Hava aracı bakım personelinin mesleki yeterlilik algısı ile sürekli eğitim gereksinimi arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examination of the relationship between the perception of professional competence and the need for continuing education among aircraft maintenance personnel
  1. Tez No: 1016861
  2. Yazar: ONUR SATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil havacılık, Civil aviation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, hava aracı bakımında görev yapan teknik personelin mesleki yeterlilik algıları ile sürekli eğitime yönelik ihtiyaçlarını incelemeyi hedeflemektedir. Havacılık sektörü; yüksek emniyet gereklilikleri, hızla gelişen teknoloji ve karmaşık bakım prosedürleri nedeniyle, sürekli olarak bilgi ve beceri güncellemesi yapan nitelikli personele duyulan ihtiyaçla karakterize edilmektedir. Bu bağlamda, bakım personelinin mesleklerini icra ederken kendilerini ne düzeyde yeterli hissettikleri ve hangi alanlarda eğitime ihtiyaç duydukları, sektördeki kalite ve emniyet standartlarının sürdürülmesi açısından kritik bir konudur. Araştırmanın örneklemini, Türkiye genelinde sivil havacılık bakım kuruluşlarında çalışan uçak bakım teknisyenleri, mühendisler ve diğer teknik kadrolar oluşturmaktadır. Çalışma, nicel araştırma yaklaşımı doğrultusunda genel tarama modeliyle tasarlanmış ve veri toplama aracı olarak çevrim içi anket yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı iki bölümden oluşmakta olup, mesleki yeterlilik düzeyi Kaysi (2020) tarafından geliştirilen üç boyutlu bir ölçekle (görev sorumluluğu, mesleki yetkinlik, mesleki ilgi) ölçülürken; sürekli eğitim ihtiyacı araştırmacı tarafından geliştirilen 14 maddelik 5'li Likert tipi bir ölçekle değerlendirilmiştir. 2025 yılı içerisinde çevrim içi olarak yürütülen anket çalışmasıyla toplam 400 katılımcıdan veri elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, katılımcıların görev sorumluluğu algılarının (X̄=4,10), mesleki yetkinlik düzeylerinin (X̄=4,04) ve mesleki ilgi oranlarının (X̄=3,80) oldukça yüksek olduğu; buna paralel biçimde sürekli eğitim gereksiniminin de belirgin düzeyde hissedildiği (X̄=3,82) tespit edilmiştir. Yapılan korelasyon analizleri, her üç boyut ile sürekli eğitim ihtiyacı arasında anlamlı ve pozitif yönde ilişkiler bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca eğitim düzeyi, hizmet süresi gibi demografik değişkenlerin hem yeterlilik algısını hem de eğitim gereksinimini anlamlı düzeyde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the professional competence perceptions of technical personnel working in aircraft maintenance and their needs for continuous education. The aviation sector is characterized by the need for qualified personnel who constantly update their knowledge and skills due to high safety requirements, rapidly developing technology and complex maintenance procedures. In this context, the level at which care personnel feel adequate while performing their professions and in which areas they need training is a critical issue in terms of maintaining quality and safety standards in the sector. The sample of the research is composed of aircraft maintenance technicians, engineers and other technical personnel working in civil aviation maintenance organizations throughout Turkey. The study was designed with the general screening model in line with the quantitative research approach and the online survey method was used as a data collection tool. The data collection tool consists of two parts, while the level of professional competence is measured using a three-dimensional scale developed by Kaysi (2020) (task responsibility, professional competence, professional interest; the need for continuous education was evaluated with a 5-point Likert-type scale of 14 items developed by the researcher. The online survey, conducted in 2025, yielded responses from a total of 400 participants. The analysis revealed that participants had high levels of perceived task responsibility (X̄=4.10), professional competence (X̄=4.04), and professional interest (X̄=3.80). Similarly, the need for continuous training was also strongly felt (X̄=3.82). Correlation analysis indicated statistically significant and positive relationships between each of the three dimensions and the need for continuous training. Additionally, it was found that demographic variables such as education level and years of service significantly affected both the perception of competence and the perceived training needs.