Türkiyedeki limanların olası Marmara depremindeki kritik önemi
The critical importance of Turkey's ports in a possible Marmara earthquake.
- Tez No: 1016944
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHDİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Afet lojistiği, Marmara depremi, liman dayanıklılığı, kıyı yapıları, hizmet sürekliliği, Disaster logistics, Marmara earthquake, port resilience, coastal structures, service continuity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye, aktif fay hatları üzerinde yer alması nedeniyle yüksek deprem tehlikesi altındadır ve özellikle Marmara Bölgesi, yoğun nüfus, ekonomik üretim kapasitesi ve kritik altyapıların bölgede toplanması nedeniyle olası bir büyük depremin ulusal ölçekte çok boyutlu etkiler doğurabileceği bir risk alanı oluşturmaktadır. Afet sonrası müdahale ve erken toparlanma süreçlerinde ulaşım ve lojistik sistemlerinin sürekliliği belirleyici hâle gelmekte; kara ulaşım ağlarında oluşabilecek kesintiler karşısında denizyolu ulaşımı ve liman altyapısı alternatif erişim ve sevkiyat kapasitesi sunan stratejik bileşenler olarak öne çıkmaktadır. Türkiye'de deniz ticaretine hizmet veren kıyı tesislerinin önemli bölümünün Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşması, limanların afet lojistiği, tahliye ve insani yardım sevkiyatı açısından önemli bir potansiyel taşıdığını göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, olası Marmara depremi sonrasında limanların afet lojistiğindeki işlevini ve sürdürülebilirliğini altyapı dayanımı, erişilebilirlik sürekliliği ve kurumsal koordinasyon boyutlarıyla bütüncül biçimde değerlendirmektir. Araştırma, nitel ağırlıklı masa başı yöntemine dayanmakta; afet yönetimi planları, raporlar ve literatürden elde edilen veriler karşılaştırmalı olarak incelenmektedir. Bulgular, limanların deprem sonrası alternatif erişim ve lojistik destek sağlayabildiğini; ancak bu potansiyelin liman-kara bağlantılarının işlerliği, kıyı yapılarının dayanımı ve kurumlar arası koordinasyonun etkinliğine bağlı olduğunu göstermektedir. Marmara depremi senaryosunda limanların rolünün güçlendirilmesi, altyapı kapasitesinin artırılması, entegre ulaşım, dayanıklılık temelli planlama ve operasyonel hazırlığın geliştirilmesini gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey is located on active fault lines and is therefore exposed to high seismic hazard. The Marmara Region, characterized by dense population, strong economic production, and concentrated critical infrastructure, represents a major risk area where a large earthquake could produce multidimensional national impacts. During postdisaster response and early recovery, continuity of transportation and logistics becomes decisive; disruptions in road networks emphasize maritime transport and port infrastructure as strategic components providing alternative access and shipment capacity. The concentration of coastal facilities serving maritime trade in the Marmara Region shows that ports hold significant potential for disaster logistics, evacuation, and humanitarian aid distribution. This study evaluates the function and sustainability of ports within disaster logistics after a possible Marmara earthquake through an integrated framework of structural resilience, accessibility continuity, and institutional coordination. Designed as a qualitative desk-based study, it comparatively examines disaster management plans, institutional reports, and relevant literature. Findings indicate that ports can supply alternative access and logistical support after an earthquake; however, this capacity depends on port–hinterland connectivity, structural integrity of coastal facilities, and effective inter-institutional coordination. Strengthening the role of ports therefore requires integrated transportation planning, resilience-oriented strategies, and improved operational preparedness.