Transhümanizm ve teodise: Tanrı'nın kötülüğe izin vermesinin ahlakî ve felsefî sorgulaması
Transhumanism and theodicy: A moral and philosophical inquiry into the divine permission of evil
- Tez No: 1017169
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Teodise, Transhümanizm, Kötülük Problemi, Biyoetik, Yapay Zekâ, Theodicy, Transhumanism, Problem of Evil, Bioethics, Artificial Intelligence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu çalışma, din felsefesinin temel meselelerinden biri olan teodise problemini, modern transhümanist düşüncenin sunduğu teknolojik kurtuluş vaadiyle karşılaştırmalı bir perspektifte ele almaktadır. Geleneksel teodise; kötülüğü, acıyı ve ölümü ilahî adalet çerçevesinde ahlakî gelişim veya ontolojik bir gereklilik olarak anlamlandırırken; transhümanizm bu unsurları teknolojik müdahale ile çözülmesi gereken birer“mühendislik problemi”olarak tanımlar. Araştırmada, genetik mühendisliği ve yapay zekâ gibi araçlarla kötülüğün seküler bir düzleme taşındığı ve“teknolojik bir eskatoloji”inşa edildiği savunulmaktadır. Ancak acının ve ölümün teknik olarak ortadan kaldırılma çabasının; insanî duyarlılığın kaybı, dijital eşitsizlik ve biyoetik riskler gibi“yeni nesil kötülükleri”beraberinde getirdiği görülmektedir. Sonuç olarak çalışma, klasik teodisenin sunduğu“ilahî tesellinin (tevekkülün)”yerini alan teknolojik optimizmin, insanın varoluşsal konumuna yönelik köklü bir felsefî meydan okuma olduğunu ve yeni bir sorumluluk etiği gerektirdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study examines the problem of theodicy, one of the fundamental issues in the philosophy of religion, through a comparative perspective with the promise of technological salvation offered by modern transhumanist thought. While traditional theodicy conceptualizes evil, suffering, and death as moral development or an ontological necessity within the framework of divine justice, transhumanism defines these elements as“engineering problems”to be resolved through technological intervention. The research argues that through tools such as genetic engineering and artificial intelligence, evil is shifted to a secular plane, and a“technological eschatology”is constructed. However, it is observed that the attempt to technically eliminate suffering and death brings about“new generation evils”such as the loss of human sensitivity, digital inequality, and bioethical risks. Consequently, the study reveals that the technological optimism replacing the“divine consolation (tawakkul)”offered by classical theodicy poses a profound philosophical challenge to the existential position of the human being and necessitates a new ethics of responsibility.