Farklı salisilik asit dozlarının osmotik stres şartlarında keten tohumunun (Linum usitatissimum L.) çimlenme ve fide gelişimi üzerine etkisi
The effect of different salicylic acid doses on germination and seedling development of flaxseeds (Linum usitatissimum L.) under osmotic stress conditions.
  1. Tez No: 1016855
  2. Yazar: MERVENUR HARMANKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RAHMİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: çimlenme, fide, keten tohumu (Linum usitatissimum L.), osmotik stres, PEG 6000, salisilik asit, flaxseed (Linum usitatissimum L.), germination, osmotic stress, PEG 6000, salicylic acid, seedling
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma 2025 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Endüstri Bitkileri Laboratuvarı'nda farklı salisilik asit dozlarının osmotik stres şartlarında keten tohumunun (Linum usitatissimum L.) çimlenme ve fide gelişimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme, tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Keten tohumları kontrol ve 4 farklı salisilik asit dozlarında ön uygulama işlemine tabi tutulup, kontrol ve 6 farklı osmotik stres seviyesinde çimlendirilmeye bırakılmıştır. Çalışmada çimlenme oranı, çimlenme indeksi, radikula uzunluğu, plumula uzunluğu, fide uzunluğu, radikula yaş ağırlığı, plumula yaş ağırlığı, fide yaş ağırlığı, radikula kuru ağırlığı, plumula kuru ağırlığı, fide kuru ağırlığı, fide vigor indeksi ve çimlenen tohum sayısı özellikleri incelenmiştir. Fide yaş ağırlığında salisilik asit dozu etkisi hariç olmak üzere incelenen tüm özellikler açısından, salisilik asit ön uygulaması ile osmotik stresin etkileşim etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p<0.01) belirlenmiştir. Uygulanan osmotik stres seviyeleri çimlenme ve fide gelişim parametrelerinde gerilemeye sebep olmuş, bazı özelliklerde gözlenen artışların ise salisilik asit uygulamalarının etkisiyle ilişkili olduğu belirlenmiştir. 0.5 mM ve 1.0 mM SA doz uygulamaları incelenen özelliklerde artış sağlayarak en yüksek değerleri oluşturmuştur. Buna karşılık 2.0 mM SA uygulaması genel olarak incelenen özelliklerde azalışa yol açmış ve en düşük değerlerin elde edilmesine neden olmuştur. Sonuç olarak, salisilik asit tohum ön uygulamalarının keten tohumlarında çimlenme ve fide gelişimi aşamalarında osmotik stres toleransını artırmada etkili olduğu belirlenmiştir. Bu olumlu etkinin, fide çıkışını hızlandırarak erken dönem büyümeyi destekleyeceği ve verime katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Bu çalışma, farklı çevresel koşullarda çimlenmenin iyileştirilmesine yönelik uygulamalar için önemli bir fırsat sunmaktadır. Gelecek çalışmalarda, sonuçların doğal koşullarda doğrulanması amacıyla saksı ve tarla denemelerinin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in 2025 at the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Laboratory of Industrial Crops, to determine the effects of different salicylic acid doses on germination and seedling growth of flax (Linum usitatissimum L.) under osmotic stress conditions. The experiment was arranged as a factorial experiment in a completely randomized design with four replications. Flax seeds were subjected to pre-treatment with a control and four different salicylic acid doses, and then germinated under a control and six different osmotic stress levels. In the study, germination rate, germination index, radicle length, plumule length, seedling length, radicle fresh weight, plumule fresh weight, seedling fresh weight, radicle dry weight, plumule dry weight, seedling dry weight, seedling vigor index, and number of germinated seeds were evaluated. Except for the effect of salicylic acid dose on seedling fresh weight, the interaction between salicylic acid pre-treatment and osmotic stress was found to be statistically significant (p < 0.01) for all studied traits. Osmotic stress levels generally caused reductions in germination and seedling growth parameters, while increases observed in some traits were associated with salicylic acid application. Overall, 0.5 mM and 1.0 mM SA treatments improved most of the evaluated traits and produced the highest values, whereas 2.0 mM SA application generally reduced the studied parameters and resulted in the lowest values. In conclusion, salicylic acid seed pre-treatments were found to be effective in improving osmotic stress tolerance during germination and seedling development in flax seeds. This positive effect is expected to enhance seedling emergence, support early growth, and potentially contribute to yield. This study presents a significant opportunity for applications aimed at improving germination under different environmental conditions. Future studies are recommended to conduct pot and field trials to validate the results under natural conditions.