Pertuzumab alan metastatik meme kanser hastalarında Naples Prognostik Skoru,İnfalamtuar Prognostik İndeks(IPI) ve Sistemik İmmun-İnflamatuar İndeks(SII) prognostik skorlarının değerlendirilmesi
Evaluation of Naples Prognostic Score, Inflammatory Prognostic Index (IPI), and Systemic Immuno-Inflammatory Index (SII) prognostic scores in metastatic breast cancer patients receiving pertuzumab
- Tez No: 1016681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU YAPAR TAŞKÖYLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Metastatik meme kanseri, HER2, pertuzumab, NAPLES, sağkalım, SII, NLR, PLR, Metastatic breast cancer, HER2, pertuzumab, Naples score, survival, SII, NLR, PLR
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Meme kanseri dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın olan kanser türüdür. Meme kanseri tanısı alan hastalardan yaklaşık yüzde %20'si HER2 pozitif meme kanseri olarak sınıflandırılmaktadır. HER2 pozitif alt tip agresif seyirli olup genellikle uzak organ metastazı yapma eğilimindedir. Çalışmamızda metastatik HER2 pozitif meme kanserli ve pertuzumab tedavisi almış olan hastalarda NAPLES Skoru, IPI,PNI ve hemogram ile hesaplanabilecek olan SII,NLR ,PLR,LMR parametrelerinin genel ve progresyonsuz sağkalıma olan etkileri incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2015-Ocak 2025 tarihleri arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Onkoloji Kliniğine başvuran metastatik meme kanseri tanılı pertuzumab tedavisi alan 69 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların klinik, laboratuvar ve demografik özellikleri hasta dosyası ve hastane laboratuvar sistemindeki kayıtlardan retrospektif olarak toplandı. Hastaların pertuzumab tedavisi öncesi NAPLES Skoru, IPI,PNI,SII,NLR ,PLR,LMR parametreleri hesaplanarak bu verilerin genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalım ile ilişkisi incelendi. Bulgular: Yaş ortalaması 50,21±11,42 yıl olup hastaların %52,2'si tanı anında evre IV iken, takiplerde metastaz gelişenlerin oranı %47,8 olarak bulunmuştur. Medyan takip süresi 51 ay olup progresyon %76,8 ve mortalite %34,8 olarak izlendi. Tüm hasta grubunda 2 ve 5 yıllık genel sağkalım (OS) sırasıyla %74,9 ve %56,1 olup takip süresinde medyan OS'a ulaşılamadı. Medyan progresyonsuz sağkalım (PFS) 12,00 ay (%95 GA: 4,83–19,16) olup 2 ve 5 yıllık PFS sırasıyla %33,5 ve %20,6 idi. Progresyonu ayırt etmede ROC analizinde en yüksek ayırt edicilik SII için bulundu (AUC=0,821; kesim ≥589,88; duyarlılık %77,1; özgüllük %80,0). PLR (AUC=0,782; kesim ≥133,41), NLR (AUC=0,763; kesim ≥2,27) ve LMR (AUC=0,733; kesim ≤4,88) da progresyon için anlamlıydı; mortaliteyi ayırt etmede değerlendirilen parametrelerde anlamlı AUC saptanmadı. Univariate analizde PFS; tanı evresi (p=0,002), metastaz zamanı (p=0,001), neoadjuvan tedavi (p<0,001), adjuvan tedavi (p=0,029), adjuvan RT (p=0,001), NLR (p=0,049), PLR (p=0,028) ve SII (p=0,021) ile ilişkili bulundu; çok değişkenli Cox modelinde yalnızca SII ≥589,88 progresyon riski artışı ile ilişkiliydi (HR=1,27; %95 GA: 0,48–3,32; p=0,020). Sonuç:Pertuzumab tedavisi alan HER2 pozitif metastatik meme kanserli hastalarda takip süresi içinde medyan OS'a ulaşılamamakla birlikte 5 yıllık OS %56,1 ve medyan PFS 12 ay olarak bulundu. Prognostik belirteçler içinde özellikle SII (≥589,88) progresyon riskini öngörmede en güçlü parametre olarak öne çıktı; NLR, PLR ve LMR de progresyon ayırımında anlamlı sonuçlar elde edildi. Bu bulgular, kolay erişilebilir inflamatuvar indekslerin PFS öngörüsünde klinik karar süreçlerine yardımcı olabileceğini düşündürmekte olup sonuçların daha geniş ve prospektif çalışmalar ile doğrulanması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Breast cancer is the most common malignancy among women worldwide. Approximately 20% of patients diagnosed with breast cancer are classified as having HER2-positive disease. The HER2-positive subtype is biologically aggressive and tends to metastasize to distant organs. In this study, we evaluated the impact of the Naples score, inflammatory prognostic index (IPI), prognostic nutritional index (PNI), and hemogram-derived inflammatory markers (SII, NLR, PLR, and LMR) on overall survival and progression-free survival in patients with metastatic HER2-positive breast cancer treated with pertuzumab. Materials and Methods: A total of 69 patients with metastatic breast cancer who received pertuzumab and were followed at the Department of Medical Oncology, Pamukkale University Faculty of Medicine, between January 2015 and January 2025 were included. Clinical, laboratory, and demographic data were collected retrospectively from patient files and the hospital laboratory information system. Naples score, IPI, PNI, SII, NLR, PLR, and LMR were calculated before initiation of pertuzumab therapy, and their associations with overall survival and progression-free survival were analyzed. Results: The mean age was 50.21±11.42 years. At diagnosis, 52.2% of patients had stage IV disease, whereas 47.8% developed metastasis during follow-up. The median follow-up was 51 months; progression occurred in 76.8% and mortality in 34.8% of patients. The 2- and 5-year overall survival (OS) rates were 74.9% and 56.1%, respectively, and median OS was not reached during follow-up. Median progression-free survival (PFS) was 12.00 months (95% CI: 4.83–19.16); the 2- and 5-year PFS rates were 33.5% and 20.6%, respectively. In ROC analysis for discrimination of progression, SII showed the highest performance (AUC=0.821; cut-off ≥589.88; sensitivity 77.1%; specificity 80.0). PLR (AUC=0.782; cut-off ≥133.41), NLR (AUC=0.763; cut-off ≥2.27), and LMR (AUC=0.733; cut-off ≤4.88) were also significant for progression; none of the evaluated parameters showed a significant AUC for mortality. In univariate analyses, PFS was associated with stage at diagnosis (p=0.002), timing of metastasis (p=0.001), neoadjuvant therapy (p<0.001), adjuvant therapy (p=0.029), adjuvant radiotherapy (p=0.001), NLR (p=0.049), PLR (p=0.028), and SII (p=0.021). In the multivariable Cox model, only SII ≥589.88 remained independently associated with an increased risk of progression (HR=1.27; 95% CI: 0.48–3.32; p=0.020). Conclusion: In metastatic HER2-positive breast cancer patients treated with pertuzumab, median OS was not reached during follow-up; the 5-year OS rate was 56.1% and median PFS was 12 months. Among prognostic markers, SII (≥589.88) emerged as the strongest predictor of progression risk, while NLR, PLR, and LMR also yielded significant results for discriminating progression. These findings suggest that readily available inflammatory indices may support clinical decision-making for PFS prediction; however, validation in larger, prospective studies is warranted.