Nişasta sektöründe doğrudan sera gazı emisyonlarının belirlenmesi ve azaltılması için geliştirilen yöntemler
Methods developed to determine and reduce direct greenhouse gas emissions in the starch industry
  1. Tez No: 1016945
  2. Yazar: AYŞENUR FARIMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL VELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gaz emisyonu, Mısır nişastası, Sera gazı, Gas emission, Maize starch, Greenhouse gases
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Son yılların en popüler gündem maddelerinden biri olan iklim değişikliği ve küresel ısınma, dünyadaki yaşamı tehdit eden en büyük unsurlardan biridir. Bu sebeple iklim değişikliğine ve küresel ısınmaya sebep olan sera gazı emisyonlarının belirlenmesi ve azaltılması için önleme çalışmalarının yapılması ihtiyacı doğmuştur. Mısır nişastası ve nişasta bazlı şekerler şu anda Türkiye'de mısırın işlenmesinden elde edilen iki önemli 'sanayi ara maddesi' olarak kullanılmaktadır. Mısır nişastası; oluklu mukavva, kağıt, tekstil, gıda (çorba, lokum, unlu mamuller), tutkal ve yapıştırıcı gibi sanayilerde kullanılır. Nişasta bazlı şekerler ise; şekerlemeler ve şekerli maddeler, unlu mamuller, baklava, helva, dondurma, reçel, alkollü ve alkolsüz içecekler ve sakız sanayilerinde kullanılmaktadır. Nişasta üretiminde oluşan yan ürünler gluten, mısır özü ve mısır kepeği de yem ve yağ sanayiinde kullanılmaktadır. Bu ürünler üretilirken prosesin bazı aşamalarında ısı enerjisi ihtiyacı doğmaktadır. Bu sebeple endüstride doğalgaz ve kömür yakıtlı kazanlar kullanılmaktadır. Dolasıyla doğrudan sera gazı emisyonlarına sebep olacak birçok faktör bu sektörde yer almaktadır. Bu çalışma nişasta endüstrisinde faaliyet gösteren bir firmanın sera gazı emisyonlarının belirlenmesi ve azaltılmasına yönelik önlemlerin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Temel yıl 2024 yılı baz alınarak gerçekleştirilen çalışmada, doğrudan sera gazı emisyonları hesaplanmıştır. Emisyona neden olan kaynaklar yerinde yapılan incelemelerle belirlenmiş, ardından firmadan temin edilen veriler kullanılarak ISO 14064-1 standardı kapsamında hesaplamalar yapılmıştır. Hesaplamalar sonucunda işletmenin toplam doğrudan sera gazı emisyonu 58.893,18 ton CO₂ eşdeğeri olarak bulunmuştur. Elde edilen bulgular doğrultusunda, işletmenin doğrudan sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik çeşitli önlemler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Climate change and global warming, one of the most popular topics of discussion in recent years, is one of the biggest threats to life on Earth. Therefore, there is a need to identify and reduce greenhouse gas emissions that cause climate change and global warming, and to carry out preventative measures. Corn starch and starch-based sugars are currently two important industrial intermediates obtained from corn processing in Turkey. Corn starch is used in industries such as corrugated cardboard, paper, textiles, food (soup, Turkish delight, baked goods), glue, and adhesives. Starch-based sugars are used in confectionery and sugary products, baked goods, baklava, halva, ice cream, jam, alcoholic and non-alcoholic beverages, and chewing gum industries. By-products of starch production, such as gluten, corn germ, and corn bran, are also used in the feed and oil industries. The production of these products requires heat energy at certain stages of the process. Therefore, natural gas and coal-fired boilers are used in the industry. Consequently, many factors that directly cause greenhouse gas emissions are present in this sector. This study aims to determine the greenhouse gas emissions of a company operating in the starch industry and to evaluate measures to reduce them. Using 2024 as the base year, the study calculated direct greenhouse gas emissions. Emission sources were identified through on-site inspections, and then calculations were performed according to the ISO 14064-1 standard using data obtained from the company. As a result of the calculations, the company's total direct greenhouse gas emissions were found to be 58,893.18 tons of CO₂ equivalent. Based on these findings, various measures to reduce the company's direct greenhouse gas emissions are discussed.