HIV ile yaşayan gebeler ve antiretroviral tedavi: Büyük veri ile tahmini sayı analizi
Pregnant women living with HIV and antiretroviral treatment: Estimated number analysis with big data
  1. Tez No: 1016823
  2. Yazar: ESRA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Antiretroviral tedavi, büyük veri analizi, epidemiyoloji, gebelik, insan bağışıklık yetmezliği virüsü, Ebelik eğitimi, Antiretroviral therapy, big data analysis, epidemiology, pregnancy, human immunodeficiency virus, Midwifery education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada, 1990–2023 yılları arasında küresel ölçekte insan bağışıklık yetmezliği virüsü (HIV) ile yaşayan ve antiretroviral tedaviye ihtiyaç duyan gebelerin tahmini sayılarındaki zamansal değişimin büyük veri analitiği yaklaşımıyla incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca göstergelerin coğrafi bölgeler ve ülke gelir düzeylerine göre dağılımı değerlendirilerek küresel sosyoekonomik eşitsizliklerin ortaya konulması hedeflenmiştir. YÖNTEM: Bu araştırma, ekolojik ve tekrarlayan kesitsel tasarıma sahip, ikincil veri kaynaklarına dayalı nicel bir büyük veri analizidir. Veriler Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Bankası veri tabanlarından elde edilmiştir. HIV ile yaşayan ve antiretroviral tedaviye ihtiyaç duyan gebelere ilişkin 1990–2023 yıllarını kapsayan göstergeler, coğrafi bölge ve ülke gelir düzeylerine göre analiz edilmiştir. Veri temizleme ve düzenleme işlemleri Microsoft Excel ile gerçekleştirilmiş, istatistiksel analizler ve görselleştirmeler Python programlama dili kullanılarak yapılmıştır. BULGULAR: Analiz sonuçları, HIV ile yaşayan gebe sayısının küresel ölçekte artış eğiliminde olduğunu göstermiştir. Bölgesel değerlendirmelerde en yüksek değerler Avrupa ve Orta Asya ile Sahra Altı Afrika bölgelerinde belirlenmiştir. Gelir düzeyine göre yapılan analizlerde yüksek gelirli ülkelerde daha yüksek prevalans değerleri saptanırken, düşük ve alt-orta gelirli ülkelerde yıllar içerisinde belirgin artış eğilimleri gözlenmiştir. Antiretroviral tedaviye ihtiyaç duyan gebe sayısının 1990–2015 yılları arasında arttığı, sonrasında ise bazı bölgelerde azalma eğilimi gösterdiği belirlenmiştir. SONUÇ: HIV ile yaşayan ve antiretroviral tedaviye ihtiyaç duyan gebelerin dağılımı küresel ölçekte önemli bölgesel ve sosyoekonomik farklılıklar göstermektedir. HIV ile mücadelede sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi, veri izleme sistemlerinin güçlendirilmesi ve kanıta dayalı halk sağlığı politikalarının geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Büyük veri analitiği, küresel sağlık göstergelerinin izlenmesi ve etkili müdahalelerin planlanmasında önemli bir araçtır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study aims to examine, using a big data analytics approach, the temporal changes in the estimated number of pregnant women living with human immunodeficiency virus (HIV) and requiring antiretroviral therapy on a global scale between 1990 and 2023. Additionally, the study aimed to highlight global socioeconomic inequalities by evaluating the distribution of these indicators across geographic regions and by country income levels. METHOD: This study is a quantitative big data analysis based on secondary data sources, employing an ecological and repeated cross-sectional design. The data were obtained from World Health Organization and World Bank databases. Indicators covering the years 1990–2023 regarding pregnant women living with HIV and in need of antiretroviral therapy were analyzed by geographic region and country income level. Data cleaning and preparation were performed using Microsoft Excel, while statistical analyses and visualizations were conducted using the Python programming language. RESULTS: This study reveals a global upward trend in the number of pregnant women living with human immunodeficiency virus (HIV) between 2010 and 2023. Regional analyses indicate that the highest rates are concentrated in Europe and Central Asia, as well as in Sub-Saharan Africa. In assessments based on income level, higher prevalence rates were observed in high-income countries, while significant upward trends over time were identified in low- and lower-middle-income countries. The number of pregnant women requiring antiretroviral therapy was found to have increased up to 1990–2015, but has since shown a declining trend in some regions. This change is believed to be related to increased access to treatment on a global scale. CONCLUSION: The distribution of pregnant women living with HIV who require antiretroviral therapy shows significant regional and socioeconomic disparities on a global scale. Improving access to healthcare services, strengthening data monitoring systems, and developing evidence-based public health policies are of great importance in the fight against HIV. Big data analytics is a key tool for monitoring global health indicators and planning effective interventions.