Voleybol ve basketbol sporcularında reaktif kuvvet indeksi, çeviklik, denge, sıçrama ve sürat becerilerinin incelenmesi
Investigation of reactive strength index, agility, balance, jump and sprint skills in volleyball and basketball players
  1. Tez No: 1016644
  2. Yazar: DAMLA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL BABAYİĞİT İREZ, DOÇ. DR. SERKAN AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor dergisi, Sport journal
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, voleybol ve basketbol branşlarında faaliyet gösteren sporcuların temel motorik performansları ile reaktif kuvvet kapasitelerini, branş ve cinsiyet değişkenleri açısından karşılaştırmalı olarak incelemektir. Çalışmada, Reaktif Kuvvet İndeksi (RSI), dikey sıçrama (CMJ), çeviklik (yön değiştirme), sürat ve statik denge gibi performans parametrelerinin dağılımı ve aralarındaki ilişkiler sistematik olarak analiz edilecektir. Reaktif kuvvet, patlayıcı hareketlerin temel belirleyicisi olarak kabul edilmekte (Suchomel, Nimphius, ve Stone, 2016) ve bu çok boyutlu performans ağının farklı takım sporları ve cinsiyetler arasında nasıl farklılaştığına dair literatürde önemli bir boşluk bulunmaktadır (Stojanović ve ark., 2018). Bu çalışmanın özgün yanı, performans ilişkilerini hem branş (voleybol-basketbol) hem de cinsiyet (kadın-erkek) ekseninde aynı anda inceleyen iki boyutlu bir karşılaştırma modeli sunmasıdır. Araştırma, 18-30 yaş aralığında ve en az iki yıldır aktif spor yapan toplam 40 sporcunun (20 voleybolcu: 10 kadın, 10 erkek; 20 basketbolcu: 10 kadın, 10 erkek) katılımıyla gerçekleştirilecektir. Kesitsel desene sahip bu tek seferlik ölçüm çalışmasında, herhangi bir müdahale programı uygulanmadan sporcuların mevcut motorik düzeyleri standart bir test bataryası ile değerlendirilecektir. Ölçümler, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi laboratuvar ve spor salonu koşullarında yürütülecektir. Reaktif kuvvet indeksi (RSI) ve dikey sıçrama (CMJ) performansı, VALD ForceDecks (ForceDecks, FDMini V. 2, VALD, Brisbane, Australia) kuvvet platformu ile ölçülecektir. Aynı cihaz kullanılarak“Quiet Standing”protokolü ile 30 saniyelik (göz açık-kapalı) statik denge ve postüral salınım parametreleri belirlenecektir. Sürat performansı 10 ve 30 metre sprint testleri ile, çeviklik ise Illinois Çeviklik Testi ile değerlendirilecektir (Hachana ve ark., 2013). Toplanan verilerin analizinde, branş ve cinsiyetin performans üzerindeki ana etkileri ve etkileşimleri İki Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile incelenecektir. RSI ile diğer performans değişkenleri arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile değerlendirilecek, RSI'nın çeviklik ve sürat performansı üzerindeki tahmin edici rolü ise çoklu doğrusal regresyon analizi ile test edilecektir (Garcia-Hermoso ve ark., 2023). Çalışmanın, branşlara ve cinsiyete özgü motorik performans normları ile RSI referans değerleri sağlayarak, antrenörler ve spor bilimcileri için bilimsel temelli, kişiselleştirilmiş antrenman programlarının geliştirilmesine katkı sunması beklenmektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to comparatively examine the basic motor performance and reactive strength capacities of athletes actively engaged in volleyball and basketball branches in terms of branch and gender variables. In the study, the distribution of performance parameters such as Reactive Strength Index (RSI), vertical jump (CMJ), agility (change of direction), sprint, and static balance, as well as the relationships between them, will be systematically analyzed. Reactive strength is accepted as a fundamental determinant of explosive movements (Suchomel, Nimphius, & Stone, 2016), and there is a significant gap in the literature regarding how this multidimensional performance network differs across different team sports and genders (Stojanović et al., 2018). The unique aspect of this study is that it offers a two-dimensional comparison model examining performance relationships simultaneously across both branch (volleyball-basketball) and gender (female-male) axes. The research will be conducted with the participation of a total of 40 athletes (20 volleyball players: 10 female, 10 male; 20 basketball players: 10 female, 10 male) aged between 18-30 years who have been actively involved in sports for at least two years. In this cross-sectional, single-measurement study, the current motoric levels of the athletes will be evaluated with a standard test battery without applying any intervention program. Measurements will be carried out in the laboratory and sports hall conditions of Muğla Sıtkı Koçman University Faculty of Sport Sciences. Reactive Strength Index (RSI) and vertical jump (CMJ) performance will be measured using the VALD ForceDecks (ForceDecks, FDMini V.2, VALD, Brisbane, Australia) force platform. Using the same device, 30-second (eyes open-closed) static balance and postural sway parameters will be determined with the“Quiet Standing”protocol. Sprint performance will be evaluated with 10 and 30-meter sprint tests, and agility will be assessed with the Illinois Agility Test (Hachana et al., 2013). In the analysis of the collected data, the main effects and interactions of branch and gender on performance will be examined using Two-Way Analysis of Variance (ANOVA). The relationships between RSI and other performance variables will be evaluated with correlation analysis, and the predictive role of RSI on agility and sprint performance will be tested with multiple linear regression analysis (Garcia-Hermoso et al., 2023). The study is expected to provide sport-specific and gender-specific motor performance norms and RSI reference values, thereby contributing to the development of scientifically-based, personalized training programs for coaches and sports scientists.