Fildişi Sahili'ndeki tüketim ve satınalma davranışlarının uluslararası şirketlerin pazarlama stratejilerine etkisi
The impact of consumption and purchasing behaviors in Ivory Coast on the marketing strategies of internatonal companies
  1. Tez No: 1017195
  2. Yazar: KARIDJATOU OULE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMED YUSUF SARIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, Foreign direct investments
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması ile Fildişi Sahili'ndeki çok uluslu şirketlerin pazarlama stratejilerini şekillendirmede tüketim ve satın alma davranışlarının etkisi irdelenecektir. Çalışmanın özgün değeri kullanılan ikincil veriler ve ekonometrik yöntemde yatmaktadır. Pazarlama literatürü daha çok işletme düzeyinde yapılan araştırmalara ağırlık vermesine rağmen, bu tez çalışması ülke düzeyindeki verileri kullanmayı hedeflemektedir. Çalışmada Fildişi Sahili'nin tüm ithalatı HS kodları üzerinden 96 fasıl ile ele alınmış ve bağımsız değişkenler olarak belirlenmiştir. Bağımlı değişken olarak ise Fildişi Sahili'ne yapılan doğrudan yabancı yatırımlar tercih edilmiştir. Böylelikle tüketicilerin satın alma davranışları makro düzeyde ithalat ile ölçülerek tercihler ortaya konulmuştur. Uluslararası şirketlerin yatırım ve pazarlama stratejilerini temsilen de Fildişi Sahili'ne yaptıkları yatırımlar değişken olarak alınmıştır. Çalışmada 96 fasıllık ürün türünün her biri için 19 yıllık veriler ele alınarak doğrudan yabancı yatırım ile korelasyon ve nedensellik analizleri uygulanmıştır. Yapılan analizler 68 adet ürün grubu ile doğrudan yabancı yatırımlar arasında %5 anlamlılık düzeyinde pozitif korelasyon ilişkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Toda-Yamamoto nedensellik testinin sonuçlarında 16 ürün grubundan doğrudan yabancı yatırım yönünde nedensellik olduğu görülürken doğrudan yabancı yatırımdan 10 ürün grubu yönüne nedensellik bulunmuştur. Söz konusu bulgular her ürün grubu için ayrı ayrı ele alınarak uluslararası şirketlerin nasıl bir pazarlama stratejisi izlemesi gerektiği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of consumption and purchasing behaviours on shaping the marketing strategies of multinational companies in Côte d'Ivoire. The originality of this study lies in the secondary data and the econometric methods used. Although the marketing literature primarily focuses on firm-level research, this thesis aims to utilize country-level data. In this study, Côte d'Ivoire's total imports were analysed across 96 chapters based on HS codes, which were designated as independent variables. Foreign direct investment (FDI) into Côte d'Ivoire was selected as the dependent variable. Thus, consumer purchasing behaviours were measured at a macro level through imports to reveal consumer preferences. Furthermore, investments made in Côte d'Ivoire were used as a variable representing the investment and marketing strategies of multinational companies. The study utilizes 19 years of data for each of the 96 product chapters to conduct correlation and causality analyses with foreign direct investment. The analyses reveal a positive correlation between 68 product groups and FDI at a 5% significance level. The results of the Toda-Yamamoto causality test indicate causality running from 16 product groups to foreign direct investment, whereas causality was found running from foreign direct investment to 10 product groups. These findings are evaluated separately for each product group to discuss the marketing strategies that multinational companies should pursue.