Kırgız Cumhuriyeti'nde kimlik siyasetitartışmaları: Oş bölgesindeki Kırgız-Özbek krizi örneği
Identi̇ty politics debates i̇n the Kyrgyz Republi̇c: The case ofthe Kyrgyz-Uzbek cri̇si̇s i̇n the Osh regi̇on
  1. Tez No: 1016995
  2. Yazar: KERİM ÖZARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. TURGAY DÜĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Kriz, Kırgızistan-Oş, Kırgızlar, Milliyetçilik, Çatışma, Özbekler, Identity, Crisis, Kırgızistan-Oş, Kyrgyzs, Nationalism, Conflict, Uzbeks
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Kırgız Cumhuriyeti'ndeki kimlik siyaseti tartışmalarını ve Oş bölgesinde yaşanan krizleri, ulus-devlet inşa süreci bağlamında ele alarak Türk dünyasında kronik bir sorun olarak karşımıza çıkan milli kimlik meselelerinden karşılıklı Kırgız-Özbek algılamaları örneğini incelemektedir. Çalışmanın temel amacı; özellikle 1990 ve 2010 yıllarında Kırgız Cumhuriyeti'nin güneyinde bulunan Oş bölgesinde Kırgız ve Özbek halkları arasında vuku bulan çatışmaların karmaşık dinamiklerini, krizin nedenlerini ve Kırgız devletinin kriz yönetimi kapasitesini detaylı bir vaka analizi yaparak ortaya koymaktır. Araştırma; genç Cumhuriyet'in tek uluslu bir kimlik yaratma mücadelesinin, çok etnili demografik yapıya sahip Oş bölgesinde etnik kimliklerin müdafaa çabasıyla büyük bir paradoks oluşturduğu problemi üzerinden şekillenmektedir. Nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bu çalışmada, öncelikle kimlik, etnisite ve çatışma kavramlarına dair kavramsal bir çerçeve çizilmiş olup, ardından ikincil kaynaklar (akademik makaleler, resmî raporlar, doktora ve yüksek lisans tezleri ile konferans ve sempozyum bildirileri) üzerinden sosyopolitik, sosyokültürel ve tarihsel bir analiz yapılmıştır. Çatışma sürecinde merkezi ve yerel otoritelerin krizler karşısında yetersiz kalmasının, ortak tarih ve kültürü paylaşan Kırgızlar ve Özbekler arasındaki sorunları ve güven eksikliğini daha da derinleştirerek kalıcı bir travmaya dönüştürdüğü tespit edilmiştir. Çalışmada, krizlerin çözümü ve bölgede istikrarın kalıcı olarak sağlanabilmesi için, kültürel/sosyal diyalogların artırılması ve etnik milliyetçilik yerine bütünleyici bir yurttaşlık, kapsayıcı bir kimlik siyaseti yürütülmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the debates on identity politics in the Kyrgyz Republic and the crises in the Osh region within the context of the nation-state building process, exploring the chronic problem of identity in the Turkic world. The main objective of the study is to reveal the complex dynamics of the conflicts between the Kyrgyz and Uzbek populations in the Osh region of southern Kyrgyzstan, particularly in 1990 and 2010, the causes of the crisis, and the crisis management capacity of the Kyrgyz state, through a detailed case analysis. The research is structured around the problem that the young Republic's struggle to create a single-nation identity created a major paradox in the multi-ethnic demographic structure of the Osh region, where ethnic identities were being defended. Using qualitative research methods, this study first outlines a theoretical framework concerning the concepts of identity, ethnicity, and conflict, followed by a socio-political, socio-cultural, and historical analysis based on secondary sources (academic articles, official reports, doctoral and master's theses, and conference and symposium papers). The study finds that the inadequacy of central and local authorities in responding to crises during the conflict deepened the problems and lack of trust between two brotherly peoples sharing a common history and culture, transforming them into lasting trauma. The study emphasizes that, in order to resolve the crises and ensure lasting stability in the region, cultural/social dialogues must be increased, and inclusive citizenship and identity politics should be pursued instead of ethnic nationalism.