Farklı salisilik asit dozlarının bazı Amerikan asma anaçlarının tuzluluğa olan dayanımı üzerine etkisi
Effects of different salicylic acid doses on salintiy tolerance of some American grapevine rootstocks
- Tez No: 446992
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE BİLİR EKBİÇ, DOÇ. DR. HALİL ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Asma, Stres, Tuzluluk, Salisilik Asit, Grapevine, Stress, Salinity, Salicylic Acid
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma 2013-2014 vejetasyon dönemi içerisinde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Uygulama ve Araştırma alanında yer alan serada yürütülmüştür. Araştırmada tuzluluk stresi altındaki üç farklı Amerikan asma anacı (1103P, 110 R, 41 B) çeliklerinde farklı dozdaki salisilik asit uygulamalarının (0, 3, 6 ve 9 mM) etkisi belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak bitki canlılığı (%), göz uyanma oranı (%), sürgün uzunluğu (cm), sürgün yaş ağırlığı (g), sürgün kuru ağırlığı (g), sürgündeki boğum sayısı (adet), sürgündeki yaprak sayısı (adet), toplam yaprak alanı (cm2), toplam klorofil içeriği, köklenme oranı (%), kök yaş ağırlığı (g), kök kuru ağırlığı (g), kök uzunluğu (cm), kök sayısı (adet), zararlanma derecesi, tolerans aranı (TO), tolerans indeksi (TO), yapraktaki Na (ppm), K (%) Ca (%) ve Mg (%) içerikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak bütün parametreler dikkate alındığında, 41 B ve 1103 P Amerikan asma anaçlarında tuzluluk stresini azaltmada 6 ve 9 mM salisilik asit uygulaması etkili olurken 110 R anacı için net olarak bir doz tavsiyesinin yapılması mümkün olmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a greenhouse located in the vegetation period 2013-2014, of the Department of Horticulture of the Faculty of Agriculture Applications and Research in the Ordu University.Three different rootstocks steel of the material (1103P , 110 R , 41 B) is used as salicylic acid applications in different doses ( 0, 3 , 6 and 9 mM) was conducted in order to determine the effects of salinity stress in this study. In order to determine the effectiveness of salicylic acid treatments on salinity damage in steel; plant vigor (%), eyes waking rate ( %), shoot length (cm) , shoot fresh weight (g ) , shoot dry weight (g ) , the number of nodes in shoot (number) , the number of sheets in shoot (number) , total leaf area (cm2) , total chlorophyll content, rooting rate (% ), root fresh weight (g ), root dry weight (g ), root length (cm ) , root number (quantity) , degree of damage, tolerance rate (TO) , tolerance index ( Tİ) , Na content in leaves (ppm ) potassium in the leaves , calcium and magnesium content (% ) investigations were carried out. As a result, when all parameters were taken into consideration, under salt stress 41B and 1103 P American rootstocks stand out for 6 and 9 mM salicylic acid application remains uncertain for a dose of 110 R rootstocks.