Kopenhag Okulu güvenlikleştirme teorisi bağlamında toplumun güvenliğe ilişkin tutumları: İstanbul örneklemi
Public attitudes toward security in the context of the Copenhagen School's securitization theory: The Istanbul sample
  1. Tez No: 1017206
  2. Yazar: ÖZGE GENÇ SÜTLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK AŞICIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet güvenliği, Politik güven, Psikolojik güvenlik, State security, Political trust, Psychological safety
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Kopenhag Okulu Güvenlikleştirme Teorisi çerçevesinde bireylerin güvenlikleştirme süreçlerine yönelik tutumlarını ölçmeye yönelik psikometrik açıdan geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, güvenlikleştirme algısının bireysel düzeyde ölçülmesine ilişkin metodolojik boşluğu doldurmak ve İstanbul'daki güvenlik algılarının ilçe bazında haritalanmasına katkı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi ve çok aşamalı ölçek geliştirme süreci benimsenmiştir. Kopenhag Okulu'nun güvenlikleştirme sürecinin bileşenlerinden —güvenlikleştirici aktör, referans nesne, varoluşsal tehdit, konuşma eylemi, acil önlemler, hedef kitle kabulü ve birimler arası ilişkilere etkiler— hareketle oluşturulan 84 maddelik taslak havuz, 10 alan uzmanının kapsam geçerliliği değerlendirmesiyle 39 maddeye indirilmiştir. Açımlayıcı faktör analizi (n = 124) ile üç faktörlü bir yapı elde edilmiş; doğrulayıcı faktör analizinde (n = 276) F1 boyutunun tavan etkisi nedeniyle nihai ölçek iki boyut ve dokuz maddeden oluşan forma kavuşmuştur: Güvenlikleştirici Aktörün Gücü (F2, 6 madde) ve Acil Önlemler ile Sivil Haklar (F3, 3 madde). Bulgular, ölçeğin güçlü psikometrik özellikler sergilediğini ortaya koymaktadır (F2: α = 0,805, CR = 0,831; F3: α = 0,807, CR = 0,769). Model uyum indeksleri kabul edilebilir düzeydedir (CFI = 0,936; TLI = 0,911). İlçe bazlı analizler, güvenlik gündeminin İstanbul'da homojen bir dağılım sergilemediğini göstermektedir: göç yoğunluklu ilçelerde toplumsal güvenlik, ekonomik kırılganlığın yüksek olduğu ilçelerde ekonomik güvenlik, Kâğıthane'de ise siyasi güvenlik sektörü öne çıkmaktadır. Sosyo-demografik analizlerde cinsiyet her iki faktörde de anlamlı farklılık yaratmıştır; eğitim düzeyi F2'yi, medeni hal ise F3'ü anlamlı biçimde etkilemiştir. Bu çalışma, güvenlikleştirme teorisinin söylem odaklı nitel geleneğini bireysel tutum ölçümüne taşıyan ilk sistematik psikometrik girişim olarak alana katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop a psychometrically valid and reliable scale to measure individual-level attitudes toward securitization processes within the framework of Copenhagen School Securitization Theory. The research was designed to address the methodological gap in measuring securitization perceptions at the individual level and to contribute to the mapping of security perceptions across Istanbul's districts. A quantitative research approach with a multi-stage scale development procedure was adopted. Drawing on the components of securitization theory—securitizing actor, referent object, existential threat, speech act, emergency measures, audience acceptance, and inter-unit effects—an initial pool of 84 items was developed and reduced to 39 items through content validity assessment by a panel of 10 domain experts. Exploratory factor analysis (n = 124) yielded a three-factor structure. In the confirmatory factor analysis stage (n = 276), the F1 dimension was excluded due to a ceiling effect, resulting in a final two-factor, nine-item scale: Securitizing Actor Power (F2, 6 items) and Emergency Measures and Civil Liberties (F3, 3 items). Findings indicate strong psychometric properties (F2: α = .805, CR = .831; F3: α = .807, CR = .769) with acceptable model fit indices (CFI = .936; TLI = .911). District-level analyses reveal a heterogeneous security agenda across Istanbul: societal security concerns dominate in high-migration districts, economic security in economically vulnerable districts, and political security in Kâğıthane. Socio-demographic analyses showed significant gender differences across both factors; educational level significantly affected F2, while marital status affected F3. This study represents the first systematic psychometric attempt to operationalize Copenhagen School securitization theory at the level of individual attitudes, offering a new methodological contribution to the field.