Oreksinerjik sistemin absans epilepsi patofizyolojisindeki rolünün araştırılması
Investigation of the role of the orexinergic system in the pathophysiology of absence epilepsy
  1. Tez No: 1016918
  2. Yazar: ELİF TUĞÇE ERDEVE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN ÇARÇAK YILMAZ, DOÇ. DR. MY ANDERSSON
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nöroloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Neurology, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Oreksin-A, GAERS, diken-ve-dalga deşarjları, Oreksin-1 Reseptörü, nörogelişim, Elektrofizyoloji, Nöbetler, Nörobilim, Nörobiyoloji, Orexin-A, GAERS, spike-and-wave discharges, Orexin-1 receptor, Electrophysiology, Seizures, Neuroscience, Neurobiology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
Özet
Genetik/idiyopatik jeneralize epilepsi sendromu olan absans epilepsisi uyku bozuklukları dahil olmak üzere birçok komorbid durumla ilişkilidir. Uyku iğcikleri ile absans epilepsisinde görülen diken-ve-yavaş-dalga deşarjları (DDD) kortiko-talamo-kortikal ağda üretilir ve DDD'lerin oluşumu uyku-uyanıklık evrelerine bağlıdır. Oreksinerjik sistem, uyku-uyanıklığın kontrolünden sorumlu başlıca sistemlerden biridir. Oreksinerjik nöropeptidler oreksin-A (OXA) ve Oreksin-B (OXB), lateral hipotalamusta (LH) lokalizedir ve Oreksin-1 (OX1R) ve Oreksin-2 reseptörüne (OX2R) bağlanarak çeşitli fizyolojik süreçlerde rol alırlar. Bu doktora tez projesinde Strazburg Orijinli Genetik Absans Epilepsili Sıçanlarda (GAERS) oreksinerjik sistemin OXA aracılı modülasyonunun absans nöbetler üzerindeki farmakolojik etkisi ve epileptogenez sürecinde OXA düzeylerindeki gelişimsel farklılıkların ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu hipotez çerçevesinde, yetişkin GAERS'lere intraserebroventriküler (İSV) OXA enjeksiyonunun (1, 3, 10 nmol/5 μL) DDD'ler üzerindeki etkileri gösterilmiştir. Ardından yetişkin GAERS ve epileptik olmayan Wistar sıçanlarda OX1R immünoreaktivitesi immünofloresan boyama ile değerlendirilmiştir. Son olarak, postnatal 14. günde (P14), P21 ve yetişkinlerde LH'de OXA ekspresyonu ve oreksinerjik terminal dansitesi immünohistokimya ile gösterilmiştir. İSV OXA enjeksiyonu doza bağlı şekilde DDD'lerin sayı, toplam ve ortalama süresini azaltmıştır. Yetişkin GAERS ile Wistar sıçanların somatosensoriyel (S1) korteks katman IV-V ve V, talamus ve hipotalamusunda OX1R immünoreaktivitesinin benzer olduğu bulunmuştur. GAERS'lerde nörogelişimsel süreçte LH'de OXA ekspresyonunun kontrol grubundan yüksek olduğu; S1 korteks, hipokampüs, orta hat talamik nükleus ve LH'de P14'ten başlayıp yetişkinliğe uzanan oreksinerjik innervasyon farklılıkları ortaya konmuştur. Absans nöbetlerin OXA enjeksiyonu ile modülasyonu ve nörogelişimsel süreçte GAERS'lerde OXA ekspresyonu ve hipotalamus kaynaklı projeksiyon paternlerinin epileptik olmayan Wistar sıçanlara göre farklılık göstermesi oreksinerjik sistemin absans epilepsi patofizyolojisinde potansiyel rolü olduğunu ve yeni bir terapötik hedef olarak değerlendirilebileceğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Absence epilepsy, a genetic/idiopathic generalized epilepsy syndrome generally seen in childhood, is associated with numerous comorbid conditions, including sleep disorders. Sleep spindles and the spike-and-slow-wave discharges (SWD) observed in absence epilepsy are generated in the same cortico-thalamic-cortical network, and the occurrence of SWDs is dependent on sleep-wake cycles. The orexinergic system is one of the major wake-promoting system in the brain. The orexinergic neuropeptides Orexin-A (OXA) and Orexin-B (OXB) are localized in the lateral hypothalamus (LH) and play a role in various physiological processes by binding to the Orexin-1 (OX1R) and Orexin-2 (OX2R) receptors. The aim of this doctoral thesis project is to investigate the pharmacological effects of OXA-mediated modulation of the orexinergic system on absence seizures in rats with Genetic Absence Epilepsy of the Strasbourg Origin (GAERS), and to elucidate developmental differences in OXA levels during the epileptogenesis process. Within the framework of this hypothesis, the effects of intracerebroventricular (ICV) OXA injection (1, 3, 10 nmol/5 μL) on DDDs in adult GAERS have been demonstrated. Subsequently, OX1R immunoreactivity was assessed in adult GAERS and Wistar rats using immunofluorescence staining. Finally, OXA expression and orexinergic terminal density in the LH were demonstrated by immunohistochemistry on postnatal day 14 (P14), P21, and in adults. ICV OXA injection reduced the number, total duration, and average duration of SWDs in a dose-dependent manner. OX1R immunoreactivity was found to be similar in the somatosensory (S1) cortex layers IV-V and V, the thalamus, and the hypothalamus of adult GAERS and Wistar rats. In GAERS, OXA expression in the LH was higher than in the control group during neurodevelopment; differences in orexinergic innervation, extending from P14 into adulthood, were found in the S1 cortex, hippocampus, midline thalamic nuclei, and LH. The modulation of absence seizures by OXA injection and the differences in OXA expression and hypothalamic projection patterns during neurodevelopment in GAERS compared to non-epileptic Wistar rats suggest a potential role for the orexinergic system in the pathophysiology of absence epilepsy and indicate that it could be considered a new therapeutic target.