Causa sui olarak tanrı fikrinin dinlerin tanrısına uygunluğu
The compatibility of the idea of god as causa sui with the god of religions
- Tez No: 1017182
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tanrı, Teoloji, Onto-Teoloji, Causa Sui, Heidegger, God, Theology, Onto-Theology, Causa Sui, Heidegger
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
ÖZET Felsefe tarihinde Tanrı'nın varlığı ile ilgili sorunlar, antik çağdan itibaren güncelliğini ilk günkü diriliğinde koruyarak günümüze kadar intikal etmiş ve her filozof kendi teoloji anlayışını sistematize etmiştir. Heidegger onto-teoloji kavramından yola karşı çıkarak“causa sui”düşüncesini reddeder. Esasen onun sergilediği bu tutum, Batı metafiziğine vurulmuş bir darbe niteliği taşımaktadır. Causasui'yi destekleyen düşünürlere göre; Tanrı kendi kendisinin sebebi olduğundan mütevellit, varlık alanında hiç kimseye ihtiyaç duymaz. Fakat buradaki başlıca çatışma; kendi kendine yeten Tanrı'ya ibadet edilemez, zira o hiçbir şeye ihtiyaç duymadığı gibi insana ve insanın yapacağı dini ritüellere de ihtiyaç duymayacaktır. Görüldüğü üzere buradaki yaklaşım klasik teistik Tanrı anlayışından epeyce farklılık gösterir. Bu çalışmada Heidegger'in,“causa sui”ve“onto- teoloji”den uzak bir Tanrı anlayışını nasıl temellendirdiği ve bu konudaki felsefi bakış açısı analiz edilmeye çalışılmış ve Heidegger'in yalnızca Batı metafiziğini eleştirmekle yetinip yeni bir sistem geliştirmediği belirtilmiştir. Araştırmanın amacı, Heidegger'in söylemleri doğrultusunda onun felsefi düşünce sistemini analiz edip, varlık felsefesine olan bakış açısını ve katkılarını araştırarak literatüre katkı sunmaktır.
Özet (Çeviri)
THE COMPATİBİLİTY OF THE İDEA OF GOD AS CAUSA SUİ WİTH THE GOD OF RELİGİONS The problems concerning the existence of God in the history of philosophy have preserved their vitality since antiquity and have been handed down to the present day, with each philosopher systematizing their own understanding of theology. Heidegger, opposing the concept of onto-theology, rejects the idea of causa sui. Essentially, this stance represents a blow to Western metaphysics. According to the thinkers who support causa sui, since God is the cause of Himself, He needs no one in the realm of existence. However, the main conflict here is that a self-sufficient being can neither be prayed to nor worshipped, for He has no need of anything, including human beings and their acts of worship. As can be seen, this approach differs significantly from the theistic conception of God. This study attempts to analyze how Heidegger grounds a conception of God that distances itself from both causa sui and onto-theology, as well as his philosophical perspective on the matter, and reveals that Heidegger does not develop a new system but rather limits himself to criticizing Western metaphysics. The aim of the research is to analyze Heidegger's system of thought in line with his discourses, to examine his perspective and contributions to the philosophy of being, and to contribute to the literature as a secondary source.