Farklı dozlarda putresin uygulamalarının çilekte tuza toleransa etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of different doses of putresicine applications on salt tolerance in strawberries
  1. Tez No: 1016786
  2. Yazar: GONCA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Abiyotik stres, Poliaminler, Tuz stresi, Çilek, Abiotic stress, Polyamines, Salt stress, Strawberry
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı
Özet
daha sonra doldurulacakKüresel iklim değişikliğine bağlı olarak artan abiyotik stres faktörleri, bitkisel üretimde sürdürülebilirliği tehdit eden başlıca unsurlar arasında yer almaktadır. Bu stres faktörlerinden biri olan tuzluluk, bitkilerde ozmotik stres ve iyon toksisitesine yol açarak hücresel homeostazı bozmakta, fotosentetik kapasiteyi sınırlandırmakta ve sonuç olarak büyüme ve verim parametrelerinde önemli kayıplara neden olmaktadır. Bu bağlamda, bitkilerde tuz stresine karşı tolerans mekanizmalarının güçlendirilmesine yönelik uygulamaların geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır.Bu çalışma, farklı dozlarda dışsal putresin uygulamalarının tuz stresine maruz bırakılan çilek (Fragaria × ananassa Duch. San Andreas çeşidi) bitkilerinde morfo-fizyolojik ve biyokimyasal yanıtlar üzerindeki etkilerini ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü serasında, San Andreas çeşidi kullanılarak saksı denemesi şeklinde gerçekleştirilmiştir. Deneme, üç tekerrürlü ve her tekerrürde beş bitki olacak şekilde faktöriyel düzende planlanmıştır. Çalışmada 0, 0,5, 1 ve 1,5 mM dozlarında putresin uygulamaları ile birlikte 0, 50 ve 100 mM NaCl düzeylerinde tuz stresi oluşturulmuştur.Araştırma kapsamında bitkilerde yaprak klorofil içeriği (SPAD), antosiyanin düzeyi (ACI), yaprak alanı, biyokütle parametreleri, kök morfolojisi, meyve özellikleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, artan tuzluluk seviyelerinin bitkilerde büyüme ve fizyolojik performansı önemli ölçüde baskıladığını ortaya koymuştur. Buna karşın, dışsal putresin uygulamalarının özellikle optimal dozlarda, tuz stresine bağlı olarak ortaya çıkan ozmotik ve oksidatif stres etkilerini hafiflettiği, fotosentetik kapasiteyi desteklediği ve bitkilerde iyon dengesinin korunmasına katkı sağladığı belirlenmiştir.Sonuç olarak, putresin uygulamalarının çilek bitkilerinde tuz stresine karşı tolerans mekanizmalarını modüle ederek stres kaynaklı hasarı azaltmada etkili olduğu ve sürdürülebilir tarımsal üretim sistemleri açısından uygulanabilir bir strateji sunduğu ortaya konulmuştur. tır
Özet (Çeviri)
Increasing abiotic stress factors driven by global climate change represent major constraints on sustainable crop production. Salinity, one of the most detrimental abiotic stresses, induces osmotic stress and ion toxicity, thereby disrupting cellular homeostasis, impairing photosynthetic efficiency, and ultimately reducing plant growth and productivity. In this context, developing effective strategies to enhance plant tolerance to salt stress is of critical importance.This study was conducted to elucidate the effects of exogenous putrescine applications at different concentrations on morphophysiological and biochemical responses of strawberry (Fragaria × ananassa Duch. San Andreas cv.) plants subjected to salt stress. The experiment was carried out under greenhouse conditions at the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Kırşehir Ahi Evran University, using the San Andreas cultivar in a pot-based factorial design with three replications and five plants per replicate. Putrescine was applied at four concentrations (0, 0.5, 1, and 1.5 mM), while salinity stress was imposed using three NaCl levels (0, 50, and 100 mM).A comprehensive set of parameters, including leaf chlorophyll content (SPAD), anthocyanin content (ACI), leaf area, biomass accumulation, root morphological traits, fruit characteristics were evaluated. The results demonstrated that increasing salinity levels significantly suppressed plant growth and physiological performance. However, exogenous putrescine applications, particularly at optimal concentrations, effectively mitigated the adverse effects of salt stress by alleviating osmotic and oxidative damage, enhancing photosynthetic capacity, and contributing to the maintenance of ionic homeostasis.In conclusion, exogenous putrescine plays a crucial role in modulating salt stress tolerance mechanisms in strawberry plants and can be considered a promising strategy for improving plant resilience under saline conditions, thereby contributing to sustainable agricultural practices.