Ceviz kabuğu takviyeli PVC matrisli kompozitlerin üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of walnut shell reinforced PVC matrix composites
- Tez No: 1016998
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALP EREN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: PVC, PVC
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
Özet
Plastik esaslı malzemeler; hafiflik, düşük maliyet ve kolay işlenebilirlik gibi avantajları nedeniyle endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak petrol kökenli olmaları ve doğada uzun süre bozunmadan kalmaları, çevresel sorunlara yol açmaktadır. Bu durum, sürdürülebilir ve çevre dostu malzeme arayışlarını artırmıştır. Bu kapsamda geliştirilen odun plastik kompozitleri (Wood Plastic Composites – WPC), doğal lignoselülozik dolguların termoplastik polimerlerle birleştirilmesiyle elde edilmektedir. PVC (Polivinil Klorür), kimyasal dayanımı ve işlenebilirliği nedeniyle WPC sistemlerinde yaygın olarak kullanılmakta; ancak kırılgan yapısı mekanik özelliklerinin geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Sert yapısı ve yüksek lignin içeriği sayesinde ceviz kabuğu tozu, PVC matrisli kompozitler için uygun bir doğal dolgu malzemesi olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, PVC matrisine ağırlıkça %5, %10, %15 ve %20 oranlarında ceviz kabuğu tozu ilave edilerek üretilen kompozitlerin mekanik, termal ve tribolojik özellikleri incelenmiştir. Elde edilen bulgular, doğal dolgu katkılı PVC kompozitlerin sürdürülebilir mühendislik uygulamaları açısından potansiyel taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Plastic-based materials are widely used in industry due to their low cost, light weight, and ease of processing. However, their petroleum-based origin and long degradation times cause significant environmental concerns. This has accelerated research on sustainable and environmentally friendly materials. In this context, wood–plastic composites (WPCs), produced by combining lignocellulosic natural fillers with thermoplastic polymers, have emerged as promising alternatives. Polyvinyl chloride (PVC) is commonly used in WPC systems because of its chemical resistance and processability; however, its brittle nature necessitates the improvement of its mechanical properties. Owing to its rigid structure and high lignin content, walnut shell powder has attracted attention as a suitable natural filler for PVC-based composites. In this study, composite samples were produced by incorporating 5, 10, 15, and 20 wt% walnut shell powder into a PVC matrix, and their mechanical, thermal, and tribological properties were investigated. The results indicate that the material properties can be tailored by adjusting the filler content and that walnut shell-filled PVC composites show potential for sustainable engineering applications.