Cerrahi müdahale öncesi anksiyete ölçeğinin geliştirilmesi
Development of the preoperative surgical intervention anxiety scale
- Tez No: 1017072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi Müdahale, Geçerlik ve Güvenirlik, Ölçek Geliştirme, Perioperatif Hemşirelik, Preoperatif Anksiyete, Perioperative Nursing, Preoperative Anxiety, Scale Development, Surgical Intervention, Validity and Reliability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, cerrahi girişim planlanan hastalara yönelik geçerli ve güvenilir bir Cerrahi Müdahale Öncesi Anksiyete Ölçeği geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, metodolojik türde bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 12 Kasım 2025 – 1 Şubat 2026 tarihleri arasında İstanbul'da yer alan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde cerrahi kliniklerinde ameliyat planlanan hastalar oluşturmuştur. Araştırmaya, belirlenen ölçütleri karşılayan ve çalışmaya gönüllü olarak katılan toplam 400 hasta dâhil edilmiştir. Veriler,“Hasta Bilgi Formu”ve“Cerrahi Müdahale Öncesi Anksiyete Ölçeği Taslağı”aracılığıyla toplanmıştır. Veri analizinde tanımlayıcı istatistikler, yapı geçerliliği için açımlayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi, güvenirlik için ise Cronbach Alpha katsayısı testleri kullanılmıştır. Beşli Likert tipi olarak tasarlanan ölçeğin açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri sonucunda, 32 maddeden ve 5 boyuttan oluştuğu saptanmıştır. Ölçeğin açıklanan toplam varyansı %72.271 olarak saptanmıştır. İç tutarlık analizi sonucunda Cronbach alfa katsayısı 0.981 olarak bulunmuştur. Ölçek maddelerinin ayırt ediciliğini test etmek amacıyla alt ve üst %27'lik grupların madde puan ortalamaları karşılaştırılmış; bağımsız gruplar t-testi ile yapılan analiz sonucunda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görülmüştür (p<.001). Sonuç olarak, bu çalışmada literatüre kazandırılan ölçeğin hastaların ameliyat öncesi kaygılarını biyopsikososyal ve ekonomik açılardan bütüncül biçimde ölçebilen, psikometrik açıdan güçlü, geçerli ve güvenilir bir değerlendirme aracı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to develop a valid and reliable Preoperative Anxiety Scale for patients scheduled for surgical intervention. The research was designed as a methodological study. The population of the study consisted of patients scheduled for surgery in the surgical clinics of the University of Health Sciences Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital in Istanbul between November 12, 2025, and February 1, 2026. A total of 400 patients who met the specified criteria and voluntarily participated in the study were included. Data were collected using the“Patient Information Form”and the“Draft Preoperative Anxiety Scale.”In data analysis, descriptive statistics, exploratory and confirmatory factor analyses for construct validity, and Cronbach's Alpha coefficient tests for reliability were used. As a result of the exploratory and confirmatory factor analyses of the scale, which was designed as a five-point Likert-type, it was determined to consist of 32 items and 5 dimensions. The total explained variance of the scale was found to be 72.271%. As a result of the internal consistency analysis, the Cronbach's alpha coefficient was found to be 0.981. To test the discrimination of the scale items, the item mean scores of the lower and upper 27% groups were compared; the independent samples t-test revealed a statistically significant difference between the groups (p<.001). In conclusion, it was determined that the scale introduced to the literature in this study is a psychometrically valid, and reliable assessment tool capable of holistically measuring patients' preoperative anxiety from biopsychosocial and economic perspectives.