Barbizon Okulu'nun Paul Cêzanne'nin resmi üzerindeki etkisi
The influence of the Barbizon School on Paul Cézanne's painting
  1. Tez No: 1016787
  2. Yazar: YALÇIN BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. ÖZLEM ÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa, Teknik Analiz, Modülasyon, Renk, Biçim, Nature, Technical Analysis, Modulation, Color, Form
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
Özet
ÖZET Doğanın fiziksel bir çevre olmasının yanında taşıdığı anlamlara dair tarih boyunca çeşitli yaklaşımlar geliştirilmiş ve bu yaklaşımlar resim sanatında doğanın ele alınış biçimini doğrudan etkilemiştir. Resim sanatı tarihinde doğa, uzun süre anlatıyı destekleyen bir unsur olarak değerlendirilmiş; 19. yüzyılda Barbizon Okulu ile birlikte doğrudan gözleme dayalı açık hava pratiği doğrultusunda resmin temel konusu hâline gelmiştir. Paul Cézanne ile ise doğa, klasik kompozisyonun aksine yalnızca optik bir görüntü olmanın ötesine geçerek modern resme giden süreçte renk, ton ve kütle ilişkileri üzerinden plastik ve teknik açıdan yeniden inşa edilen yapısal bir anlayışla ele alınmıştır. Bu eser metninde doğa imgesinin tarihsel süreç içerisinde nasıl ele alındığına dair genel bir değerlendirme yapılmış, dönemin Fransız resim sanatındaki yeri ve kompozisyonlardaki yapısal dönüşümü örneklendirilerek ayrıntılı bir inceleme sunulmuştur. Barbizon Okulu ressamları ile Paul Cézanne'ın eserleri incelenmiş, resimlerinin biçim-içerik ilişkisi ve plastik kurguları doğrultusunda analizleri yapılarak konu ele alınmıştır. Kişisel sorgulamalarım, deneyimlerim ve kültürel belleğim çerçevesinde doğa ve insan ilişkisi, bir seri çalışmamın ana konusu olmuştur. Doğa imgesiyle ilişkili olarak ele aldığım kırsal ve mitolojik temalar üzerine kurguladığım kompozisyonlardan oluşan bu seri içerisinde yer alan çalışmalarım, bu eser metninde biçimsel ve teknik analizleriyle yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Throughout history, various approaches have been developed regarding the meanings nature carries beyond being a mere physical environment, and these approaches have directly influenced how nature is depicted in the art of painting. In the history of painting, nature was long considered a supporting element for the narrative; however, in the 19th century, with the Barbizon School, it became the primary subject of painting through open-air practice based on direct observation. With Paul Cézanne, in contrast to classical composition, nature went beyond being solely an optical image; in the process leading to modern painting, it was approached with a structural understanding, reconstructed from a plastic and technical perspective through the relationships of color, tone, and mass. In this study, a general evaluation is made of how the image of nature has been handled throughout the historical process, and a detailed examination is presented by exemplifying its place in French painting of the period and its structural transformation in compositions. The works of the Barbizon School painters and Paul Cézanne are examined, and the subject is addressed by analyzing their paintings in terms of the form-content relationship and their plastic constructs. Within the framework of my personal inquiries, experiences, and cultural memory, the relationship between nature and humanity has been the main focus of a series of my works. My artworks within this series, which consist of compositions built upon rural and mythological themes related to the image of nature, are included in this text along with their formal and technical analyses.