Erken yaşta annesini kaybetmiş kadınların doğum sonrası döneme ilişkin deneyimleri
Postpartum experiences of women who lost their mothers at an early age
  1. Tez No: 1017106
  2. Yazar: DİDAR AKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZİBAN AMANAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Anneliğe Geçiş, Annesiz Annelik, Doğum Sonrası Dönem, Ebelik, Psikososyal Destek, Annelik, Ebeveynlik deneyimleri, Lohusalık, Uyum süreci, Becoming a Mother, Midwifery, Motherless Mothering, Postpartum Period, Psychosocial Support, Motherhood, Parenting experiences, Adaptation process
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; annesini 18 yaşından önce kaybeden kadınların doğum sonrası ilk altı aydaki deneyim, algı, ihtiyaç ve baş etme stratejilerini fenomenolojik yaklaşımla derinlemesine incelemektir. Gereç ve Yöntem: Nitel fenomenolojik desenle yürütülen bu araştırmada; annesini 18 yaşından önce kaybeden ve doğum sonrası ilk altı ayında olan Türkiye'deki 28 primipar kadına kartopu örnekleme ile ulaşılmıştır. Yarı yapılandırılmış derinlemesine bireysel görüşmelerle toplanan veriler, tematik analiz yöntemiyle incelenerek tema ve alt temalara kodlanmıştır. Bulgular: Araştırma bulguları;“Doğum Sonrası Psikososyal Deneyimler”,“Bebek Bakımı ve Sosyal Destek Ağlarına İlişkin Deneyimler”,“Annelik Kimliğinin İnşasına İlişkin Deneyimler”ve“Sağlık Profesyonelleri ile İlişkiler ve Sistemsel Etkilere İlişkin Deneyimler”olmak üzere dört ana temadan oluşmaktadır. Katılımcılar, anne yokluğunun pratik zorluklardan öte derin bir duygusal boşluk yarattığını; yoğun yalnızlık, rehbersizlik ve çaresizlik yaşadıklarını ifade etmiştir. Annelik süreciyle geçmiş yas deneyimlerinin yeniden canlandığı ve annelik kimliği inşasında güvensizlik yaşandığı görülmüştür. Buna karşın, bazı kadınların psikolojik dayanıklılık geliştirerek kendi annelik pratiklerini bilinçli şekilde yapılandırdığı saptanmıştır. Ayrıca, mevcut sağlık bakım hizmetlerinde erken anne kaybına yönelik spesifik bir psikososyal destek mekanizmasının eksikliği hissedilmiş olup, katılımcıların bu konuda daha duyarlı bir yaklaşım bekledikleri saptanmıştır. Sonuç: Araştırma bulgularına göre; erken yaşta anne kaybı kadınların anneliğe uyumunu, kimlik gelişimini ve psikolojik sağlığını olumsuz etkilemektedir. Kadınlar bu durumla baş etmek için bireysel yöntemler geliştirse de doğum sonrası bakımda anne kaybı bir risk faktörü olarak değerlendirilmeli ve annelere yasa duyarlı psikososyal destek sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to explore in-depth the experiences, perceptions, needs, and coping strategies of women who lost their mothers before the age of 18 during their first six months postpartum, utilizing a phenomenological approach. Materials and Methods: In this study, which was conducted using a qualitative phenomenological design, 28 primiparous women in Turkey who lost their mothers before the age of 18 and were in their first six months postpartum were reached via snowball sampling. The data, collected through semi-structured in-depth individual interviews, were analyzed using the thematic analysis method and coded into themes and sub-themes. Results: The research findings consist of four main themes:“Postpartum Psychosocial Experiences,”“Experiences Regarding Baby Care and Social Support Networks,”“Experiences Regarding the Construction of Motherhood Identity,”and“Experiences Regarding Relationships with Healthcare Professionals and Systemic Effects.”Participants emphasized that maternal absence created a profound emotional void, intense loneliness, and helplessness, which triggered past grief and insecurity during their motherhood identity construction. Conversely, some women developed psychological resilience and consciously structured their own motherhood practices. Finally, participants highlighted the lack of specific psychosocial support for early maternal loss in healthcare services, expecting a more sensitive approach. Conclusion: The research findings indicate that early maternal loss negatively impacts women's adaptation to motherhood, identity development, and psychological well-being. Although women develop individual coping strategies to deal with this situation, maternal loss should be considered a risk factor in postpartum care, and mothers should be provided with grief-sensitive psychosocial support.