İnsan kaynakları yönetiminde iş gücü planlama yöntemleri ve ahşap endüstrisinde bir uygulama
Workforce planning methods in human resources management and an application in wood industry
- Tez No: 1017281
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ahşap endüstrisi, Duyarlılık analizi, Matematiksel programlama, Tam sayılı programlama, İnsan kaynakları yönetimi, Wood industry, Sensitivity analysis, Mathematical programming, Integer programming, Human resources management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
İnsan kaynakları yönetimi günümüzde insan kaynaklarının etkin kullanılmasını ve şirketlerde insan kaynakları yönetimi uygulamalarının anlaşılmasını ve geliştirilmesini amaçlayan politikalar, uygulamalar, eğilimler ve konular hakkında en güncel araştırmaları ve düşünce yapısını bulmaya çalışan bir yönetim yaklaşımını temsil etmektedir. İnsan kaynakları yönetiminin bahsedilen güncel hedeflerini gerçekleştirebilmesi için bilimsel yazına teorik, deneysel veya metodolojik ilerlemeler ve katkılar sunan çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. İnsan kaynakları yönetiminde ihtiyaç duyulan analitik yaklaşımlar, insan kaynakları yönetiminin ana unsurunu oluşturan insan faktörünün özelliklerini göz önüne alan bir yapıda tasarlanmalıdır. Dolayısıyla insan faktörlerinin bir endüstriyel işletmedeki lojistik ve üretim sistemleriyle bütünleştirilmesinin sağlandığı matematiksel modelleme yaklaşımlarının tasarlanması konusu, bu çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. İnsan faktörü odaklı olan modelleme yaklaşımlarının pratikteki uygulamalara özgü eniyileme modellerinin oluşturulmasında karşılaşılan karmaşıklık özelliği matematiksel programlama ve duyarlılık analizleriyle modellenerek çözüme kavuşturulması mümkün olmaktadır. Bu bağlamda, insan kaynakları yönetimiyle tedarik zinciri kapsamındaki lojistik ve üretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde karşılaşılan iş gücü planlama, çizelgeleme, üretim planlama, depolama vb. problemlerin insan faktörlerinin bütünleştirildiği eniyileme modelleriyle çözüme kavuşturulduğu matematiksel modelleme teknikleri üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Bilimsel yazında tespit edilen boşluklara göre insan kaynakları yönetimi ile bütünleşik tedarik zinciri sistemlerindeki karşılaşılan problemlere insan faktörü odaklı olan modelleme yaklaşımları tasarlanmaktadır. Özellikle ahşap endüstrisi göz önüne alındığında, insan kaynaklarının yönetilmesi iş yüklerinin kontrol edilmesini gerektirdiğinden, iş gücü tahsisi ve planlaması sektörel olarak çok önemli bir rol oynamaktadır. İş gücü tahsisi ve planlaması, fiziksel ve zihinsel stres kaynaklarının yanı sıra, boşta kalma süreleri, vardiya sistemini belirlemeye ilişkin kararlar, çalışma vardiyası başına düşen personel sayısı ve hangi personellerin görev alacağının belirlenmesi, çalışma vardiyası başına düşen görevler ve insan kaynakları mevcudiyetine dayalı üretim kapasitesi unsurları nedeniyle insanların verimli çalışabilmelerine etkileyen ve çalışanlar arasında çatışma ihtimalini yaratan önemli yönetsel kararların alınmasını kapsamaktadır. Tüm endüstri kollarında olduğu gibi ahşap endüstrisinde de insan kaynakları yönetimi ve matematiksel programlamanın modern üretim teknolojileri ve operasyonel planlamada performansın artırılması için başarılı sonuçlar elde edebilmesi için sürekli değişkenlik gösteren bir çalışma alanında araştırmalar yapılacağı dikkate alınmaktadır. Bu çalışma kapsamında, akademik araştırma ile uygulama arasında köprü kurma hedefine uygun olarak, modellemede kullanılan matematiksel programlama yaklaşımlarının işgücü politikası veya insan kaynakları yönetimi uygulamaları için açık çıkarımlar yapılmasına uygun bir yapıda tasarlanması ve pratiklik özelliğine sahip olması sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Human resource management today represents an approach to management that seeks to find the most up-to-date research and thinking on policies, practices, trends and issues aimed at the effective use of human resources and the understanding and development of human resource management practices in companies. In order for human resource management to realize its current goals, there is a need for studies that provide theoretical, empirical or methodological advances and contributions to the scientific literature. The analytical approaches needed in human resource management should be designed in a structure that takes into account the characteristics of the human factor, which constitutes the main element of human resource management. Therefore, designing mathematical modeling approaches that integrate human factors with logistics and production systems in an industrial enterprise is the focus of this study. The complexity encountered in the creation of optimization models specific to the practical applications of human factors-oriented modeling approaches can be solved by modeling with mathematical programming and sensitivity analysis. In this context, research has been carried out on mathematical modeling techniques that solve problems such as workforce planning, scheduling, production planning, warehousing, etc. encountered in the realization of logistics and production activities within the scope of human resources management and supply chain with optimization models that integrate human factors. According to the gaps identified in the scientific literature, human factor-oriented modeling approaches are designed for the problems encountered in supply chain systems integrated with human resource management. Especially considering the wood industry, labor allocation and planning plays a very important role sectorally, as managing human resources requires controlling workloads. Labor allocation and planning involves making important managerial decisions that affect people's ability to work efficiently and create the possibility of conflicts among employees due to physical and mental stress sources as well as idle time, decisions on determining the shift system, the number of personnel per work shift and the determination of which personnel will be assigned, the tasks per work shift and production capacity based on the availability of human resources. It is taken into consideration that in the wood industry, as in all industries, human resource management and mathematical programming will be researched in an ever-changing field of study in order to achieve successful results in modern production technologies and operational planning to improve performance. Within the scope of this study, in accordance with the goal of bridging the gap between academic research and practice, the mathematical programming approaches used in the modeling are designed in a structure suitable for making clear inferences for labor policy or human resource management applications and have practicality.