Pandemi farkındalığının aşı yönelimine etkisi
The effect of pandemic awareness on vaccine inclination
  1. Tez No: 1016580
  2. Yazar: TUĞBA ŞENKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMUT GÖK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi Farkındalığı, Aşı Yönelimi, Aşı Tereddütü, Pandemic Awareness, Vaccine Orientation, Vaccine Hesitancy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, İzmir Şehir Hastanesi aile hekimliği polikliniklerine herhangi bir sebeple başvuran hastalarda pandemi farkındalığını belirlemek, pandemide aşı yönelimini belirlemek ve pandemi farkındalığı ile pandemide aşı yönelimi arasındaki ilişkiyi öğrenmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel olarak planlanan bu çalışma, 01.10.2024- 01.11.2024 tarihleri arasında İzmir Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne herhangi bir sebeple başvuran ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 18 yaş üzeri ve 82 yaş altı 175 hasta ile tamamlanmıştır. Çalışmada, veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket soruları, ilgili literatür taramaları doğrultusunda, araştırmacı ve danışman tarafından oluşturulan“Katılımcı Bilgi Toplama Formu”ile“Pandemi Farkındalık Ölçeği”ve“Pandemilerde Aşı Tereddüt Ölçeği”formları kullanılmıştır. Çalışmada hastaların sosyodemografik özellikleri, gündemi nereden takip ettikleri, genel olarak sağlık durumlarını nasıl değerlendirdikleri, aşılarla ve sağlıkla ilgili bilgileri nereden aldıkları, çocukluk çağı aşılarını yaptırmanın gerekliliği hakkındaki düşünceleri, çocuklarına aşı yaptırma durumları, erişkin aşıları yaptırma gerekliliği hakkındaki düşünceleri, kendilerine erişkin aşı yaptırma durumları, aşı yaptırmayanların sağlık hizmetlerinden yararlanması konusundaki düşünceleri ve toplumda aşı reddinin yaygınlaşması durumunda toplum sağlığı nasıl etkileneceği hakkındaki düşünceleri ile ilgili verileri kaydedilmiştir. Çalışmada elde edilen verilerin SPSS analiz programında analizleri yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada yer alan hastaların %62,9'u 40 yaşın altında, %66,3'ü kadın, %54,9'u evli ve %43,4'ü çocuk sahibi hastalardan oluşmaktadır. Hastaların yarısına yakınının (%43) üniversite ve üstü mezunu oldukları tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda hastaların aşı farkındalık düzeylerinin ve pandemide aşı yönelimleri ile tereddütlerinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Bunun yanı sıra çalışmaya katılan 40 yaş altı hastaların, kadın hastaların, bekar, çocuğu bulunan, eğitim düzeyi ve gelir düzeyi yüksek olanların pandemi farkındalığının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ebeveynlerin çoğunluğunun aşıların gerekli olduğunu düşündükleri ve çocukları için çocukluk çağı aşılarını düzenli olarak yaptırdıkları tespit edilmiştir. Sonuç: Özellikle eğitim ve gelir düzeyi düşük bireylerde pandemilerle ilgili bilgi ve farkındalığı artırmak için, yerel yönetimlerle ve toplum liderleriyle iş birliği içerisinde çalışarak girişimlerin planlanması pandemilerde aşı yönelimlerinin artmasına ve aşı tereddütlerinin azalmasına etki edeceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aım: This study aimed to determine the pandemic awareness in patients who applied to the Izmir City Hospital family medicine polyclinics for any reason, to determine the vaccine orientation in the pandemic, and to learn the relationship between pandemic awareness and vaccine orientation in the pandemic. Materials and Methods: This prospective descriptive cross-sectional study included 175 patients aged over 18 and under 82 who applied to the Izmir City Hospital Family Medicine Polyclinic for any reason between 01.10.2024 and 01.11.2024 and volunteered to participate in the study. A questionnaire was used as the data collection tool in the study. The survey questions were prepared by the researcher and consultant in accordance with the relevant literature reviews, and the“Participant Information Collection Form”and the“Pandemic Awareness Scale”and“Vaccine Hesitancy Scale in Pandemics”forms were used. The study recorded the patients' sociodemographic characteristics, where they follow the agenda, how they evaluate their health status in general, where they get information about vaccines and health, their thoughts about the necessity of childhood vaccinations, their status of vaccinating their children, their thoughts about the necessity of adult vaccinations, their status of vaccinating themselves as adults, their thoughts about the use of health services by those who do not vaccinate, and their thoughts about how public health will be affected if vaccine refusal becomes widespread in society. The data obtained in the study were analyzed in the SPSS analysis program. Results: 62.9% of the patients in the study were under the age of 40, 66.3% were female, 54.9% were married, and 43.4% had children. It was determined that almost half of the patients (43%) were university graduates or above. As a result of the study, it was determined that the patients' vaccine awareness levels and their vaccine orientation and hesitations during the pandemic were at a moderate level. In addition, it was determined that patients under the age of 40, female patients, single patients, those with children, and those with higher levels of education and income had higher pandemic awareness. It was also observed that the majority of parents thought that vaccines were necessary and continued to vaccinate their children regularly. Conclusion: We believe that planning initiatives in collaboration with local governments and community leaders to increase knowledge and awareness about pandemics, especially among individuals with lower levels of education and income, will increase vaccine orientation and reduce vaccine hesitancy during pandemics.