Kalp yetersizliği olan hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi: Demografik verileri, fonksiyonel kapasiteleri,yaşam kaliteleri ve psikolojik durumları
- Tez No: 1017105
- Danışmanlar: PROF. DR. HALE ÜZÜMCÜGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: kalp yetersizliği, kardiyopulmoner egzersiz testi, yaşam kalitesi, anksiyete, fiziksel aktivite, heart failure, cardiopulmonary exercise testing, quality of life, anxiety, physical activity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Kardiyak Rehabilitasyon Ünitesi'nde izlenen kalp yetersizliği tanılı hastaların demografik ve klinik özelliklerini, fonksiyonel kapasitelerini, yaşam kalitelerini, psikolojik durumlarını, fiziksel aktivite düzeylerini ve aktivite korkularını retrospektif olarak değerlendirmek; ayrıca bu değişkenler arasındaki ilişkileri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli, retrospektif ve gözlemsel nitelikte planlandı. 01.01.2016–31.12.2024 tarihleri arasında ünitede değerlendirilmiş kalp yetersizliği tanılı hastaların arşiv kayıtları incelendi. Çalışmaya kardiyopulmoner egzersiz testi verisi bulunan ve hasta bildirimli sonuç ölçütlerinden en az birine ait kullanılabilir kaydı olan hastalar dahil edildi. Yalnız yürüyüş bandında uygulanmış kardiyopulmoner egzersiz testi kayıtları değerlendirmeye alındı. Aynı hastaya ait birden fazla kayıt bulunması durumunda, eksik veri düzeyi en düşük olan kayıt; eşitlik halinde ise en erken tarihli kayıt analize dahil edildi. Nihai analiz popülasyonu 570 hastadan oluştu. Fonksiyonel kapasite değerlendirmesinde kardiyopulmoner egzersiz testi ve Altı Dakika Yürüme Testi verileri kullanıldı. Hasta bildirimli sonuç ölçütleri kapsamında Minnesota Kalp Yetersizliği ile Yaşam Ölçeği, SF-36, Beck Depresyon Ölçeği, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Form ve Aktivite Korkusu Ölçeği değerlendirildi. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 25.0 ile yapıldı; p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 48,4±12,9 yıl olup %77,2'si erkekti. NYHA sınıflaması yapılabilen 543 hastanın %29,3'ü sınıf I, %44,8'i sınıf II, %21,5'i sınıf III ve %4,4'ü sınıf IV düzeyindeydi. NYHA sınıfı yükseldikçe gerçek/beklenen Altı Dakika Yürüme Testi mesafe oranı, KPET süresi, pVO₂, anaerobik eşik, maksimum nabız ve PETCO₂ değerlerinin azaldığı; buna karşılık kalp hızı rezervinin arttığı görüldü. MLHFQ toplam ve alt boyut puanları, Beck Depresyon Ölçeği, STAI-I, STAI-II ve FACT-CAD puanları NYHA sınıfı yükseldikçe artarken; SF-36 alt boyutları ile PCS ve MCS skorları ve IPAQ-SF düzeyi azaldı. Korelasyon analizlerinde gerçek/beklenen 6 Dakika Yürüme Testi mesafe oranı, KPET süresi ve pVO₂ arttıkça MLHFQ, Beck, STAI ve FACT-CAD puanlarının azaldığı; IPAQ-SF puanlarının arttığı saptandı. Sosyoekonomik göstergeler değerlendirildiğinde, SEGE kademesi ile çoğu temel sonuç arasında anlamlı ilişki bulunmazken, öznel ekonomik durumun MLHFQ, Beck ve STAI puanları ile zayıf fakat anlamlı ilişkiler gösterdiği görüldü. BMI analizlerinde ise özellikle gerçek/beklenen Altı Dakika Yürüme Testi mesafe oranı bakımından anlamlı farklılık saptanmasına karşın, temel vii kardiyopulmoner kapasite göstergeleri ve hasta bildirimli sonuçların çoğunda belirgin fark izlenmedi. Sonuç: Kalp yetersizliği olan hastalarda fonksiyonel kapasite, yaşam kalitesi, psikolojik durum, fiziksel aktivite düzeyi ve aktivite korkusu birbiriyle ilişkili alanlardır. İleri NYHA sınıfı ve daha düşük objektif egzersiz kapasitesi, daha kötü yaşam kalitesi, daha yüksek depresyon ve kaygı puanları, daha düşük fiziksel aktivite düzeyi ve daha fazla aktivite korkusu ile ilişkilidir. Bu bulgular, kalp yetersizliğinde hasta değerlendirmesinin yalnız kardiyak ve fizyolojik göstergelerle sınırlı tutulmaması, hasta bildirimli sonuçların da çok boyutlu biçimde ele alınması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to retrospectively evaluate the demographic and clinical characteristics, functional capacities, quality of life, psychological status, physical activity levels, and fear of activity of patients with heart failure who were followed in the Cardiac Rehabilitation Unit of the Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Ege University Faculty of Medicine, and to investigate the relationships among these variables. Materials and Methods: This was a single-center, retrospective, observational study. Archive records of patients with heart failure who were evaluated in the unit between 01.01.2016 and 31.12.2024 were reviewed. Patients with available cardiopulmonary exercise test data and at least one usable patient-reported outcome measure were included. Only treadmill-based cardiopulmonary exercise test records were analyzed. When multiple records were available for the same patient, the record with the least missing data was selected; in case of equal missingness, the earliest record was included. The final analysis population consisted of 570 patients. Functional capacity was assessed using cardiopulmonary exercise testing and the Six-Minute Walk Test. Patient-reported outcome measures included the Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire, SF-36, Beck Depression Inventory, State-Trait Anxiety Inventory, International Physical Activity Questionnaire-Short Form, and the Fear of Activity Scale. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 25.0, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the patients was 48.4±12.9 years, and 77.2% were male. Among 543 patients who could be classified according to NYHA, 29.3% were class I, 44.8% class II, 21.5% class III, and 4.4% class IV. As NYHA class increased, the actual/predicted Six-Minute Walk Test distance ratio, CPET duration, peak oxygen consumption, anaerobic threshold, maximum heart rate, and PETCO₂ values decreased, whereas heart rate reserve increased. MLHFQ total and subscale scores, Beck Depression Inventory, STAI-I, STAI-II, and FACT-CAD scores increased with worsening NYHA class, while SF-36 subscale scores, PCS and MCS scores, and IPAQ-SF levels decreased. In correlation analyses, higher actual/predicted Six-Minute Walk Test distance ratio, longer CPET duration, and higher peak oxygen consumption were associated with lower MLHFQ, Beck, STAI, and FACT-CAD scores and higher IPAQ-SF scores. Regarding socioeconomic indicators, no significant relationship was found between SEGE level and most major outcomes, whereas subjective economic status showed weak but significant associations with MLHFQ, Beck, and STAI scores. In BMI-based analyses, although a significant difference was found particularly for ix the actual/predicted Six-Minute Walk Test distance ratio, no clear differences were observed in most cardiopulmonary capacity measures or patient-reported outcomes. Conclusion: In patients with heart failure, functional capacity, quality of life, psychological status, physical activity level, and fear of activity are interrelated domains. Higher NYHA class and lower objective exercise capacity were associated with poorer quality of life, higher depression and anxiety scores, lower physical activity levels, and greater fear of activity. These findings suggest that the assessment of patients with heart failure should not be limited to cardiac and physiological indicators alone, and that patient- reported outcomes should also be evaluated in a multidimensional manner.