Dönüşen dünya ve din: Transhümanizm bağlamında bir inceleme
The transforming world and religion: A study in the context of transhumanism
  1. Tez No: 836103
  2. Yazar: NEÇİRVAN GÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞÜKRÜ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Transhümanizm, Din, Varyasyon ve Transformasyon, Teknoloji, Makine, Yapay Zeka, Transhumanism, Religion, Variation and Transformation, Technology, Machine, Artificial Intelligence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
21. yüzyılın en önemli felsefî disiplinlerinden olan transhümanizm, hümanizmin bir üst aşaması olup hümanizmden farklı olarak öznenin bedensel, ussal ve biyolojik yeteneklerinin teknoloji aracılığıyla incelenmesini ilke edinen felsefî bir akımdır. Öznenin sınırlı doğasını değiştirip dönüştürmeyi hedefleyen ve seküler bir tavır takınan transhümanizm, tekno-bilimsel devrimler sayesinde tesirini giderek artırmaktadır. İnsana ölümsüzlüğü, dinamizmi vaat eden transhümanizm; din konularıyla ilgilenmesiyle de dini bir özelik taşımaktadır. İnsanın tanrılaşmasını, kurtuluşun insanın gelişimiyle olageleceğini savunan transhümanizm, dinlerden etkilenmek ile birlikte dini düşünceleri etkilemiştir. Bu değişim ve dönüşüm, ilerleyen insanlık tarihinin gelişimi ile paralel bir şekilde ilerlemektedir. Doğuş itibarıyla inançsızlık algısı da yaratmaktadır. Transhümanizmin insanın tanrılaşma arzusu, ölümsüzlük, aşkınlık, sonsuz mutluluk, değişim ve dönüşüm gibi mevzulara değinmesi çalışmamızın heybesinde yer edinmesini sağlamıştır. Teknoloji eksenli değişen ve dönüşen dünyada insan ilişkileri ile birlikte din ve bilimin gelecek görüşünü de şekillenmektedir. Bu çerçevede transhümanizmin gayelerinin neden olabileceği etik sorunlar ve dini etkiler üzerine de yoğunlaşılmıştır. Tekno-bilimsel ilerlemeye eleştirel, ayrıca olumlayıcı bakış açılarının yanı sıra özne ve özne sonrası yaşama dair bakış açılarına da çalışmamızda yer verilmiştir. Dolayısıyla değişen ve dönüşen dünya bağlamında transhümanizm akımı ehemmiyetli bir yer edindiği için din felsefesi temelinde transhümanizmin; teknoloji, bilim, din ve insan ile olan ilişkisine dair öngörülerde bulunmaya çalışarak mevzuya dair teorik bir zemin sunmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Transhumanism, one of the most important philosophical disciplines of the 21st century, is a higher stage of humanism and, unlike humanism, is a philosophical movement that adopts the examination of the subject's physical, mental and biological abilities through technology. Transhumanism, which aims to change and transform the limited nature of the subject and adopts a secular attitude, is gradually increasing its influence thanks to techno-scientific revolutions. Transhumanism, which promises immortality and dynamism; It also has a religious character in that it deals with religious issues. Transhumanism, which defends the deification of man and that salvation will come with the development of man, has influenced and updated religions, although it has been influenced by religions. This change and transformation proceeds in parallel with the development of the progressive human history. It also creates a perception of disbelief from birth. The fact that transhumanism touches on subjects such as human desire to become a god, immortality, transcendence, eternal happiness, change and transformation has made it a place in the saddlebag of our work. In the changing and transforming world based on technology, the future vision of religion and science is shaped together with human relations. In this context, the ethical problems and religious effects that may be caused by the aims of transhumanism are also focused on. In addition to critical and affirmative perspectives on techno-scientific progress, perspectives on subject and post-subject life are also included in our study. Therefore, in the context of the changing and transforming world, since the transhumanism movement has an important place, on the basis of the philosophy of religion; It was tried to provide a theoretical ground on the subject by trying to make predictions about the relationship between technology, science, religion and human.