Robot süpürgelerin algılanan değerinin kullanmaya devam etme niyeti üzerindeki etkisi: Marka güveni ile gizlilik endişesinin düzenleyici rolü
The impact of perceived value of robotic vacuum cleaners on continued usage intention: The moderating role of brand trust and privacy concerns
- Tez No: 1016522
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ, Marka güveni, Gizlilik endişesi, Kullanmaya devam etme niyeti, robot süpürge, Artificial intelligence, Brand trust, Privacy concern, Continuance intention, Robotic vacuum cleaner
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, robot elektrikli süpürgelerin algılanan değerinin kullanıcıların kullanmaya devam etme niyetleri üzerindeki etkisini incelemek ve bu ilişkide marka güveni ile gizlilik endişesinin rolünü analiz etmektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş ve veriler anket tekniği aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmada algılanan değer, marka güveni, gizlilik endişesi ve kullanım niyeti sürdürme değişkenleri ele alınmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Toplanan veriler SPSS ve AMOS programları kullanılarak analiz edilmiştir. Ölçeklerin güvenirlik ve geçerlilik analizleri gerçekleştirilmiş ve araştırma hipotezleri Yapısal Eşitlik Modellemesi (SEM) yöntemi ile test edilmiştir. Araştırma, İran ve Türkiye olmak üzere iki ayrı örneklem üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada İran örnekleminde 201 kişi, Türkiye örnekleminde ise 200 kişi yer almış olup, örnekleme yöntemi olarak kolayda örnekleme tercih edilmiştir. Her iki örneklemde de algılanan değer ve marka güveninin kullanmaya devam etme niyeti üzerinde pozitif ve anlamlı etkileri olduğu, gizlilik endişesinin ise negatif yönlü bir etki gösterdiği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, marka güveninin hem doğrudan etkili bir değişken olduğunu hem de modelde önemli bir belirleyici rol üstlendiğini ortaya koymaktadır. Ancak marka güveninin düzenleyici rolüne ilişkin hipotezler her iki örneklemde de istatistiksel olarak desteklenmemiştir. Diğer bir ifadeyle, marka güveni kullanım niyetini doğrudan artırmakla birlikte, algılanan değer ile kullanım niyeti ya da gizlilik endişesi ile kullanım niyeti arasındaki ilişkiyi anlamlı biçimde güçlendirmemiştir. Öte yandan etki düzeyleri karşılaştırıldığında, Türkiye örnekleminde algılanan değerin etkisinin daha güçlü olduğu; İran örnekleminde ise gizlilik endişesinin etkisinin görece daha belirgin olduğu görülmektedir. Araştırma sonuçları, tüketicilerin akıllı ev teknolojilerinde gizlilik konusuna yüksek önem verdiğini ve marka güveninin bu endişeleri her durumda telafi edemediğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda çalışma, hem akademik literatüre katkı sağlamakta hem de işletmelere gizlilik odaklı stratejilerin önemine ilişkin önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of the perceived value of robotic vacuum cleaners on users' intention to continue using them and to analyze the roles of brand trust and privacy concerns within this relationship. A quantitative research method was adopted, and the data were collected through a survey technique. The study focuses on the variables of perceived value, brand trust, privacy concern, and continuance intention. The collected data were analyzed using statistical analysis methods. SPSS and AMOS software programs were utilized for data analysis. Reliability and validity analyses of the measurement scales were conducted, and the research hypotheses were tested using Structural Equation Modeling (SEM). The research was carried out on two separate samples in Iran and Turkey. The study included 201 participants from Iran and 200 participants from Turkey, and convenience sampling was employed as the sampling method. The findings indicate that, in both samples, perceived value and brand trust have positive and significant effects on continuance intention, whereas privacy concern has a negative effect. These results demonstrate that brand trust functions as a direct determinant within the model. However, the hypotheses regarding the moderating role of brand trust were not statistically supported in either sample. In other words, although brand trust directly increases continuance intention, it does not significantly strengthen the relationship between perceived value and continuance intention or between privacy concern and continuance intention. When comparing the effect sizes, the impact of perceived value was found to be stronger in the Turkish sample, while the effect of privacy concern was more pronounced in the Iranian sample. The results reveal that consumers attach high importance to privacy issues in smart home technologies and that brand trust does not always compensate for privacy concerns. In this context, the study contributes to the academic literature and provides important managerial implications regarding the importance of privacy-oriented strategies for businesses.