Gaziantep ilinde görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin fiziksel aktivite düzeyleri ile mesleki tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between physical activity levels and occupational burnout levels of physical education and sports teachers working in Gaziantep province
  1. Tez No: 1016909
  2. Yazar: TUNA DOĞAN KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR MENDEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor öğretmeni, fiziksel aktivite, mesleki tükenmişlik, IPAQ, Maslach Tükenmişlik Envanteri, Physical education and sports teacher, physical activity, occupational burnout, IPAQ, Maslach Burnout Inventory
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
ÖZET GAZİANTEP İLİNDE GÖREV YAPAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYLERİ İLE MESLEKİ TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Tuna Doğan KILINÇ Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Prof. Dr. Bekir MENDEŞ Haziran 2026, 60 Sayfa Öğretmenlik mesleği; yoğun iş yükü, sürekli iletişim gerektiren çalışma ortamı ve yüksek düzeyde sorumluluk içeren yapısı nedeniyle stres ve tükenmişlik riski yüksek meslekler arasında yer almaktadır. Özellikle beden eğitimi ve spor öğretmenleri, hem teorik hem de uygulamalı derslerde aktif fiziksel performans sergilemekte; okul içi ve okul dışı sportif etkinliklerde görev almakta ve öğrencilerin fiziksel gelişiminde doğrudan rol üstlenmektedir. Bu durum mesleki motivasyonu artırabilmekle birlikte, yoğun iş temposu ve fiziksel yorgunlukla birleştiğinde tükenmişlik hissine de yol açabilmektedir. Bu bağlamda, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinde fiziksel aktivite düzeyi ile mesleki tükenmişlik arasındaki ilişkinin incelenmesi; mesleki verimliliğin artırılması ve öğretmen sağlığının desteklenmesi açısından önem taşımaktadır. Fiziksel aktivitenin bireyin fizyolojik ve psikolojik sağlığı üzerinde olumlu etkiler oluşturduğu; stres düzeyini azalttığı, özgüveni artırdığı ve genel yaşam doyumunu desteklediği bilinmektedir. Literatürde, düzenli fiziksel aktivite ile tükenmişlik sendromu arasında ters yönlü bir ilişki olduğu; fiziksel olarak aktif bireylerin duygusal tükenme düzeylerinin daha düşük, kişisel başarı algılarının ise daha yüksek olduğu rapor edilmiştir. Bu çalışma, Gaziantep ilinde görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin fiziksel aktivite düzeyleri ile mesleki tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak geçerliği ve güvenirliği kanıtlanmış Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) ile Maslach Tükenmişlik Envanteri (MBI) kullanılacaktır. Elde edilecek bulguların, öğretmenlerin fiziksel aktivite alışkanlıkları ile mesleki doyum ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koyarak; öğretmenlerin mesleki refahını artırmaya yönelik stratejilerin geliştirilmesine bilimsel katkı sağlaması beklenmektedir. Ayrıca çalışma, eğitim kurumlarında öğretmen sağlığını destekleyici politikaların oluşturulmasına katkı sunarak literatürdeki yerel bir boşluğu doldurmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN PHYSICAL ACTIVITY LEVELS AND OCCUPATIONAL BURNOUT LEVELS OF PHYSICAL EDUCATION AND SPORTS TEACHERS WORKING IN GAZIANTEP PROVINCE Tuna Doğan KILINÇ Departmant of Physical Education and Sports Prof. Dr. Bekir MENDEŞ June 2026, 60 Pages The teaching profession is considered one of the occupations with a high risk of stress and burnout due to its intensive workload, continuous interpersonal communication, and high level of responsibility. Physical education and sports teachers, in particular, are required to demonstrate active physical performance in both theoretical and practical classes, participate in in-school and out-of-school activities, and play a direct role in students' physical development. While these responsibilities may enhance professional motivation, when combined with a demanding work schedule and physical fatigue, they may also lead to feelings of burnout. In this context, examining the relationship between physical activity level and occupational burnout among physical education and sports teachers is of great importance for improving professional efficiency and supporting teacher health. Physical activity is known to have positive effects on both physiological and psychological health; it reduces stress levels, enhances self-confidence, and supports overall life satisfaction. The literature indicates an inverse relationship between regular physical activity and burnout syndrome, showing that physically active individuals tend to have lower levels of emotional exhaustion and higher perceptions of personal accomplishment. The aim of this study is to determine the relationship between physical activity levels and occupational burnout levels of physical education and sports teachers working in Gaziantep province. Data will be collected using the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) and the Maslach Burnout Inventory (MBI), both of which have proven validity and reliability. The findings obtained from this study are expected to reveal the relationship between teachers' physical activity habits and their levels of occupational satisfaction and burnout, thereby providing a scientific basis for strategies aimed at enhancing teachers' professional well-being. In addition, the study aims to contribute to the development of policies that support teacher health in educational institutions and to fill a gap in the local literature.