Salgına dirençli yaşam alanı tasarım kriterlerinin irdelenmesi, Bursa örneği
Analysis of characteristics of epidemic resistant living environments, case of Bursa
  1. Tez No: 1016578
  2. Yazar: İPEK NUR AĞLARIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR TÜRKSEVEN DOĞRUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, Bursa
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
Özet
COVID‑19 pandemisi, kent–mekan ilişkisini farklı boyutlarıyla yeniden düşünmeyi zorunlu kılmış; gündelik pratiklerin konut merkezli örgütlenmesi, kamusal mekanların kullanımındaki kesintiler ve iç mekan kalitesine ilişkin gereksinimler mekansal kararların belirleyici etkisini görünür kılmıştır. Salgın, tek merkezli kentsel ağları, yetersiz açık‑yeşil alan erişimini ve konut içi işlev ve fonksiyon eksikliklerini kritik kırılganlık odakları olarak öne çıkarırken, çok merkezli kentleşme, erişilebilirlik ve doğal havalandırma gibi ilkelerin önleyici gücünü teyit etmiştir. Bu çerçevede, yapılı çevre–salgın etkileşimine dair kanıtların ölçek (kentsel–mimari) ve odak (fiziksel–sosyal–ekonomik) bakımından parçalı seyrettiği; salgın dirençliliğinin yalnızca kentsel formda değil, iç mekan ve yapı tipolojisi düzeyinde de somut karşılıkları bulunduğu görülmektedir. Parçalı tablo, disiplinler arası göstergelerin bütüncül bir çerçevede birleştirilmesini ve karşılaştırılabilir tasarım ölçütlerinin oluşturulmasını gerektirmektedir. Bu çalışma, söz konusu boşluğu gidermek üzere Bursa'da vaka yoğunluğu farklılaşan iki farklı yaşam alanını karşılaştırmakta; literatür kapsamında derlenen çok ölçekli göstergeleri saha gözlemleri ve ölçümlerle sınayarak uygulanabilir bir salgına dirençli tasarım kriterleri seti ve kıyaslanabilir değerlendirme çerçevesi önermektedir.
Özet (Çeviri)
The COVID‑19 pandemic has compelled a reconsideration of the city–space relationship across multiple dimensions; the home centred reorganisation of daily practices, disruptions in the use of public spaces, and heightened demands for indoor environmental quality have underscored the decisive influence of spatial decisions. The pandemic foregrounded monocentric urban networks, insufficient access to open and green spaces, and functional deficiencies within dwellings as critical center of vulnerability, while confirming the preventive value of polycentric urbanism, accessibility, and natural ventilation. Within this frame, evidence on the built environment–epidemic nexus remains fragmented by scale (urban–architectural) and focus (physical–social–economic); moreover, pandemic resilience has tangible correlates not only at the level of urban form but also at the levels of interior space and building typology. This fragmented living environments necessitates integrating indicators from multiple disciplines within a coherent framework and establishing comparable design metrics at urban and architectural scales. Addressing this gap, the study compares two residential areas in Bursa exhibiting divergent case densities; by testing multi‑scalar indicators compiled from the literature against field observations and measurements, it proposes an actionable set of pandemic‑resilient design criteria together with a comparable assessment framework.