KTÜ Diş Hekimliği Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin hipertansiyon riski açısından incelenmesi
Investigastion of students studying at KTU Faculty of Dentistry in terms of hypertension risk
- Tez No: 1017284
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENEM TUĞRA DÖNMEZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler Hastalıklar, Hipertansiyon, Kan Basıncı, Cardiovascular Diseases, Hypertension, Blood Pressure
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş Çene Radyolojisi Bilim Dalı
Özet
KTÜ Diş Hekimliği Fakültesinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Hipertansiyon Riski Açısından İncelenmesi Bu çalışmanın amacı, diş hekimliği fakültesi öğrencilerinde yüksek kan basıncı ile ilişkili olabilecek demografik özellikler, antropometrik ölçümler ve yaşam tarzı faktörlerini hipertansiyon riski açısından değerlendirmektir. Çalışmaya 519 diş hekimliği öğrencisi dahil edildi. Katılımcıların yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ), bel çevresi, sigara ve alkol kullanımı, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyi, su tüketimi ve ailede hipertansiyon öyküsü bilgileri kaydedildi. Kan basıncı ölçümleri yapılarak katılımcılar normal, yükselmiş kan basıncı ve evre 1-2 hipertansiyon gruplarına ayrıldı. Ofis ölçümlerinde evre 1-2 hipertansiyon saptanan öğrenciler ileri değerlendirme amacıyla kardiyoloji bölümüne yönlendirildi. Verilerin analizinde kategorik değişkenler için Monte Carlo düzeltmeli Fisher Exact testi, sürekli değişkenler için Kruskal-Wallis H testi kullanıldı. Yüksek kan basıncı ile ilişkili bağımsız risk faktörlerinin belirlenmesinde binary lojistik regresyon analizi uygulandı. Katılımcıların 273'ü (%52,6) normal kan basıncı, 201'i (%38,7) yükselmiş kan basıncı ve 45'i (%8,7) evre 1-2 hipertansiyon grubunda yer aldı. Cinsiyet (p<0,001), vücut kitle indeksi (p=0,006), bel çevresi (p=0,001) ve ailede hipertansiyon öyküsü (p=0,015) ile kan basıncı sınıfları arasında anlamlı ilişki bulundu. Sigara kullanımı, alkol tüketimi, fiziksel aktivite düzeyi, fast-food tüketimi, beslenme tipi ve yaş ile kan basıncı sınıfları arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Lojistik regresyon analizinde erkek cinsiyet (OR=3,62; %95 GA: 2,33–5,64), riskli bel çevresi (OR=2,10; %95 GA: 1,02–4,30) ve günde 2 litreden az su tüketme (OR=1,98; %95 GA: 1,02–3,86) yüksek kan basıncı için bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi. Ofis ölçümünde evre 1-2 hipertansiyon saptanan 45 öğrencinin kardiyolojik değerlendirmesi sonucunda yalnızca 3 öğrencide hipertansiyon riski doğrulandı. Erkek cinsiyet, artmış VKİ, artmış bel çevresi, yetersiz su tüketimi ve ailede hipertansiyon öyküsü genç erişkinlerde yüksek kan basıncı ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca ofis ölçümlerinde yüksek kan basıncı saptanan bireylerin büyük çoğunluğunda ileri değerlendirmede hipertansiyon doğrulanmamış olup, tanının doğrulanmasında ambulatuvar kan basıncı izleminin önemini ortaya koymuştur. Üniversite öğrencilerinde düzenli kan basıncı izlemi ve değiştirilebilir risk faktörlerine yönelik koruyucu yaklaşımlar önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Investigation of Students Studying at KTU Faculty of Dentistry in Terms of Hypertension Risk The aim of this study was to evaluate demographic characteristics, anthropometric measurements, and lifestyle factors that may be associated with elevated blood pressure among dental faculty students in terms of hypertension risk. A total of 519 dental faculty students were included in the study. Information regarding age, sex, body mass index, waist circumference, smoking and alcohol consumption, dietary habits, physical activity level, water consumption, and family history of hypertension was recorded. Blood pressure measurements were performed, and participants were classified into normal blood pressure, elevated blood pressure, and stage 1–2 hypertension groups. Students diagnosed with stage 1–2 hypertension based on office blood pressure measurements were referred to the cardiology department for further evaluation. For statistical analysis, Monte Carlo corrected Fisher's Exact test was used for categorical variables, and the Kruskal–Wallis H test was used for continuous variables. Binary logistic regression analysis was performed to determine independent risk factors associated with elevated blood pressure. Of the participants, 273 (52.6%) were classified as having normal blood pressure, 201 (38.7%) as having elevated blood pressure, and 45 (8.7%) as having stage 1–2 hypertension. Significant associations were found between blood pressure categories and sex (p<0.001), body mass index (p=0.006), waist circumference (p=0.001), and family history of hypertension (p=0.015). No significant associations were found between blood pressure categories and smoking, alcohol consumption, physical activity level, fast-food consumption, dietary pattern, or age (p>0.05). Logistic regression analysis revealed that male sex (OR=3.62; 95% CI: 2.33–5.64), increased waist circumference (OR=2.10; 95% CI: 1.02–4.30), and not consuming 2 liters of water per day (OR=1.98; 95% CI: 1.02–3.86) were independent risk factors for elevated blood pressure. Following cardiological evaluation of the 45 students diagnosed with stage 1–2 hypertension based on office measurements, hypertension risk was confirmed in only 3 students. Male sex, increased body mass index, increased waist circumference, insufficient water consumption, and a family history of hypertension were found to be associated with elevated blood pressure in young adults. In addition, hypertension was not confirmed in the majority of individuals with elevated blood pressure detected by office measurements after further evaluation, emphasizing the importance of ambulatory blood pressure monitoring in confirming the diagnosis. Regular blood pressure monitoring and preventive approaches targeting modifiable risk factors are important among university students.