Etik liderlik, işe bağlanma ve yenilikçi iş davranışı arasındaki ilişkiler
The relationships among ethical leadership, job engagement and employee innovative behaviour
  1. Tez No: 1016790
  2. Yazar: MANAL LAKHDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN NUR KARABEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel etik, Örgütsel yenilikçilik, Organizational ethics, Organizational innovations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı yöneticilerin etik liderlik davranışları, çalışanların işe bağlanma düzeyi ve yenilikçi iş davranışları arasındaki ilişkileri incelemektir. Etik liderlik liderin örgütte etik standartları yerleştirmesini ve bu standartların örgütsel süreçlerde etkili olmasını vurgulayan liderlik türüdür. Çalışanların adalet, güven ve saygı çerçevesinde yönetilmesini sağlar. İşe bağlanma ise çalışanın işine yönelik hissettiği enerji, isteklilik ve coşku gibi duyguları içeren bir zihinsel durumdur. Yenilikçi iş davranışı ise çalışanın yaptığı işlerle ilgili yenilikçi fikirler üretme ve bunları uygulamaya geçirme davranışını ifade eder. Çalışanların etik liderlik algısı güçlendikçe bu durum onların işe bağlanma düzeyinin yükselmesine ve daha fazla yaratıcılık ve yenilik odaklı davranışlar sergilemesine zemin hazırlar. Bu çalışmada etik liderliğin bağımsız değişken, işe bağlanmanın aracı değişken ve yenilikçi iş davranışının bağımlı değişken olarak öngörüleceği bir model oluşturularak söz konusu değişkenler arasındaki ampirik ilişkileri ortaya koymak hedeflenmektedir. Çağrı merkezi çalışanlarıyla gerçekleştirilen alan araştırması sonucunda çalışanların etik liderlik algısı güçlendikçe işe bağlanma ve yenilikçi iş davranışı sergileme düzeyinin de arttığı bulunmuştur. Ayrıca işe bağlanma düzeyi arttıkça yenilikçi iş davranışlarının da arttığı bulunmuştur. İşe bağlanmanın etik liderlik algısı ile yenilikçi iş davranışı arasındaki ilişkide aracılık rolünün bulunmadığı görülmüştür. Ulaşılan bulgular örgütlerde pek çok olumlu sonuca yol açan yenilikçi iş davranışlarını teşvik eden faktörlerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships among managers' ethical leadership behaviors, employees' level of work engagement and innovative work behaviors. Ethical leadership is a type of leadership that emphasizes the establishment of ethical standards within the organization and their effectiveness in organizational processes. It ensures that employees are managed within a framework of fairness, trust, and respect. Work engagement is a mental state that includes feelings such as energy, willingness, and enthusiasm that an employee feels towards work. Innovative work behavior refers to the behavior of an employee generating innovative ideas related to their work and putting them into practice. As employees' perception of ethical leadership strengthens, this creates a foundation for their job engagement to increase and for them to exhibit more creative and innovation-oriented behaviors. In this study, it is aimed to reveal the empirical relationships between these variables by creating a model in which ethical leadership is addressed as independent variable, work engagement as mediating variable, and innovative work behavior as dependent variable. A field study conducted with call center employees revealed that as employees' perception of ethical leadership strengthened, their level of job commitment and innovative work behavior also increased. Furthermore, it was found that as job commitment increased, innovative work behaviors also increased. Job commitment was not found to mediate the relationship between ethical leadership perception and innovative work behavior. These findings contribute to a better understanding of the factors that encourage innovative work behaviors, which lead to many positive outcomes in organizations.