İnsan hakları ve demokrasi ilkeleri bağlamında teftişin rehberlik işlevine ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanlığı bakanlık müfetişlerinin görüşleri
  1. Tez No: 101703
  2. Yazar: AYSEL ÖRÜKLÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. H. NİHAT BİLGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eşit, Özgür ve Onurlu
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 493
Özet
ÖZET İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ İLKELERİ BAĞLAMINDA TEFTİŞİN REHBERLİK İŞLEVİNE İLİŞKİN OLARAK MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BAKANLIK MÜFETTİŞLERİNİN GÖRÜŞLERİ ÖRÜKLÜ, Aysel Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. H. Nihat Bilgen Ekim 2001, 493 sayfa Bu araştırma İnsan Hakları ve Demokrasi İlkeleri bağlamında, teftişin rehberlik işlevine ilişkin olarak, Milli Eğitim Bakanlığı Bakanlık Müfettişlerinin görüşlerini belirlemek için yapılmıştır. Araştırma, Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu'nda 2000-2001 öğretim yılında görevli olan Bakanlık Müfettişlerinin görüşleri ile sınırlıdır. İstatistik analizler sonucu; Bakanlık Müfettişlerinin insan Hakları ve Demokrasi İlkeleri bağlamında, yönetici ve öğretmenlere rehberlik ve yardım görevinin aritmetik ortalamalarının ortalaması X= 3.92 ile“ORTA”ile“ÇOK”arasında bulunmuştur. Kişisel değişkenler itibarıyla Bakanlık Müfettişlerinin % 10.63'ü Müfettiş Yardımcısı, % 28.19'u Müfettiş, % 61.17'si Başmüfettiştir. Bakanlık Müfettişlerinin % 11.17'si Teftiş Kurulu'nda 1-3 yıl, % 11.70'i 7-9 yıl, % 77.12'si 10 yıl ve daha fazla müfettiş olarak görev yapmış; % 5.31'i kadın, % 94.68'i de erkektir. Müfettişlerin % 31. 91 'i uzmanlık öğrenimi yapmamış, %VI 56.91'i lisans tamamlama eğitimi yapmış, % 11.17'si de yüksek lisans yapmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE OPINIONS OF MINISTRIAL SUPERVISORS RELATED TO THE GUIDANCE FUNCTION OF THE SUPERVISION IN THE FRAMEWORK OF HUMAN RIGHTS AND THE PRINCIPLES OF DEMOCRACY ORUKLU, Aysel Ph.D., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. H. Nihat BİLGEN October 2001, 493 pages This study has been conducted to specify the views of the supervisors to the Department of Education, pertaining to the functions of guidance for the supervision, which all considered within the Principles of Human Rights and the Principles of Democracy. The scope range of the study is framed with the views of Ministry Supervisors involved in Supervisory Council to the Department of Education. As the outcome of statistical analyses, the average of the functions of the leadership for administrators and teachers in regard to human rights and the principles of democracy has been found ranging from“moderate”to“very”with X=3.92. As for individual variables, among the Ministry Supervisors, % 10.63 Vice-Supervisor, % 28.19 Supervisors, and % 61.17 are the Head-IV Supervisors. Of all the same group, % 11.17 charged as members to Supervisory Council for 1-3 years, % 11.70 as supervisor for 7-9 years, %77.12 for 10 years and more. % 5.31 are female, % 94.68 male. Of the supervisors, % 31.91 received professional training, % 56.91 taken Complementary Graduate Training, % 11.17 successfully completed M.A. Program. KEYWORDS: Equal, Independent, Dignified,