Türkiye'de gençlerin değer yargıları ile oy verme davranışları arasındaki ilişki
The relationship between young people's value judgments and voting behavior in Turkey
- Tez No: 1016682
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÖKCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Political Science, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kişisel değerler, Siyasal değerler, Siyaset sosyolojisi, Siyasi seçimler, Personal values, Political values, Political sociology, Political elections
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de 18-29 yaş aralığındaki genç seçmenlerin değer yönelimleri ile oy verme davranışları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, seçmen davranışını açıklamada değerlerin rolünü ortaya koymak üzere, Schwartz'ın değer kuramı ile Michigan Modeli'ni birlikte ele alan bir kuramsal çerçeveye dayanmaktadır. Bu kapsamda gelenekselci-modernist, dindar-seküler, otorite-özgürlükçü, materyalist-postmateryalist ve milliyetçi-çoğulcu olmak üzere beş temel değer ekseni üzerinden analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırma, nicel yöntem temelinde tasarlanmış olup veri toplama aracı olarak yapılandırılmış anket kullanılmıştır. Türkiye genelini temsil edecek biçimde belirlenen örneklem kapsamında 20 ilde toplam 1291 genç seçmenden veri toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel analizler, faktör analizi ve çok değişkenli istatistiksel teknikler kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular, genç seçmenlerin oy verme davranışlarının değer yönelimleri ile anlamlı biçimde ilişkili olduğunu göstermektedir. Özellikle dindarseküler eksen başta olmak üzere kültürel ve kimlik temelli değer ayrımlarının siyasal tercihleri belirlemede güçlü bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Ekonomik sorunların etkisi ise doğrudan olmaktan ziyade adalet, liyakat ve gelecek beklentileri gibi değerler üzerinden dolaylı biçimde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca konu/kaygı odaklılık ve aday değerlendirmesi gibi değişkenlerin değerler ile oy verme davranışı arasındaki ilişkide aracı rol oynadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak çalışma, genç seçmen davranışının yalnızca ekonomik ya da ideolojik faktörlerle değil, değer temelli bir çerçeve içinde anlaşılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu yönüyle araştırma, Türkiye'de seçmen davranışı literatürüne değer odaklı bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between value orientations and voting behavior among young voters aged 18-29 in Turkey. The research is based on a theoretical framework that combines Schwartz's theory of basic human values with the Michigan Model of voting behavior in order to explain the role of values in shaping electoral preferences. The analysis focuses on five main value dimensions: traditionalist-modernist, religious-secular, authoritarian-libertarian, materialistpostmaterialist, and nationalist-pluralist. The study employs a quantitative research design using a structured survey as the data collection instrument. Data were collected from 1,291 young voters across 20 provinces in Turkey, selected to represent the broader population. The data were analyzed using descriptive statistics, factor analysis, and multivariate statistical techniques. Findings indicate that voting behavior among young voters is significantly associated with their value orientations. Cultural and identity-based value dimensions, particularly the religious-secular axis, emerge as strong predictors of political preferences. Economic concerns influence voting behavior indirectly through values such as justice, meritocracy, and future expectations. In addition, issue salience and candidate evaluation function as mediating variables between values and voting behavior. Overall, the study demonstrates that youth voting behavior in Turkey cannot be adequately explained solely by economic or ideological factors. Instead, it should be understood within a value-based framework. In this respect, the research contributes to the literature by integrating value theory into the analysis of voting behavior in Turkey.