Tersine mühendislik yöntemleri ile android uygulama güvenliği analizi
Android application security analysis with reverse engineering methods
  1. Tez No: 1016917
  2. Yazar: MUZAFFER ŞAHİN GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET HAKAN GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik analizi, Safety analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Android işletim sistemi(Android Operating System- OS) ekosistemindeki mobil uygulama güvenliği, tersine mühendislik (Reverse Engineering) yöntemleri kullanılarak kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir. Günümüzde mobil cihazların kritik kişisel ve finansal verilerin yönetiminde birincil araç haline gelmesi, özellikle güvenli mesajlaşma platformlarının siber dayanıklılık seviyelerinin bilimsel yöntemlerle denetlenmesini zorunlu kılmıştır. Çalışma kapsamında, Uçtan Uca Şifreleme (End-to-End Encryption - E2EE) vaadiyle öne çıkan açık kaynaklı Wire Secure Messenger uygulaması hedef olarak seçilmiştir. Analiz sürecinde; statik kod incelemesi (SAST), dinamik izleme (Frida), aradaki adam saldırısı (MITM) ve bellek adli bilişimi (Memory Forensics) yöntemlerini birleştiren hibrit bir metodoloji izlenmiştir. Uygulamanın sertifika sabitleme (SSL Pinning) ve kriptografik süreçleri yerel (C++) katmana taşıyarak BoringSSL kütüphanesi ile izole etmesi, standart dinamik analiz araçlarına karşı üst düzey direnç sağladığı kanıtlanmıştır. Çift Mandal (Double Ratchet) protokolünün uygulanması sayesinde“Gelecek Gizliliği”(Forward Secrecy) prensibinin başarıyla uygulandığı ve anahtar materyallerinin işlem sonrası bellekten temizlendiği (Key Shredding) doğrulanmıştır. Statik veri güvenliği tarafında SQLCipher (AES-256) kullanımı ile yüksek koruma sağlandığı, ancak paylaşılan tercihler (Shared Preferences) klasöründe bazı üst verilerin (Metadata) şifresiz tutulduğu saptanmıştır. Sonuç olarak bu çalışma; modern mobil uygulamalarda güvenliğin sadece yazılım kısıtlamalarıyla değil, donanım destekli ve yerel katman izolasyonuna dayalı bir mimari ile sağlanabileceğini ortaya koymuştur. Elde edilen veriler ışığında, mobil uygulama geliştiricileri ve güvenlik araştırmacıları için teknik iyileştirme önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a comprehensive security analysis of mobile applications within the Android operating system ecosystem, utilizing advanced Reverse Engineering methodologies. As mobile devices have become the primary instruments for managing critical personal and financial data, the scientific auditing of cyber resilience levels in secure messaging platforms has become a strategic necessity. Within the scope of this study, the open-source Wire Secure Messenger application, prominent for its end-to-end encryption (E2EE) claims, was selected as the research target. A hybrid methodology was employed, integrating Static Application Security Testing (SAST), dynamic instrumentation (Frida), Man-in-the-Middle (MITM) attacks, and Memory Forensics. The application's strategy of isolating certificate validation (SSL Pinning) and cryptographic processes within the Native (C++) layer via the BoringSSL library provides high-level resistance against standard dynamic analysis tools. The implementation of the Double Ratchet protocol successfully ensures Forward Secrecy, with memory forensics confirming the immediate erasure of key materials (Key Shredding) post-processing. 3. While data-at-rest security is robustly maintained through SQLCipher (AES-256), certain metadata remnants were identified in unencrypted formats within the Shared Preferences directory. In conclusion, this study demonstrates that modern mobile security is effectively achieved not merely through software-level constraints, but through an integrated architecture based on hardware-backed and yerel-layer isolation. Based on the findings, technical mitigation strategies and recommendations are provided for mobile developers and security researchers.