Sulu çözeltilerden kirleticilerin giderimi için manyetik biyokompozit
Magnetic biocomposite for removal of contaminants from aqueous solutions
- Tez No: 1016595
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN COŞKUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon kinetiği, Kenevir, Polimerizasyon, Adsorption kinetic, Hemp
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, kenevir biyokütlesinden (BC), hidroliz (H2SO4/HNO3), aşı kopolimerizasyonu (GMA), yüzey fonksiyonelleştirme (AIFA/SA) ve Fe₃O₄ ile, birlikte çöktürme yoluyla, çok fonksiyonlu manyetik adsorbanlar (MBC-1 ve MBC-2) geliştirildi. BC ve modifiye olmuş biyokütlelerin (MBC-1, MBC-2) çeşitli tekniklerle yapı, yüzey özellikleri ve morfolojisi karakteriza edildi. BC, MBC-1 ve MBC-2'nin sulu ortamdan Safranin-O ve Bazik Fuchsin boyalarının uzaklaştırılmasında adsorban olarak kullanılabilirliğine yönelik adsorpsiyon çalışmaları gerçekleştirildi. Kinetik ve izoterm değerlendirmeleri yapıldı ve termodinamik parametreler belirlendi. MBC-1, MBC-2'nin tekrar kullanılabilirlik performansı ve adsorpsiyon-desorpsiyon çalışmalarında SO için MBC-1 20, MBC-2 5; BF için MBC-1 5, MBC-2 ise 14 döngüye kadar etkinliğini koruyabildi. Bütün adsorpsiyon sistemleri için Langmuir izotermine daha uyumlu olduğunu gösterdi ve E<8 kj/mol olması, adsorpsiyonda fiziksel etkileşimlerin baskın olduğunu gösterdi. SO adsorpsiyon sistemleri için Sözde İkinci Derece; BF nin MBC-1'e adsorpsiyonu Sözde birinci derece; MBC-2'ye adsorpsiyonu ise Sözde İkinci derece kinetik modele daha uyumluydu. Gerçek su örneklerinde MBC-1 ve MBC-2 üzerine iki boyanın adsorpsiyonu da %90'ın üzerinde giderim sağladı.
Özet (Çeviri)
The aim of this doctoral study is to synthesize magnetic bioadsorbent from cost-effective, environmentally friendly and sustainable cellulose-based hemp biomass using different modification methods. Then, the characterization of the magnetic bioadsorbent with different techniques and the investigation of its usability as an adsorbent in the removal of pollutants such as dyestuffs, heavy metals, drugs and pesticides in water.