Farklılaştırılmış öğretim doğrultusunda tasarlanan öğrenme-öğretme süreçlerinin ortaokul öğrencilerinin yazma becerilerine etkisi
The effect of learning-teaching processes designed based on differentiated instruction on the writing skills of secondary school students
  1. Tez No: 1017019
  2. Yazar: CANSEL MARAŞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY TÜRKBEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgilendirici metin, Farklılaştırılmış öğretim, Hikaye edici metin, Informational text, Differentiated instruction, Narrative text
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul yedinci sınıf yazma dersinde uygulanan farklılaştırılmış öğrenme tasarımlarının öğrencilerin yazma becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada, nicel araştırma yöntemleri kapsamında yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma ön test-son test kontrol gruplu desene göre tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu kolay ulaşılabilir örneklem yöntemiyle seçilmiştir. Araştırma Kayseri ili merkezinde 7.sınıf düzeyinde iki sınıf ile (biri deney biri kontrol olmak üzere 70 öğrenci) gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri,“Öğrencilerin Yazılı Anlatım Düzeylerini Belirlemek İçin Kullanılan Dereceli Puanlama Anahtarı”,“Öykü Yazma Becerisi Ölçeği”ve“Yazma Öz Yeterlilik Ölçeği”ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS-27 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Gruplar arası ön test karşılaştırmalarında Bağımsız Örneklem t Test, son test karşılaştırmalarında ANCOVA kullanılmıştır. Grup içi karşılaştırmalarında ise Bağımlı Örneklem t Test kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, deney ve kontrol gruplarının ön test ve son test puanları karşılaştırıldığında her iki grupta da son test puanları lehine bir artış gözlenmiştir. Bununla birlikte, deney ve kontrol gruplarının son test puanları arasındaki farkın istatistiksel olarak deney grubu lehine anlamlı düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle farklılaştırılmış öğretim yaklaşımının 7.sınıf öğrencilerinin yazma becerisini geliştirmede anlamlı bir etkisi tespit edilmiştir. Ancak öğrencilerin yazma öz yeterlilik algıları üzerinde anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Farklılaştırılmış öğretim uygulamalarının, öğrencilerin bilgilendirici ve öyküleyici metin yazma becerilerini geliştirdiği belirlenmiştir. Bununla birlikte, derslerin farklılaştırılmış öğretim yaklaşımına uygun biçimde yapılandırılması ve öğretmenlere içerikleri uyarlayabilecekleri örnek uygulamaların sunulması gerektiği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of differentiated learning designs implemented in a seventh-grade middle school writing class on students' writing skills. The study employed an experimental design within the framework of quantitative research methods. It was designed as a pre-test–post-test control group study. The study group was selected using a convenience sampling method. The research was conducted with two seventh-grade classes (one experimental and one control group, totaling 70 students) in the central district of Kayseri. Data for the study were collected using the“Graded Scoring Key for Determining Students' Written Expression Levels,”the“Story Writing Skills Scale,”and the“Writing Self-Efficacy Scale.”The data were analyzed using SPSS version 27. An independent samples t-test was used for pre-test comparisons between groups, and ANCOVA was used for post-test comparisons. A dependent samples t-test was used for within-group comparisons. According to the research findings, when the pre-test and post-test scores of the experimental and control groups were compared, an increase in favor of the post-test scores was observed in both groups. However, it was determined that the difference between the post-test scores of the experimental and control groups was statistically significant in favor of the experimental group. Therefore, a significant effect of the differentiated instruction approach on improving the writing skills of 7th-grade students was identified. However, no significant difference was found in students' perceptions of their writing self-efficacy. It was determined that differentiated instruction practices enhance students' skills in writing informative and narrative texts. However, it is recommended that lessons be structured in accordance with the differentiated instruction approach and that teachers be provided with sample applications to help them adapt the content.