Dijital insan kaynakları yönetimi ile çalışan performansı ilişkisinde dijital liderlik ve teknoloji adaptasyonunun rolü
The role of digital leadership and technology adaptation in the relationship between digital resources management and employee performance
  1. Tez No: 1016527
  2. Yazar: SOUMIA ASNAMI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR KÖKALAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital İnsan Kaynakları Yönetimi, Performans, Dijital Liderlik, Teknoloji Adaptasyonu, Digital Human Resource Management, Performance, Digital Leadership, Technological Adaptation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Dijital dönüşüm çağında, insan kaynakları yönetimi örgütlerde teknoloji odaklı ve stratejik bir fonksiyona evrilmiş; bu kapsamda çalışma, dijital dönüşüm süreçlerinin hız kazanmasıyla birlikte yaygınlaşan dijital insan kaynakları yönetimi (DİKY) uygulamalarının çalışan performansı üzerindeki etkisini incelemektedir. Araştırma, DİKY ile çalışan performansı arasındaki ilişkiyi ele alarak, bu ilişkide dijital liderlik (DL) ve teknoloji adaptasyonunun düzenleyici rolünü analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, söz konusu değişkenler arasındaki etkileşimleri ortaya koyarak literatürdeki kuramsal boşluğun giderilmesine ve alana özgün katkılar sunulmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Tezin kuramsal bölümünde, DİKY, DL, Teknoloji Adaptasyonu ve Çalışan Performansı kavramları, ulusal ve uluslararası literatür ışığında ayrı başlıklar altında kapsamlı biçimde ele alınmış; önceki kuramsal yaklaşımlar ve ampirik bulgular esas alınarak araştırmanın kavramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Araştırmanın ampirik bölümünde nicel araştırma yöntemi benimsenmiş; veri toplama aracı olarak çevrim içi anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini, küresel ölçekte faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kuruluşlarında farklı sektörlerde ve farklı pozisyonlarda görev yapan çalışanlar oluşturmaktadır. Bu kapsamda, toplam 431 katılımcıdan elde edilen veriler analiz sürecine dâhil edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS ve AMOS istatistik paket programları kullanılmış; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra geçerlilik ve güvenilirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte, değişkenler arasındaki ilişkilerin test edilmesinde yapısal eşitlik modellemesi ile düzenleyici etki analizlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular, araştırma kapsamında geliştirilen tüm hipotezlerin istatistiksel olarak desteklendiğini göstermektedir. Analiz sonuçlarına göre DİKY uygulamaları çalışan performansını pozitif ve anlamlı biçimde etkilemektedir. Bununla birlikte, dijital liderlik, DİKY ile çalışan performansı arasındaki ilişkiyi güçlendiren bir düzenleyici rol üstlenirken, teknoloji adaptasyonunun söz konusu ilişki üzerinde negatif ve anlamlı bir düzenleyici etki oluşturduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the era of digital transformation, human resource management has evolved into a technology-oriented and strategically positioned function within organizations; in this context, the present study examines the impact of digital human resource management (DHRM) practices, which have become increasingly widespread with the acceleration of digital transformation processes, on employee performance. The research addresses the relationship between DHRM and employee performance and aims to analyze whether digital leadership (DL) and technological adaptation play a moderating role in this relationship. By revealing the interactions among these variables, the study seeks to contribute to the literature by addressing an existing theoretical gap and offering original insights to the field. In the theoretical section of the thesis, the concepts of DHRM, DL, Technological Adaptation and Employee Performance are examined comprehensively under separate headings in light of national and international literature. Based on prior theoretical approaches and empirical findings, the conceptual framework of the study is developed. In the empirical section, a quantitative research design is adopted, and data are collected using an online survey method. The population of the study consists of employees working in various sectors and positions within public and private organizations operating on a global scale. Accordingly, data obtained from a total of 431 participants are included in the analysis. Data analysis is conducted using SPSS and AMOS statistical software packages. In addition to descriptive statistics, validity and reliability analyses are performed. The findings indicate that all hypotheses developed within the scope of the study were statistically supported. The analysis results reveal that DHRM practices positively and significantly affect employee performance. Furthermore, digital leadership plays a strengthening moderating role in the relationship between DHRM and employee performance, whereas technology adaptation exerts a negative and significant moderating effect on this relationship.