Erciş kentsel kıyı kullanımının peyzaj mimarlığı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the urban coastal use of erciş from the perspective of landscape architecture
  1. Tez No: 1016979
  2. Yazar: FATMA TANCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ASLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyı kullanımı, Peyzaj mimarlığı, Peyzaj planlama, Peyzaj tasarımı, Rekreasyonel planlama, Coastal use, Landscape architecture, Landscape planning, Landscape design, Recreational planning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
Özet
İnsanlar, doğa içerisinde yer alan peyzaj alanlarını; aktif ve pasif rekreasyonel etkinliklerde bulunmak, dinlenmek ve psikolojik olarak iyi hissetmek amacıyla tercih edilen huzurlu ve güvenli mekânlar olarak tanımlamaktadır. Kıyı alanları ise tarihsel süreç boyunca barınma, ulaşım, tarım ve rekreasyon gibi çok yönlü işlevleri nedeniyle yoğun biçimde kullanılmıştır. Bu alanlar, kullanıcılar üzerinde olumlu etkiler yaratacak biçimde tasarlanabilmekte; aynı zamanda doğal ve ekolojik özellikleri korunarak sürdürülebilir bir yaklaşımla geliştirilebilmektedir. Van Gölü kıyısında yer alan Erciş ilçesi kıyı şeridi, sahip olduğu doğal ve kültürel değerlerle farklı kullanımları bir arada barındırmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında, Erciş kıyı şeridinin peyzaj değerlerinin belirlenmesi ve mevcut alan kullanımlarının peyzaj mimarlığının tasarım ve planlama ilkeleri doğrultusunda değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma alanında rekreasyon, tarım ve yerleşim alanlarının yanı sıra flamingoların göç alanı niteliği taşıyan koruma bölgeleri, sazlık ve bataklık alanlar ile tarihi sit alanları bulunmaktadır. Bu çeşitlilik, alanın bütüncül bir yaklaşımla ele alınmasını gerektirmektedir. Bu doğrultuda, mevcut kullanımlar peyzaj mimarlığının temel ilkeleri çerçevesinde değerlendirilerek sürdürülebilir kullanım önerileri geliştirilmesi hedeflenmektedir. Araştırma sürecinde, Türkiye'de kıyı alanlarına yönelik yapılmış bilimsel çalışmalar incelenmiş; benzer örnekler üzerinden alanın mevcut ve potansiyel kullanımlarına ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Ayrıca, çevresel analizler gerçekleştirilmiş, ilgili kurum ve kuruluşlardan elde edilen veriler ile imar planlarından yararlanılmıştır. Bu tez kapsamında, çalışma alanına ilişkin kullanıcı eğilimlerini ve uzman değerlendirmelerini ortaya koymak amacıyla anket yönteminden yararlanılmıştır. Bu doğrultuda, alanın mevcut kullanım biçimleri, kullanıcı memnuniyeti ve beklentilerini belirlemek üzere 107 katılımcıyla kullanıcı anketi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, planlama ve tasarım sürecine yönelik daha kapsamlı ve profesyonel bir bakış açısı elde edebilmek amacıyla şehir ve bölge plancısı, mimar ve peyzaj mimarlarından oluşan 20 uzmana uzman anketi uygulanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda kullanıcı deneyimleri ile uzman görüşleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiş; bu sayede çalışma alanının mevcut potansiyelleri, sorunları ve geliştirilmesine yönelik öneriler bütüncül bir yaklaşımla ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
People define landscape areas within natural environments as peaceful and safe spaces preferred for engaging in active and passive recreational activities, relaxing, and enhancing psychological well-being. Coastal areas, on the other hand, have been intensively used throughout history due to their multifunctional roles such as shelter, transportation, agriculture, and recreation. These areas can be designed to create positive impacts on users while being developed through a sustainable approach that preserves their natural and ecological characteristics. The coastal zone of Erciş district, located on the shores of Lake Van, hosts diverse natural and cultural values and accommodates multiple land uses. This study aims to identify the landscape values of the Erciş coastal zone and to evaluate existing land uses within the framework of landscape architecture design and planning principles. The study area includes recreational, agricultural, and residential areas, as well as conservation zones that serve as migratory habitats for flamingos, wetlands such as reed beds and marshes, and historical sites. This diversity necessitates a holistic approach. Accordingly, existing land uses are evaluated based on the fundamental principles of landscape architecture, and sustainable land-use proposals are developed. Within the scope of the research, previous scientific studies on coastal areas in Turkey were reviewed, and comparative analyses were conducted to assess the current and potential uses of the study area. In addition, environmental analyses were carried out, and data obtained from relevant institutions, including the Erciş Municipality, as well as existing zoning plans, were utilized. Within the scope of this thesis, a survey method was employed to identify user tendencies and expert evaluations regarding the study area. In this context, a user survey was conducted with 107 participants to determine existing patterns of use, user satisfaction, and expectations. In addition, an expert survey was administered to 20 professionals, including urban and regional planners, architects, and landscape architects, in order to obtain a more comprehensive and professional perspective on the planning and design process. The data obtained were comparatively analyzed by integrating user experiences and expert opinions; thus, the current potentials, constraints, and development-oriented recommendations for the study area were revealed through a holistic approach. Furthermore, surveys conducted with users and experts provided quantitative and qualitative data, which were analysed and incorporated into the development of land-use proposals.