Üreme çağındaki kadınların iklim değişikliği ve maddi kaygılarının doğurganlık tutumuna etkisi
The effect of climate change and financial concerns on fertility attitudes of women of reproductive age
- Tez No: 1017053
- Danışmanlar: Doç. Dr. YASEMİN HAMLACI BAŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, maddi kaygı, doğurganlık tutumu, üreme çağı, üreme kararları, Climate change, financial anxiety, fertility attitude, reproductive age, reproductive decisions
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: İklim değişikliği, kadın sağlığı ve üreme süreçleri üzerinde önemli fiziksel ve psikososyal etkiler oluşturmaktadır. Bununla birlikte ekonomik belirsizlikler ve geleceğe yönelik kaygılar bireylerin çocuk sahibi olma tutumlarını etkileyebilmektedir. Bu araştırma kadınların iklim değişikliği ve maddi kaygısının doğurganlık tutumu üzerine etkisini incelemek amacıyla yapıldı. YÖNTEM: Tanımlayıcı-kesitsel ve ilişki arayıcı desende yürütülen bu çalışmaya 18/07/2025-25/01/2026 tarihleri arasında çevrimiçi yöntemle 387 nullipar kadın dahil edilmiştir. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, İklim Değişikliği Kaygısı Ölçeği (İDKÖ), Maddi Kaygı Ölçeği (MKÖ) ve Doğurganlık ve Çocuk Doğurmaya Yönelik Tutum Ölçeği (DÇDYTÖ) kullanılarak toplanmıştır. Veriler uygun parametrik testler, korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. BULGULAR: Kadınların yaş ortalaması 25,64±3,73 olup, %81,9'u bekar ve %62,0'ı lisans mezunudur. Katılımcıların İDKÖ puan ortalaması 28,27±8,55, MKÖ puan ortalaması 19,78±12,07 ve DÇDYTÖ puan ortalaması 70,58±11,07 olarak bulundu. İDKÖ ile MKÖ arasında pozitif yönlü zayıf düzeyde anlamlı ilişki saptandı (r=0,208; p<0,001). MKÖ ile DÇDYTÖ'nün şimdiki engel alt boyutu arasında da pozitif yönlü anlamlı ilişki bulundu (r=0,133; p=0,009). İDKÖ ile doğurganlık tutumu arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Çoklu doğrusal regresyon analizinde İDKÖ ve MKÖ'nün doğurganlık tutumunun anlamlı yordayıcıları olmadığı belirlendi (p>0,05). SONUÇ: Araştırmada iklim değişikliği kaygısı ile maddi kaygı arasında anlamlı ilişki bulunurken, bu değişkenlerin doğurganlık tutumunu anlamlı düzeyde yordamadığı belirlendi. Bulgular, kadınların doğurganlık tutumlarının yalnızca çevresel ve ekonomik kaygılarla değil, çok boyutlu bireysel ve sosyokültürel etmenlerle şekillendiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Climate change has significant physical and psychosocial impacts on women's health and reproductive processes. Furthermore, economic uncertainties and anxieties about the future can affect individuals' attitudes towards having children. This research was conducted to examine the impact of climate change and financial concerns on women's attitudes towards fertility. METHODS: This descriptive-cross-sectional and correlational study included 387 nulliparous women online between July 18, 2025, and January 25, 2026. Data were collected using a Demographic Information Form, the Climate Change Anxiety Scale (CCAS), the Financial Anxiety Scale (FAS), and the Attitudes Towards Fertility and Childbearing Scale (ATFCS). Data were analyzed using appropriate parametric tests, correlation, and multiple linear regression analysis. RESULTS: The average age of the women was 25.64±3.73, with 81.9% being single and 62.0% having a bachelor's degree. The mean scores of the participants were 28.27±8.55 on the CCAS, 19.78±12.07 on the FAS, and 70.58±11.07 on the ATFCS. A weak positive correlation was found between CCAS and FAS (r=0.208; p<0.001). A significant positive correlation was also found between FAS and the current barrier sub-dimension of ATFCS (r=0.133; p=0.009). No significant relationship was found between CCAS and fertility attitudes (p>0.05). In the multiple linear regression analysis, it was determined that CCAS and FAS were not significant predictors of fertility attitudes (p>0.05). CONCLUSION: While a significant relationship was found between climate change anxiety and financial anxiety in the study, it was determined that these variables did not significantly predict fertility attitudes. The findings suggest that women's fertility attitudes are shaped not only by environmental and economic anxieties but also by multidimensional individual and sociocultural factors.