Yeni Medya Ortamlarında Kültürel Sermaye Üretimi: Katılımcı Sözlükler Üzerine Fenomenolojik Bir Araştırma
The Production Of Cultural Capital In New Media Environments: A Phenomenological Study Of Participatory Dictionaries
- Tez No: 1017086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT AKGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Halkla İlişkiler, Communication Sciences, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Bourdieu, Katılımcı Sözlükler, Kültürel Sermaye, Ekşi Sözlük, Uludağ Sözlük, Bourdieu, Pierre, Bourdieu, Participatory Dictionaries, Cultural Capital, Ekşi Sözlük, Uludağ Sözlük, Bourdieu, Pierre
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Web 2.0 teknolojisinin sunduğu en büyük yenilik olan yeni medya ortamlarının dijitallik, etkileşim, kullanıcı kaynaklı içerik oluşturma ve hipermetinsellik gibi özellikleri sayesinde kullanıcılar içerik üreten aktif bir konum elde etmiştir. Zamanla yeni medya ortamlarının çeşitlenip yaygınlık kazanması, sanal ortamlarda yeni üretim alanları ortaya çıkarmıştır. Meydana gelen yenilikler ile en çok etkilenen alanlardan biri kültürel üretim alanları olmuştur. Tüm kullanıcıların içerik üreticisi olma imkânı elde etmesiyle pasif medya tüketicileri de fail konumuna erişmiştir. Bu durumda, kültürün üretim sürecindeki merkezi yapısı parçalanmış ve birçok kaynak oluşmuştur. Toplumsal üretim sürecindeki faillik ve yapı ilişkisi üzerine yürüttüğü çalışmalarla 20. yüzyılın önemli düşünürlerinden Pierre Bourdieu, oluşturduğu kavram setiyle üretim süreçlerindeki ilişkileri açıklamaya odaklanır. Bu araştırma Pierre Bourdieu'nün anahtar kavramlarından biri olan kültürel sermaye kavramından yararlanarak, kültürel üretimin alt alanlarından biri olan katılımcı sözlük sitelerinden Ekşi ve Uludağ Sözlük sitelerine mensup sözlük yazarlarının kültürel sermaye üretimini açıklamayı amaçlamaktadır. Nitel yöntemin benimsendiği araştırmada, fenomenolojik desen kullanılmış; katılımcılar amaçlı örnekleme ile seçilmiştir. Toplamda 18 yazarla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerle veriler toplanmış ve MAXQDA yazılımı aracılığıyla tematik olarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularından yola çıkarak, kültürel sermaye alt alanı olan sözlük ortamında entelektüel birikim, sözlük habitatına uyum sağlama becerisi, toplumsal kurallara uyumlu olma, anonimliğin ön plana çıkması, sosyal bağlar kurma gibi kavramlara sıkça başvurulduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thanks to the characteristics of new media environments such as digitality, interactivity, user-generated content, and hypertextuality which represent the greatest innovation offered by Web 2.0 technology, users have assumed an active role as content creators. Over time, as new media environments have diversified and become more widespread, new spheres of production have emerged in virtual spaces. One of the areas most significantly impacted by these innovations has been the realm of cultural production. As all users gained the ability to become content creators, even passive media consumers have assumed the role of agents. Consequently, the centralized structure of the cultural production process has fragmented, giving rise to multiple sources. Pierre Bourdieu, one of the 20th century's most significant thinkers, whose work focused on the relationship between agency and structure in the social production process, uses his conceptual framework to explain the relationships within production processes. This study aims to explain the production of cultural capital by dictionary writers on the participatory dictionary websites Ekşi and Uludağ Sözlük which are subfields of cultural production by drawing on the concept of cultural capital, one of Pierre Bourdieu's key concepts. Adopting a qualitative approach, the study employed a phenomenological design, and participants were selected through purposive sampling. Data were collected through semi-structured interviews with a total of 18 writers and analyzed thematically using MAXQDA software. Based on the research findings, it was concluded that concepts such as intellectual capital a subdomain of cultural capital the ability to adapt to the dictionary environment, conformity to social norms, the prominence of anonymity, and the formation of social bonds are frequently referenced within the dictionary environment.