Crossfit sporu yapan bireylerin yaralanma faktörleri veçeşitlerinin incelenmesi
Injury factors and injury prevention in crossfit athletesexamining the types of
  1. Tez No: 1016696
  2. Yazar: YEŞİM AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: CrossFit, sportif yaralanmalar, fiziksel aktivite, kas-iskelet sistemi, yüksek yoğunluklu interval antrenman, CrossFit, sports injuries, physical activity, musculoskeletal system, high-intensity interval training
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor ve Sağlık Bilimleri Bilim Dalı
Özet
CROSSFİT SPORU YAPAN BİREYLERİN YARALANMA FAKTÖRLERİ VE ÇEŞİTLERİNİN İNCELENMESİ Akman Y. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2025. Amaç: Bu araştırmanın temel amacı, CrossFit antrenmanlarına düzenli olarak katılan, bireylerde görülen sportif yaralanmaların nedenlerini ve yaralanma bölgelerini incelemektir. Çalışmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş olup, veriler anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüş olup, betimleyici bir özellik taşımaktadır. İzmir ilinin Alsancak ve Bornova ilçelerinde bulunan CrossFit Alsancak ve Antrenos Training Club salonlarında haftada en az üç gün düzenli CrossFit yapan 101 kadın ve 100 erkek bireyden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak 'Sporda Yaralanmaya Neden Olan Faktörler Ölçeği' kullanılmıştır. Ver“ler”n normal dağılım varsayımını karşılayıp karşılamadığını bel“rlemek amacıyla ölçek toplam puanı ve alt boyut puanlarına ”l“şk”n çarpıklık ve basıklık değerler“ ”ncelenm“şt”r. Elde ed“len değerler”n - 1,5“le +1,5 aralığında yer aldığı saptanmıştır. Bu bağlamda ver”ler“n normal dağılım varsayımını sağladığı bel”rlenm“şt”r. Bu doğrultuda çalışmada parametr“k testlerden yararlanılmıştır. İk”grubun (c“ns”yet, bes“n desteğ”) karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t test“, ”k“den fazla grubun (yaş, sakatlanma geçm”ş“, sporculuk geçm”ş“, eğ”t“m düzey”ve gel“r düzey”) karşılaştırılmasında“se tek yönlü varyans anal”z“ (ANOVA) uygulanmıştır. ANOVA sonucunda elde ed”len farklılıkların hang“ gruplar arasında olduğunu bel”rlemek“ç”n Bonferron“ çoklu karşılaştırma test”kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada“kişisel, psikolojik, çevresel ve antrenöre bağlı”boyutlardan oluşan çok bileşenli bir ölçme yaklaşımının kullanılması, CrossFit/HIFT bağlamında yaralanma riskinin tek bir nedene indirgenemeyeceğini vurgulayan güncel literatürle örtüşmektedir. Katılımcıların sporda yaralanmaya neden olan faktörler toplam puan ortalamaları“le antrenöre x bağlı faktörler alt boyut puanlarında sakatlanma geçm”şler“ne göre anlamlı b”r farklılık olduğu tesp“t ed”lm“şt”r. Sporda yaralanmaya neden olan faktörler toplam puanı“le k”ş“sel faktörler, çevresel faktörler ve antrenöre bağlı faktörler alt boyutlarında c”ns“yete göre ”stat“st”ksel olarak anlamlı b“r farklılık bulunmamıştır. Gel”r düzey“ne göre sporda yaralanmaya neden olan faktörler toplam puan ortalamaları ”le çevresel faktörler alt boyut puanlarının“stat”st“ksel olarak anlamlı b”r farklılık göstermed“ğ”sonucuna ulaşılmıştır. Sporda yaralanmaya neden olan faktörler toplam puanı“le çevresel faktörler alt boyut puanlarında bes”n desteğ“ne göre ”stat“st”ksel olarak anlamlı b"r farklılık bulunmamıştır. Sonuç: Bu araştırmada, CrossFit sporu yapan bireylerde sporda yaralanmaya neden olan faktörler çok boyutlu bir çerçevede ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, sporda yaralanmaya neden olan faktörlerin yalnızca fiziksel unsurlarla sınırlı olmadığını; bireysel özellikler, psikolojik etmenler, antrenöre bağlı uygulamalar ve çevresel koşulların birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Özellikle bazı bireysel değişkenlere göre sporda yaralanmaya neden olan faktörlerde farklılıkların görülmesi, CrossFit gibi yüksek yoğunluklu ve karmaşık yapıya sahip antrenman sistemlerinde yaralanma riskinin çok yönlü bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Bu yönüyle araştırma bulguları, CrossFit antrenmanlarında yaralanma riskinin daha iyi anlaşılmasına ve önleyici yaklaşımların geliştirilmesine katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
INJURY FACTORS AND INJURY PREVENTION IN CROSSFIT ATHLETES EXAMINING THE TYPES OF Akman, Y. Aydın Adnan Menderes University, Institute of Health Sciences, Department of Physical Education and Sports, Master's Thesis, Aydın, 2025. Purpose: The main purpose of this study is to examine the causes and injury regions of sports- related injuries observed in individuals who regularly participate in CrossFit training. A quantitative research method was adopted in the study, and the data were collected using a survey technique. Materials and Methods: This research was conducted using a correlational survey model, a quantitative research method, and has a descriptive nature. The study included 101 women and 100 men who regularly practiced CrossFit at least three days a week at CrossFit Alsancak and Antrenos Training Club gyms located in the Alsancak and Bornova districts of Izmir. The 'Factors Causing Injury in Sports Scale' was used as the data collection tool. To determine whether the data met the assumption of normal distribution, skewness and kurtosis values for the total scale score and subscale scores were examined. The obtained values were found to be in the range of -1.5 to +1.5. In this context, it was determined that the data met the assumption of normal distribution. Accordingly, parametric tests were used in the study. An independent samples t-test was applied to compare two groups (gender, nutritional supplementation), and one-way analysis of variance (ANOVA) was applied to compare more than two groups (age, injury history, athletic history, education level, and income level). The Bonferroni multiple comparison test was used to determine which groups showed the differences obtained from the ANOVA results. Results: The use of a multi-component measurement approach consisting of“personal, psychological, environmental, and coach-related”dimensions in this study is consistent with x“”the current literature, which emphasizes that injury risk in the CrossFit/HIFT context cannot be attributed to a single cause. Significant differences were found in participants' total mean scores of factors causing sports injuries and in the coach-related factors subscale scores according to injury history. No statistically significant differences were found according to gender in the total score of factors causing sports injuries or in the personal factors, environmental factors, and coach-related factors subscales. It was concluded that there were no statistically significant differences in the total mean scores of factors causing sports injuries or in the environmental factors subscale scores according to income level. Additionally, no statistically significant differences were found in the total score of factors causing sports injuries or in the environmental factors subscale scores according to nutritional supplement use. Conclusion: In this study, the factors causing sports injuries in individuals participating in CrossFit were addressed within a multidimensional framework. The findings reveal that factors leading to sports injuries are not limited solely to physical elements; rather, individual characteristics, psychological factors, coach-related practices, and environmental conditions should be evaluated together. In particular, the presence of differences in injury-related factors according to certain individual variables indicates that injury risk in high-intensity and complex training systems such as CrossFit has a multifaceted structure. In this respect, the findings of the study contribute to a better understanding of injury risk in CrossFit training and to the development of preventive approaches.