Ortaokul öğrencilerinin konuşma becerilerine ilişkin üstbilişsel farkındalıklarının incelenmesi: Bir açıklayıcı desen çalışması
An investigation of secondary school students' metacognitive awareness of their speaking skills: An explanatory design study
  1. Tez No: 1016425
  2. Yazar: ÖZLEM UZMAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET ŞEREF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Karma yöntemler, Konuşma becerisi, Türkçe eğitimi, Üstbiliş, Mixed methods, Speaking skills, Turkish education, Metacognitive
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin Türkçe dersinde konuşma becerilerine yönelik üstbilişsel farkındalık düzeylerini belirlemek ve bu farkındalığın çeşitli değişkenler açısından nasıl farklılaştığını incelemektir. Araştırmada, nicel ve nitel veri toplama süreçlerinin birlikte yürütüldüğü karma yöntem desenlerinden“açıklayıcı desen”kullanılmıştır. Araştırmanın nicel örneklemini, Sivas il merkezinde öğrenim gören 384 ortaokul öğrencisi oluştururken; nitel çalışma grubunu amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen 11 öğrenci oluşturmuştur. Veriler, üstbilişsel farkındalık ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre, ortaokul öğrencilerinin konuşma becerilerine yönelik üstbilişsel farkındalık düzeylerinin genel olarak orta-yüksek seviyede olduğu saptanmıştır. Nicel sonuçlar, cinsiyet değişkeninin“zorluklarla başa çıkma”ve“değerlendirme”alt boyutlarında kız öğrenciler lehine anlamlı bir fark yarattığını ortaya koymuştur. Sınıf düzeyi değişkeninde ise genel farkındalık açısından anlamlı bir farklılık görülmezken, 5. sınıf öğrencilerinin zorluklarla başa çıkma konusunda daha yüksek bir farkındalığa sahip oldukları belirlenmiştir. Nitel bulgular, öğrencilerin konuşma öncesi (planlama), sırası (izleme) ve sonrası (değerlendirme) süreçlerde prova yapma, kaynak tarama ve süre planlama gibi çeşitli stratejiler kullandıklarını göstermektedir. Ancak araştırma sonucunda, öğrencilerin üstbilişsel stratejileri bilmelerine rağmen konuşma sırasında heyecan, stres ve unutma gibi sorunlar yaşamaya devam ettikleri; bu durumun literatürde“farkındalık-performans boşluğu”olarak tanımlanan olgu ile örtüştüğü saptanmıştır. Çalışma, konuşma öz-yeterliğinin artırılması için yalnızca bilişsel stratejilerin yeterli olmadığını; üstbilişsel farkındalığın duygusal zekâ, duyuşsal düzenleme becerileri ve yapılandırılmış geri bildirim süreçleriyle desteklenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the metacognitive awareness levels of middle school students regarding their speaking skills in Turkish lessons and to examine how this awareness differs in terms of various variables. The research employed an“explanatory design,”a mixed-methods approach combining quantitative and qualitative data collection processes. The quantitative sample consisted of 384 middle school students studying in the city center of Sivas, while the qualitative study group comprised 11 students selected using purposive sampling. Data were collected using a metacognitive awareness scale and a semi-structured interview form. According to the research findings, middle school students generally had a moderate-to-high level of metacognitive awareness regarding their speaking skills. Quantitative results revealed that the gender variable created a significant difference in favor of female students in the sub-dimensions of“coping with difficulties”and“evaluation.”While no significant difference was observed in overall awareness regarding the grade level variable, it was determined that 5th-grade students had a higher level of awareness regarding coping with difficulties. Qualitative findings indicate that students utilize various strategies during the pre-speech (planning), during-speech (monitoring), and post-speech (evaluation) phases, including rehearsal, resource research, and time management. However, the study found that despite knowing metacognitive strategies, students continued to experience problems such as anxiety, stress, and forgetfulness during speech; this situation aligns with the phenomenon described in the literature as the“awareness-performance gap.”The study reveals that cognitive strategies alone are insufficient for improving speech self-efficacy; metacognitive awareness needs to be supported by emotional intelligence, affective regulation skills, and structured feedback processes.