Superliminal oyununun grafik tasarım bağlamında öğrenci algısına yansıması
Reflections of superliminal on student perception in the context of graphic design
- Tez No: 1016418
- Danışmanlar: DOÇ. SEVDA KARASEYFİOĞLU PAÇALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Süperliminal, Perspektif, Optik İllüzyon, Algı, Grafik tasarımı, Görsel algılama, Oyun tasarımı, Graphic Design, Superliminal, Perspective, Optical Illusion, Perception, Visual perception, Optical illusion, Game design
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Aydemir, Gizem, Süperliminal Oyununun Grafik Tasarım Bağlamında Öğrenci Algısına Yansıması, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2026. Bu çalışma, Süperliminal Oyunu'nda yer alan perspektif illüzyonlarının öğrencilerin algısal süreçleri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlar. Araştırmada, oyundaki optik illüzyonların bireylerin günlük yaşamdaki nesne, mekân ve şekil algılarını nasıl yeniden yorumladıklarıyla olan bağıntısı incelenir. Grafik tasarım ögelerinin algı psikolojisiyle bağı kavramsal çerçeve içinde ele alınır ve oyun tasarımının görsel iletişim bağlamındaki işlevi tartışılır. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı ile yürütülür. Çalışmanın katılımcılarını farklı fakülte ve bölümlerde öğrenim gören üniversite öğrencileri oluşturur. Veriler, iki aşamalı uygulama ile toplanır. İlk aşamada katılımcılardan bir geometrik şekil çizmeleri istenir. İkinci aşama kısmına geçmeden“Süperliminal Oyunu'na”yönelik bilgilendirme ve kısa video gösterimi yapılır. Sonrasında aynı şekli ikinci aşamada yeniden yorumlayarak çizmeleri istenir. Uygulama sonrasında kısa yazılı açıklamalar alınır. Elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenir; çizimler ve yazılı ifadelerden kodlar ve temalar oluşturulur. Araştırmada tutarlılık ve inandırıcılık ilkeleri doğrultusunda uzman görüşü ve doğrudan alıntılardan yararlanılır. Elde edilen bulgular, katılımcıların önemli bir bölümünün ikinci aşamada ilk çizimlerini dönüştürdüklerini, şekillere hacim, hareket, çok boyutluluk ve anlam yükleme eğiliminde olduklarını gösterir. Bazı katılımcıların ise şekli değiştirmeden sürdükleri ve görsel uyaranları sınırlı ölçüde dönüştürdükleri görülür. Renk seçimi ve nesneye benzetme eğilimlerinin de algısal yeniden yapılandırma ile bağlantısı bulunur. Sonuç olarak çalışma, perspektif ve optik illüzyon temelli oyun deneyiminin öğrencilerin görsel algılarını ve şekil yorumlama biçimlerini etkilediğini ortaya koyar. Araştırma, grafik tasarım, oyun tasarımı ve algı psikolojisi kesişmesinde yer alan çalışmalara katkı sunar.
Özet (Çeviri)
Aydemir, Gizem, Reflections of Superliminal on Student Perception in the Context of Graphic Design, Master's Thesis, Sivas, 2026. This study aims to examine the effect of perspective illusions in the game Superliminal on students' perceptual processes. The research investigates how the optical illusions used in the game are related to the ways individuals reinterpret objects, spaces, and shapes in daily life. Within the conceptual framework, the relationship between graphic design elements and perception psychology is addressed, and the function of game design in the context of visual communication is discussed. The study is conducted using a qualitative research approach and incorporates a phenomenological perspective. The participants of the study consist of university students from different faculties and departments. The data are collected through a two-stage application. In the first stage, participants are asked to draw a geometric shape. In the second stage, a short introduction and a video about Superliminal are presented, and the participants are asked to redraw and reinterpret the same shape. Brief written explanations are also obtained after the application. The data are analyzed using content analysis; codes and themes are generated from the drawings and written statements. In the research, consistency and credibility are ensured through expert opinion and the use of direct quotations. The findings indicate that a considerable number of participants transform their first drawings in the second stage and tend to add volume, movement, multidimensionality, and meaning to their shapes. It is also observed that some participants keep their initial drawings unchanged and transform visual stimuli to a limited extent. Preferences in color and object association are found to be related to perceptual restructuring. In conclusion, the study reveals that a perspective- and optical illusion–based game experience affects students' visual perception and ways of interpreting shapes. The research contributes to the field situated at the intersection of graphic design, game design, and perception psychology.