Elektrikli araçların paylaşımında park yeri optimizasyonu: Konya ili örneği
Parking lot optimization in electric vehicle sharing: Case of Konya
  1. Tez No: 1017194
  2. Yazar: HAFİZE EKİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH EKMEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Araç paylaşım sistemleri, istasyon yeri seçimi, optimizasyon, küme kapsama, maksimum kapsama, Vehicle sharing systems, station site selection, optimization, cluster covering, maximum covering
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Artan çevresel sorunlar ve karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik politikalar, elektrikli araçların sürdürülebilir ulaşım sistemlerindeki önemini artırmıştır. Bu çalışmada, Konya ili merkez ilçeleri Selçuklu, Meram ve Karatay'da elektrikli araç paylaşım sistemleri için optimum park istasyonu konumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma alanı grid tabanlı olarak modellenmiş ve mevcut şarj istasyonları ile nüfus verileri kullanılmıştır. Araştırmada Küme Kapsama Yer Seçim Problemi (SCLP) ve Maksimum Kapsama Yer Seçim Problemi (MCLP) uygulanmış, modeller toplam nüfus ve genç nüfus dikkate alınarak ILOG CPLEX Optimization Studio programında çözülmüştür. Sonuçlar, mevcut istasyon ağının önemli bir kapsama düzeyine sahip olduğunu ancak bazı bölgelerde ek istasyon yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Ayrıca istasyon sayısındaki artışın kapsama oranını yükselttiği, ancak marjinal iyileşme oranlarının zamanla azaldığı belirlenmiştir. Çalışma sonunda Konya ili için optimum istasyon konumları belirlenmiş ve karar vericilere yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Growing environmental concerns and policies aimed at reducing carbon emissions have increased the importance of electric vehicles in sustainable transportation systems. This study aims to determine the optimal locations for electric vehicle sharing system charging stations in the central districts of Selçuklu, Meram, and Karatay in Konya Province. The study area was modeled using a grid-based approach, and existing charging station data and population data were utilized. The Cluster Coverage Location Problem (SCLP) and Maximum Coverage Location Problem (MCLP) were applied in the research, and the models were solved in the ILOG CPLEX Optimization Studio program, taking into account the total population and the young population. The results indicate that the existing station network has a significant coverage level but that additional station investments are needed in some areas. Additionally, it was determined that an increase in the number of stations raises the coverage rate, but the marginal improvement rates decrease over time. At the conclusion of the study, optimal station locations were determined for Konya Province, and recommendations were developed for decision-makers.