Transhümanizm ve ölümsüzlük ideasının TV dizilerindeki sunumu: Westworld ve The Good Place örnekleri
Presentation of the idea of transhumanism and immortality in television series: Examples of Westworld and The Good Place
  1. Tez No: 760566
  2. Yazar: YAĞMUR CEYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN BAŞÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Posthumanizm, Transhumanizm, Ölümsüzlük, Bilimkurgu, Artificial Intelligence, Posthumanism, Transhumanism, Immortality, Science Fiction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
İnsanoğlunun en büyük amaçlarından biri fiziksel, zihinsel ve biyolojik olarak kendi sınırlarını aşmaktır. Bu amaçla kendi zayıflıklarını ve eksikliklerini gidermek için bir yandan tanrıya sığınmış bir yandan da alet ve teknolojiler geliştirerek daha uzun ve konforlu bir hayatın arayışına girmişlerdir. İnsanlığın ölümsüzlük arzusu ise tarihin her döneminde kendini farklı bir biçimde göstermiştir. Teknolojinin gelişimi ile ölümsüzlük arayışı, efsanelerden ve ilahî anlatılardan uzaklaşarak gerçekçi bir düzleme ulaşmıştır. Günümüz teknolojileri henüz insana sonsuz yaşam vadetmese de bu amaçla yapılan her çalışma insan mefhumunu Rönesans hümanizminden uzaklaştırmaktadır. Dolayısıyla, kâinatı ve insanı dönüştürerek sınırlarından kurtarma iddiasıyla yeni akımlar ortaya çıkmıştır. Bu akımlardan biri de transhümanizmdir. Transhümanizm akımı var olduğu günden bugüne sanat, bilim ve teknolojinin birçok alanında kendine yer bulmuştur. Bu çalışmanın amacı, yapay zekâ bağlamında transhumanizmin, antik çağlardan günümüze kadar geçtiği süreçlerin aşamalarını, transhumanizme ilişkin kavramları, transhumanın etik boyutunu ve transhuman ile insan ilişkilerindeki dinamiği kuramsal çalışmalar çerçevesinde ele almak ve seçilen bilim kurgu dizileri üzerinden ölümsüzlük olgusunu tartışmaktır. Çalışmada göstergebilimsel analiz yöntemiyle incelenen dijital platform dizileri, The Good Place (2016) ve Westworld (2016) somut bir posthuman/transhuman ürünü barındırmaları sebebiyle örnek olarak seçilmiştir. Barthes'in Yapılan analizler sonucunda, transhumanın insana alternatif olarak konumlandığı bununla birlikte benliğin yalnızca insan ait olmadığı, insanüstü varlıklarda da bilinç arayışının görüldüğü söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Some of the greatest purpose of people are to overcome their own limits physically, mentally and biologically from past to present. Therefore, they have tried to overcome their own weaknesses. They have taken refuge in God and sought a longer and more comfortable life by developing technology. Humanity's desire for immortality has manifested itself in a differently in every period of history. The search for immortality has moved away from myths and divine narratives with the development of technology. It has reached a realistic level.Current technology does not yet promise eternal life to human. Every work for this purpose removes the concept of human from Renaissance humanism. Therefore, new streams have emerged with the claim of transforming the universe and human beings and freeing them from their borders. One of these streams are transhumanism. Transhumanism stream has found its place in art, science and technology since its existence. The purpose of this study is to discuss the stages of the processes that transhumanism has passed through from ancient times to the present day in the context of artificial intelligence, the concepts related to transhumanism, the ethical dimension of transhuman and the dynamics in transhuman and human relations within the framework of theoretical studies and to discuss the phenomenon of immortality through selected science fiction series. The digital platform series, The Good Place (2016) and Westworld (2016), which were examined with the method of semiotic analysis in the study, were chosen as examples because they contain a concrete posthuman/transhuman product. As a result of Barthes' analysis, transhuman has been defined as an alternative to human. However, it can be said that the self does not belong only to human beings, and that the search for consciousness is seen in superhuman beings as well.