Deprem sürecinin ebeveynlik becerilerine etkisinin incelenmesi: Orhanlı örneği
Investigation of the impact of the earthquake process on parenting skills: The case of Orhanlı
- Tez No: 1016487
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Ebeveynlik Becerileri, Çocuk, Süreç, Sosyal Hizmet., Sosyal Hizmet, Ana-baba çocuk ilişkileri, Child, Earthquake, Parenting Skills, Social Work, Process
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
ÖZET: Deprem, aile yapısı içerisinde öngörülemeyen bir kriz durumu yaratarak ebeveynlerin çözüm üretme ve uyum sağlama becerilerini zorlayan bir süreci tetiklemektedir. Bu süreçte ebeveynlerin yaşadığı psikolojik zorlanmalar, ebeveyn-çocuk etkileşimini ve çocuk üzerindeki etkileri doğrudan şekillendirmektedir. Bu çerçevede araştırmanın amacı, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, Hatay ili Orhanlı örneğinde yaşanan deprem sürecinin ebeveynlik becerileri üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Literatür incelendiğinde, deprem sürecinde ebeveynlik becerilerindeki dönüşümü derinlemesine ele alan çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desende yürütülmüş; veriler, deprem sürecinin ebeveynlik becerileri üzerindeki etkilerini anlamak amacıyla 20 ebeveynle gerçekleştirilen yüz yüze görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler MAXQDA programı kullanılarak tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları; ebeveynlerin yaşadığı stres, kaygı ve belirsizliğin, ebeveynlik becerileri ve iletişimi üzerinde belirleyici olduğunu göstermektedir. Psikolojik olarak zorlanan ebeveynler duygusal destek sunmakta güçlük çekerken, destekleyici iletişim ve duyarlı yaklaşımlar çocukların uyum ve dayanıklılığını artırmaktadır. Bu sonuçlar, deprem sürecinde ebeveynliğin bireysel yeterliliğin ötesinde; sosyal hizmet müdahaleleri, psikososyal destek sistemleri ve çevresel kaynaklar gerektiren çok boyutlu bir olgu olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: Earthquakes create an unpredictable crisis within the family structure, triggering a process that challenges parents' abilities to cope and adapt. During this process, the psychological distress experienced by parents directly shapes parent–child interactions and its effects on children. In this context, the aim of this study is to examine the effects of the earthquake process on parenting skills following the 6 February 2023 Kahramanmaraş-centered earthquakes, with a particular focus on the Orhanlı district of Hatay province. A review of the literature reveals that studies examining changes in parenting skills during the earthquake process in depth are limited. This research was conducted using a phenomenological design within the qualitative research approach. Data were collected through face-to-face interviews with 20 parents in order to understand the effects of the earthquake process on parenting skills. The obtained data were analyzed using thematic analysis with the MAXQDA software. Research findings indicate that parental stress, anxiety, and uncertainty significantly determine parenting skills and communication. While psychologically distressed parents struggle to provide emotional support, supportive communication and responsive approaches enhance children's adaptation and resilience. These results reveal that parenting during the earthquake process is a multidimensional phenomenon that requires social work interventions, psychosocial support systems, and environmental resources beyond individual competence.