İndirekt hiperbilirubinemi tanısı ile fototerapi alan yenidoğanlarda serum vitamin D (25-hidroksi vitamin D) seviyesinin yatış (fototerapi) süresine olan etkisi
The effect of serum vitamin D (25-hydroxyvitamin D) levels on length of hospitalization (phototherapy duration) in newborns receiving phototherapy for indirect hyperbilirubinemia
- Tez No: 1016697
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TÜRKELİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAN HAZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan sarılığı, indirekt hiperbilirubinemi, fototerapi, D vitamini, 25-hidroksi vitamin D, bilirubin metabolizması, Neonatal jaundice, indirect hyperbilirubinemia, phototherapy, vitamin D, 25-hydroxyvitamin D, bilirubin metabolism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ana-Çocuk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: İndirekt hiperbilirubinemiye bağlı yenidoğan sarılığı, yenidoğan döneminde en sık hastaneye yatış ve fototerapi gereksinimi oluşturan klinik tablolardan biridir. Fizyolojik sarılık genellikle iyi seyirli olmakla birlikte, fototerapi süresi bireyler arasında belirgin farklılık gösterebilir. Son yıllarda yapılan çalışmalar, D vitamini eksikliğinin karaciğer enzimatik aktivitelerini etkileyerek bilirubin metabolizmasında rol oynayabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada, indirekt hiperbilirubinemi tanısı ile fototerapi alan term yenidoğanlarda serum 25-hidroksi D vitamini [25(OH)D] düzeyinin fototerapi süresi ile ilişkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif vaka-kontrol çalışması, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yürütülmüştür. Toplam 80 term yenidoğan (40 fototerapi alan vaka, 40 kontrol) çalışmaya dahil edilmiştir. Serum 25(OH)D, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve alkalen fosfataz (ALP) düzeyleri incelenmiştir. Demografik, klinik ve laboratuvar veriler iki grup arasında karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 24.0 programı ile yapılmış; korelasyon Spearman testi ile, öngörücü analiz ROC eğrisi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Vaka grubunda ortalama 25(OH)D düzeyi 10,22±5,79 ng/mL, kontrol grubunda ise 27,96±15,39 ng/mL olup fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,001). 25(OH)D düzeyi ile fototerapi süresi arasında negatif korelasyon saptanmıştır (r = –0,337; p = 0,036). 25(OH)D ile kalsiyum düzeyi arasında pozitif korelasyon belirlenmiştir (r = 0,440; p = 0,005). ROC analizine göre 25(OH)D ≤20 ng/mL eşiği, sarılığı %97,4 duyarlılık ve %70 özgüllükle öngörmüştür (AUC=0,860; p<0,001). 25(OH)D ≤20 ng/mL olan bebeklerde sarılık riski yaklaşık 88 kat artmıştır (OR=88,67; %95 GA: 10,88–722,32; p<0,001). Sonuç: D vitamini düzeyinin düşük olması, term yenidoğanlarda fototerapi süresinin uzaması ile anlamlı biçimde ilişkilidir. Gebelik döneminde düzensiz veya yetersiz D vitamini kullanımı, neonatal sarılık riskini artırmaktadır. Serum 25(OH)D düzeyi, yenidoğan sarılığının öngörülmesinde bağımsız bir biyokimyasal belirteç olarak değerlendirilebilir. Gebelikte ve neonatal dönemde D vitamini düzeyinin rutin olarak izlenmesi, hiperbilirubinemiye bağlı komplikasyonların önlenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Neonatal jaundice caused by indirect hyperbilirubinemia is one of the most common conditions requiring hospitalization and phototherapy in newborns. Although physiological jaundice is generally benign, the duration of phototherapy may vary significantly depending on various metabolic and biochemical factors. Recent studies suggest that vitamin D deficiency may play a role in bilirubin metabolism by influencing hepatic enzyme activity. This study aimed to evaluate the relationship between serum 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] levels and the duration of phototherapy in term neonates diagnosed with indirect hyperbilirubinemia. Methods: This retrospective, case-control study was conducted at Kütahya Health Sciences University Evliya Çelebi Training and Research Hospital Neonatal Intensive Care Unit. A total of 80 term neonates (40 cases receiving phototherapy, 40 controls) were included. Serum 25(OH)D, calcium, phosphorus, magnesium, and alkaline phosphatase (ALP) levels were analyzed. Demographic, clinical, and laboratory data were compared between the groups. Statistical analyses were performed using SPSS 24.0. Correlations were evaluated with the Spearman test, and ROC analysis was conducted to determine the predictive value of vitamin D for jaundice. Results: The mean serum 25(OH)D level was significantly lower in the jaundiced group (10.22±5.79 ng/mL) compared to controls (27.96±15.39 ng/mL; p=0.001). A negative correlation was found between 25(OH)D level and phototherapy duration (r = –0.337, p = 0.036). Vitamin D and calcium levels were positively correlated (r = 0.440, p = 0.005). ROC analysis revealed that a serum 25(OH)D threshold of ≤20 ng/mL predicted jaundice with 97.4% sensitivity and 70% specificity (AUC=0.860, p<0.001). Logistic regression analysis showed that neonates with 25(OH)D ≤20 ng/mL had an 88-fold higher risk of developing jaundice (OR=88.67, 95% CI: 10.88–722.32, p<0.001). Conclusion: Low vitamin D levels are significantly associated with prolonged phototherapy duration in term neonates with indirect hyperbilirubinemia. Maternal vitamin D deficiency and inadequate supplementation during pregnancy may increase the risk of neonatal jaundice. Serum 25(OH)D can serve as an independent biochemical marker for predicting jaundice and optimizing phototherapy management. Routine maternal and neonatal vitamin D assessment may help prevent hyperbilirubinemia-related complications.