Transhümanizm ve tekillik bağlamında dinin geleceği
The future of reli̇gi̇on in the context of transhumanism and singularity
- Tez No: 559703
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Transhümanizm, Tekillik, Din, Teknoloji, Posthuman, Panenteizm, Yapay Zeka, Transhumanism, Singularity, Religion, Technology, Posthuman, Panentheism, Artificial Intelligence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Transhümanizm, hümanizmin devamı niteliğinde olan fakat ondan farklı olarak insanın fiziksel, zihinsel ve biyolojik kapasitelerinin teknoloji aracılığıyla arttırılmasını amaç edinen ve evrimin yönlendirilip hızlandırılmasını savunan felsefi akımdır. Böylelikle insana ölümsüzlüğü ve cennetsel bir geleceği vaat eden transhümanizm, dinin konularıyla ilgilenmesiyle dinsel bir nitelik taşımaktadır. Hristiyanlığın, Tanrı'nın İsa Mesih'te enkarnasyonu, Kurtuluş (Salvation), ilk günah, imago Dei ve insanın tanrılaşması (theosis) gibi doktrinleriyle ilişkin olan transhümanizm, dinlerden etkilenmekle beraber dinleri özellikle de Hristiyanlığı etkileyip dönüştürmektedir. Çıkış itibariyle ateistik unsurlar barındırsa da Hristiyanlığın kimi anlayışlarından güçlü bir şekilde etkilenmesi ve dinlerin konu edindiği ölümsüzlük, aşkınlık, ebedi mutluluk gibi konulara değinmesi, onu teizmin sularına taşımaktadır. Transhümanizm, insanın özgürlüğüne ve yeryüzündeki yaratıcılığına yaptığı vurgusu, cansızlıktan bilinçliliğe ve tanrıyı gerçekleştirmeye doğru bir süreci takip etmesi ve din ile bilimi felsefesinde birleştirmesiyle onu daha çok pan-enteizme yakın bir Tanrı anlayışına çıkarmaktadır. Hızla gelişen teknolojiyle şüphesiz insan ve ilişkileri etkilenmekte böylelikle din ve bilimin gelecek vizyonu şekillenmektedir. Bu meselede transhümanizm akımı ve tekillik anlayışı önemli bir etken olduğundan bunlara bağlı olarak çalışmamızda transhümanizmin dinsel niteliği, dine olan etkisini ve Tanrı anlayışını ortaya koymak suretiyle dinin geleceğini öngörmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Transhumanism is a follow-up of humanism. However unlike humanism, transhumanism aims to increase the physical, cognitive and biological capacities of human being by means of technology and suggests speeding and directing the evolution. For transhumanism pledges immortality and heaven to human being, it interests in religious issues and has a religious qualification. Transhumanism is related with the doctrines of Christianity such as incarnation of Jesus Christ in God, salvation, original sin, imago Dei, and theosis. In this context, transhumanism both is affected by religions and transforms the religions especially Christianity. Although transhumanism carries atheistic elements at the beginning, it has been influenced by some understandings of Christianity and it mentions to some religious issues such as immortality, transcendency and eternal happiness. This makes transhumanism related with theism. Transhumanism stresses to human being's freedom and creativity in the world, follows the process from lifelessness to consciousness and becoming God, and combines religion and science in its own philosophy. All these arguments moves transhumanism to an understanding of God which is closer to panentheism. With the rapid growth of techonology, human being and human relations are affected definitely; therefore, future vision of religion and science take shape. Since transhumanism movement and singularity philosophy are important considerations in this manner, we have tried to predict the future of religion by revealing religious qualification of transhumanism, its effects to religion and its understanding of God.