürel ve gündelik yaşama ilişkin çeşitli değerleri içerik seçimi, sayfa planı, görsel dil ve boyutlu teknikler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, boyutlu kitabın şehir tanıtımında yalnızca estetik bir nesne değil; aynı zamanda öğretici, deneyimsel ve bütüncül bir grafik ürün olarak kullanılabileceği görülmüştür. Bursa için geliştirilen örnek uygulama, boyutlu kitabın şehir kimliğini çok katmanlı biçimde görünür kılabildiğini, farklı kültürel unsurları tek bir yapı içerisinde bir araya getirebildiğini ve geleneksel tanıtım materyallerine alternatif oluşturabildiğini göstermektedir. Bu yönüyle çalışma, şehir tanıtımı, kültürel iletişim ve grafik tasarım uygulamaları açısından boyutlu kitabın özgün bir tasarım alanı sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the possibilities of using pop-up books as an alternative graphic design product in city promotion and presents a sample pop-up book application for the city of Bursa. The theoretical framework of the thesis discusses the concept of the book, book types, the historical development of pop-up books, their structural features, production techniques, and their relationship with paper engineering. In addition, the concept of city branding and the role of graphic design in city branding practices are evaluated. Within this framework, the study argues that pop-up books can function as an engaging, interactive, and memorable medium for presenting the historical, cultural, and symbolic values of cities. The research was conducted in accordance with qualitative research principles and is based on an extensive review of national and international sources. The theoretical and technical findings obtained from the literature were transferred into the application process. In the practical part of the study, Bursa was selected as the sample city because of its historical importance as the first capital of the Ottoman Empire, as well as its rich cultural heritage and symbolic values. Accordingly, a pop-up book design proposal was developed by considering the city's historical, cultural, and everyday-life elements through content selection, page planning, visual language, and pop-up mechanisms. The findings of the study indicate that the pop-up book can be used in city promotion not only as an aesthetic object but also as an educational, experiential, and holistic graphic product. The sample application developed for Bursa demonstrates that the pop-up book can make city identity visible in a multilayered way, combine different cultural values within a single structure, and offer an alternative to conventional promotional materials. In this respect, the study reveals that the pop-up book provides an original field of design practice in terms of city promotion, cultural communication, and graphic design.