Lactobacillus brevis (MF098783) suşunun buğday hasılı silajının fermentasyon profili aerobik stabilite ve sindirilebilirliği üzerine etkileri
Effects of Lactobacillus brevis (MF098783) strain on the fermentation profile aerobic stability and digestibility of wheat silage
  1. Tez No: 1016840
  2. Yazar: CAN ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜL FİLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Laktik asit bakterileri, Silaj, Lactic acid bacteria, Silage
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı Lactobacillus brevis suşlarının (MF0987783) buğday hasılı (Triticum aestivum) silajlarının kalitesi, mikrobiyolojik özellikleri ve aerobik stabilitesi üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Araştırmada, hamur olum döneminde hasat edilen ve 2,5–3,5 cm boyutlarında doğranan buğday hasılı, kontrol grubu (BHSK) ve üç farklı konsantrasyonlarda L. brevis suşu 106 kob/kg Lactobacillus brevis inoküle edilmiş buğday hasılı silajı (BLAB6), 108 kob/kg Lactobacillus brevis inoküle edilmiş buğday hasılı silajı (BLAB8), 109 kob/kg Lactobacillus brevis inoküle edilmiş buğday hasılı silajı (BLAB9) ile inokule edilen deneme grupları şeklinde düzenlenmiş ve materyaller anaerobik koşullarda fermente edilmiştir. Fermentasyon sonunda silaj örneklerinde kimyasal (ham protein, ADF, NDF), fiziksel (Sıcaklık, pH, toplam çözünebilir madde, açıklık, kırmızılık, sarılık, toplam renk farkı, renk tonu açısı, doygunluk) ve mikrobiyolojik (laktik asit bakteri, maya ve küf sayıları) analizler yapılmış, mikrobiyolojik değerlendirmeler gerçekleştirilmiştir. İn vitro gaz üretimi değeri analizleri BLB6 grubunun en yüksek organik madde sindirilebilirliği (%37,67), metabolize edilebilir enerji (5,69 MJ/kg KM), net enerji laktasyon (3,00 MJ/kg KM) ve in vitro gaz üretim değeri (25,03 ml/200 mg KM) ile ön plana çıktığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of Lactobacillus brevis strains (MF0987783) on the quality, microbiological characteristics, and aerobic stability of wheat silage (Triticum aestivum). In the study, wheat forage harvested at the dough stage and chopped into 2.5–3.5 cm pieces was arranged as a control group (BHSK) and experimental groups inoculated with three different concentrations of L. brevis strain: wheat forage silage inoculated with 106 cfu/kg Lactobacillus brevis (BLAB6), 108 cfu/kg Lactobacillus brevis (BLAB8), and 109 cfu/kg Lactobacillus brevis (BLAB9). The materials were fermented under anaerobic conditions. At the end of fermentation, chemical (crude protein, ADF, NDF), physical (temperature, pH, total soluble matter, clarity, redness, yellowness, total color difference, color hue angle, saturation), and microbiological (lactic acid bacteria, yeast, and mold counts) analyses were performed on the silage samples. In vitro gas production value analyses were performed and showed that the BLB6 group stood out with the highest organic matter digestibility (37.67%), metabolizable energy (5.69 MJ/kg DM), net energy lactation (3.00 MJ/kg DM) and in vitro gas production value (25.03 ml/200 mg DM).