Ratlarda abdominal duvar defekti onarımı modelinde, geleneksel polipropilen yama ile nanoteknolojik olarak geliştirilmiş poliakrilonitril ve çinko oksit ile takviye edilmiş poliakrilonitril kompozit yamaların deneysel karşılaştırılması
Experimental comparison of traditional polypropylene mesh and nanotechnologically developed polyacrylonitrile and zinc oxice-reinforced polyacrylonitrile composite meshes in a rat model of abdominal wall defect repair
- Tez No: 1016756
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAYRİ ERKOL, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET FATİH KEYİF
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, Histoloji ve Embriyoloji, Polimer Bilim ve Teknolojisi, General Surgery, Histology and Embryology, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Abdominal duvar defekti, çinko oksit, nanoteknoloji, poliakrilonitril, polipropilen yama, yara iyileşmesi, Cerrahi, Cerrahi ekipmanlar, Cerrahi işlemler-operatif, Cerrahi meş, Cerrahi tedavi, Cerrahi-abdominal, Herni-abdominal, Herni-ventral, Herniler, Metal nanopartiküller, Abdominal wall defect, zinc oxide, nanotechnology, polyacrylonitrile, polypropylene mesh, wound healing, Surgery, Surgical equipment, Surgical procedures-operative, Surgical mesh, Surgical treatment, Surgery-abdominal, Hernia-abdominal, Hernia-ventral, Hernia, Metal nanoparticles
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Abdominal duvar defekti onarımında polipropilen (PP) yama ile poliakrilonitril (PAN) ve çinko oksit (ZnO) takviyeli PAN kompozit yamaların makroskobik, histopatolojik ve immünohistokimyasal düzeyde karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: 250–300 g ağırlığında 40 adet dişi Wistar Albino rat rastgele dört gruba ayrıldı: Sham, PP yama, PAN yama, PAN+ZnO kompozit yama. Her hayvanda 1,5 cm'lik tam kat abdominal duvar defekti oluşturuldu ve gruba özgü onarım uygulandı; PAN ve PAN+ZnO yamalar elektrospinleme ile üretildi. Postoperatif 10. ve 30. günlerde her gruptan beşer hayvan sakrifiye edildi. Yara bölgesi makroskobik kompozit skorlama, Hematoksilen-Eozin ve Weigert-Van Gieson boyamaları ile histopatolojik inceleme ve VEGF, TGF-β1, CD68 belirteçleriyle immünohistokimyasal analiz ile değerlendirildi. Kruskal-Wallis H ve Mann-Whitney U testleri kullanıldı; p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: En güçlü bulgu VEGF ekspresyonunda elde edildi: PAN+ZnO grubunun VEGF ortalaması (20,140±10,497) diğer üç grubun her birinden anlamlı yüksekti (Sham'a karşı p<0,001; PP'ye karşı p=0,002; PAN'a karşı p=0,035). PAN+ZnO grubunun CD68 ortalaması (13,940±4,254) hem Sham (30,120±18,770; p=0,009) hem de PP (37,460±16,489; p=0,002) grubundan anlamlı düşüktü. TGF-β1, en yüksek PP grubunda (13,920±10,306) saptandı ve Sham (p=0,043) ile PAN (p=0,011) gruplarından anlamlı yüksekti. Makroskobik toplam skor her iki zaman noktasında PP grubunda en yüksek, PAN+ZnO grubunda en düşüktü (p=0,001). Kollajen ve elastin lif skorlarında gruplar arası fark saptanmadı (p=0,361 ve p=0,940); ancak PAN+ZnO grubu kollajen açısından sayısal olarak en yüksek değerde idi. Sonuç: PAN+ZnO kompozit nanofiber yamalar, bu modelde PP yamaya kıyasla daha düşük CD68 infiltrasyonu, daha yüksek VEGF ekspresyonu ve daha düşük makroskobik reaksiyon skoru sergilemiştir. Bu bulgular, PAN+ZnO yamalarının abdominal duvar onarımında biyofonksiyonel aday materyal olarak ileri klinik öncesi çalışmalara değer olduğunu düşündürmektedir. Kesin klinik çıkarımlar için uzun dönem takip, biyomekanik dayanıklılık, antimikrobiyal etkinlik ve sistemik güvenlilik analizleri gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the macroscopic, histopathological, and immunohistochemical outcomes of polypropylene (PP) mesh versus polyacrylonitrile (PAN) and zinc oxide (ZnO)-reinforced PAN composite meshes in abdominal wall defect repair. Material and Methods: Forty female Wistar Albino rats (250–300 g) were randomly divided into four equal groups: Sham, PP mesh, PAN mesh, and PAN+ZnO composite mesh. A 1.5 cm full-thickness abdominal wall defect was created in each animal and repaired according to the assigned group; PAN and PAN+ZnO meshes were produced via electrospinning. On postoperative days 10 and 30, five animals per group were sacrificed. The wound site was assessed by macroscopic composite scoring, histopathological examination (Hematoxylin-Eosin and Weigert-Van Gieson staining), and immunohistochemistry for VEGF, TGF-β1, and CD68. Kruskal-Wallis H and Mann-Whitney U tests were used; significance was set at p<0.05. Results: The strongest finding was for VEGF expression: mean VEGF in the PAN+ZnO group (20.140±10.497) was significantly higher than each of the other three groups (vs. Sham p<0.001; vs. PP p=0.002; vs. PAN p=0.035). Mean CD68 in the PAN+ZnO group (13.940±4.254) was significantly lower than both Sham (30.120±18.770; p=0.009) and PP (37.460±16.489; p=0.002) groups. TGF-β1 was highest in the PP group (13.920±10.306) and significantly higher than Sham (p=0.043) and PAN (p=0.011) groups. Total macroscopic score was highest in the PP group and lowest in the PAN+ZnO group at both time points (p=0.001). No significant differences were found in collagen or elastin fiber scores (p=0.361 and p=0.940); PAN+ZnO had the numerically highest collagen value. Conclusion: In this model, PAN+ZnO composite nanofiber meshes exhibited lower CD68 infiltration, higher VEGF expression, and lower macroscopic reaction scores than PP mesh. These findings warrant further preclinical investigation of PAN+ZnO meshes as a biofunctional candidate material for abdominal wall defect repair. Long-term follow-up, biomechanical durability, antimicrobial efficacy, and systemic safety analyses are required before clinical translation.